El-Erian: Η Ελλάδα δικαιούται μια οριστική λύση για το χρέος

El-Erian: Η Ελλάδα δικαιούται μια οριστική λύση για το χρέος

Παρέμβαση για το ελληνικό χρέος κάνει με άρθρο του στη σελίδα Project Syndicate ο οικονομολόγος Mohamed El-Erian, ο οποίος τονίζει ότι η Ελλάδα δικαιούται μια οριστική λύση για το ζήτημα του χρέους της.

«Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει αναβιώσει μια παλιά τεχνική -η οποία χρησιμοποιούνταν ευρέως κατά τη δεκαετία του ''80 στην κρίση χρέους της Λατινικής Αμερικής- και η οποία θα επέτρεπε στην Ελλάδα να αποφύγει την πτώχευση στις πληρωμές της στον επόμενο μήνα», αναφέρει ο El-Erian.

«Η “ανάπαυλα” δίνει σε ΔΝΤ και ευρωπαίους εταίρους χρόνο, προκειμένου να λύσουν τις τεχνικές τους διαφορές, σχετικά με την αναπτυξιακή και δημοσιονομική προοπτική της χώρας, η οποία αγωνίζεται», αναφέρει σημειώνοντας πάντως ότι ο «κομψός» συμβιβασμός του ΔΝΤ εξακολουθεί να αφήνει την Ελλάδα κάτω από τη σκιά του χρέους της. «Η μείωσή του προϋποθέτει ότι η Ευρώπη θα βρει έναν τρόπο να παραγκωνίσει την εθνική πολιτική και να ενεργήσει με βάση την οικονομική λογική και την αναγκαιότητα», σημειώνεται.

Η Ευρώπη και το ΔΝΤ δεν κατάφεραν να συμβιβάσουν τις δύο απόψεις σχετικά με το χρέος της Ελλάδας, με τις ευρωπαικές αρχές να υποστηρίζουν πως τα χαμηλά επιτόκια και οι μεγάλες προθεσμίες λήξεων έχουν καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο. Από την πλευρά του το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι το ελληνικό χρέος αποθαρρύνει τις επενδύσεις και τις εισροές κεφαλαίων. «Για το ΔΝΤ μια ουσιαστική μείωση χρέους είναι κρίσιμη, ώστε να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και αξιοπιστίας, τα οποία απαιτούνται για να ξεφύγει η Ελλάδα από την παρατεταμένη περίοδο εξαθλίωσης», εξηγεί ο οικονομολόγος και σημειώνει ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι διαφωνίας μεταξύ των δύο πλευρών, όπως οι οικονομικές προβλέψεις για τη χώρα, «καθώς η Ευρώπη υιοθετεί μια περισσότερο αισιόδοξη προοπτική».

«Για όλους εμάς, που παρακολουθούμε εδώ και χρόνια την οικονομική τραγωδία της Ελλάδας, η ευρωπαϊκή σκέψη σε μεγάλο μέρος εξακολουθεί να αψηφά την οικονομική λογική- για έναν απλό λόγο: Οι ευρωπαίοι πολιτικοί ανησυχούν για τις εγχώριες πολιτικές συνέπειες της ελάφρυνσης του χρέους της Ελλάδας, ειδικά ενόψει τον ομοσπονδιακών εκλογών στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει φόβος ότι η ελάφρυνση χρέους θα μπορούσε να υπονομεύσει την αξιοπιστία των κυβερνώντων κομμάτων και να δώσει ώθηση στα εξτρεμιστικά κινήματα», σημειώνεται στο άρθρο γνώμης.

Πάντως, τονίζεται πως η διαγραφή χρέους είναι δύσκολη υπόθεση, «ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις η άρνηση διαγραφής είναι περισσότερο επιζήμια». Ευρώπη και ΔΝΤ ξέρουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται καιρό τώρα στο στάδιο αυτό, σημειώνει ο El-Erian υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι μόνιμα «υπό την εποπτεία» της ευρωζώνης, η οποία δεν αποδέχεται την άποψη και δείχνει ανίκανη να δράσει. Η Ελλάδα έχει στερηθεί την επιπρόσθετη χρηματοδότηση, που χρειάζεται για να δώσει τέλος στις εγχώριες καθυστερούμενες οφειλές και να αντεπεξέλθει στις πληρωμές του Ιουλίου, τονίζεται.

Για την άρση αυτού του εμποδίου, το ΔΝΤ συμβιβάστηκε με την κατ'' αρχήν έγκριση ενός χρηματοδοτικού προγράμματος. Στην πραγματικότητα όμως, το ΔΝΤ παραιτείται από την εκταμίευση των δικών του δανείων, εν αναμονή ενός πιο ικανοποιητικού αποτελέσματος, όπως η ελάφρυνση χρέους. Πρόκειται για έναν βραχυπρόθεσμο συμβιβασμό, αλλά τίποτα παραπάνω από μια άλλη προσωρινή λύση. Το ζήτημα, σύμφωνα με τον El-Erian, είναι να αντιμετωπιστεί ρεαλιστικά το ζήτημα της Ελλάδας, με στόχο τη μεσοπρόθεσμη ανάπτυξη και τη χρηματοοικονομική βιωσιμότητα. Γι΄ αυτό προτείνει μια «προσεκτική ανάλυση προηγούμενων εμπειριών από προγράμματα που εγκρίθηκαν “κατ΄ αρχήν”».

Παρά την ύπαρξη κάποιων εμποδίων, τέτοια προγράμματα τη δεκαετία του ''80 απέτρεψαν πτωχεύσεις και συνέβαλαν στην εξυπηρέτηση χρεών στη Λατινική Αμερική, αναφέρει.

«Ο οδυνηρός βραχυπρόθεσμος συμβιβασμός ήρθε μετά από μήνες επίπονων συζητήσεων. Για χάρη της Ελλάδας, αλλά και της αξιοπιστίας σε μελλοντικές αντίστοιχες διαδικασίες, οι πιστωτές θα πρέπει να τον θεωρήσουν ως βήμα για την (μακρόχρονη) οριστική επίλυση της οικονομικής κακουχίας της Ελλάδος. Οι Έλληνες περιμένουν και υποφέρουν αρκετό καιρό», καταλήγει στο άρθρο του ο El-Erian.