Έκτο πακέτο κυρώσεων, εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία και πληρωμή αερίου στο τραπέζι του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας

Έκτο πακέτο κυρώσεων, εμπάργκο πετρελαίου στη Ρωσία και πληρωμή αερίου στο τραπέζι του Συμβουλίου υπουργών Ενέργειας

Τρία κομβικά θέματα βρίσκονται στο τραπέζι του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας το οποίο ξεκίνησε στις Βρυξέλλες. Το 6ο πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας με αιχμή την επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, καθώς και η ενιαία γραμμή όσον αφορά το διάταγμα Πούτιν για πληρωμές σε ρούβλια, βρίσκονται στο επίκεντρο του Συμβουλίου Υπουργών Ενέργειας στις Βρυξέλλες, το οποίο είναι σε εξέλιξη.

Κομβικά θέματα τα οποία δοκιμάζουν τη συνοχή της ΕΕ ενόψει και της επικείμενης απόφασης της Κομισιόν για σταδιακό εμπάργκο των εισαγωγών πετρελαίου και ορυκτών καυσίμων από τη Ρωσία. Έτοιμη να συμμετάσχει σε ένα εμπάργκο κατά του ρωσικού πετρελαίου εμφανίζεται η Γερμανία, ενώ η Κομισιόν εξετάζει να εξαιρεθούν από την απόφαση η Ουγγαρία και η Σλοβακία, οι οποίες εξαρτώνται σχεδόν ολοκληρωτικά από το ρωσικό πετρέλαιο.

Η σημερινή συζήτηση είναι σημαντική. Στόχος να επιτρέψει στην Κομισιόν να διαμορφώσει την πρόταση που θα εγκρίνει στην τακτική εβδομαδιαία συνεδρίασής της, αύριο το μεσημέρι στο Στρασβούργο, στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Από τις διαβουλεύσεις που έγιναν το Σαββατοκύριακο μεταξύ της Επιτροπής και των μονίμων αντιπροσώπων των κρατών μελών προκύπτει ότι είναι δυνατή η επίτευξη συμφωνίας για μία σταδιακή, έως το τέλος του έτους, απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου, ήτοι πάνω ακριβώς στη γραμμή που έχει χαράξει η Γερμανία, ώστε «να μην καταστραφούν οι οικονομίες».

Έτερο θέμα που βρίσκεται στο τραπέζι, αφορά τη στάση των Βρυξελλών στο θέμα της αποπληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου με ρούβλια. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται η απόφαση που θα ληφθεί να είναι σκοπίμως ασαφής, ώστε να επιτρέψει στις ευρωπαϊκές εταιρείες να συνεχίσουν να εισάγουν ρωσικό αέριο, ώστε και να μην παραβιάζουν τις ευρωπαϊκές κυρώσεις, αλλά και να συμμορφωθούν με το διάταγμα Πούτιν.

Το έκτο πακέτο κυρώσεων, εκτός από το πετρέλαιο, θα προβλέπει και άλλες κυρώσεις εναντίον τραπεζών της Ρωσίας και της Λευκορωσίας, καθώς και εναντίον εταιρειών και προσώπων από τις εν λόγω χώρες.

Η διατύπωση προθέσεων κατά τις αφίξεις 

«Θα συνεχίσουμε να πληρώνουμε σε ευρώ ή σε δολάρια, όπως προβλέπουν τα συμβόλαια. Δεν μπορούμε να δεχτούμε αυτό τον ελιγμό που παραβιάζει τα ήδη υπάρχοντα συμβόλαια». Αυτό δήλωσε, σχετικά με τις απαιτήσεις της Μόσχας για τον τρόπο πληρωμής του φυσικού αερίου, η Γαλλίδα Υπουργός περιβάλλοντος, Μπαρμπαρά Πομπιλί, προσερχόμενη στο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ . 

Η Πομπιλί τόνισε ότι το σημερινό συμβούλιο θα επικεντρωθεί ολοκληρωτικά στο θέμα του εφοδιασμού φυσικού αερίου και ειδικότερα στην εφαρμογή κοινών πολιτικών για τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο, αλλά και στην εφαρμογή των μέτρων που ανακοινώθηκαν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο των Βερσαλλιών, όπως π.χ. ο μηχανισμός αποθήκευσης φυσικού αερίου σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ο μηχανισμός κοινών προμηθειών φυσικού αερίου. Θα συζητηθεί επίσης, η διαφοροποίηση του εφοδιασμού ενέργειας και η μεγαλύτερη αλληλεγγύη σε επίπεδο ΕΕ, στο πλαίσιο του σχεδίου «REPowerEU» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το οποίο έχει στόχο τη μείωση της εξάρτησης από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας τόνισε την ανάγκη για συλλογική δράση της Ευρώπης για την στήριξη των ευάλωτων απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας. 

Η Γερμανία, που έκανε στροφή δηλώνοντας έτοιμη για εμπάργκο, δια στόματος υπουργού  Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος Ρόμπερτ Χάμπεκ, τόνισε ότι αυτό  πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένο για να αποφευχθούν οι οικονομικές ζημιές. 

«Είναι σημαντικό να μην αφήνουμε τα συναισθήματα να οδηγούν τις αποφάσεις για την απαγόρευση του ρωσικού πετρελαίου. Πρέπει να είμαστε σε επιφυλακή για τις δυσκολίες σε άλλες χώρες», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.

Τέλος, η Επίτροπος Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, ερωτηθείσα σχετικά με το αν υπάρχουν χώρες ή εταιρίες διατεθειμένες να πληρώσουν σε ρούβλια, όπως επιθυμεί η Ρωσία, ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει σχετικές πληροφορίες. 

Παράλληλα, η κ. Σίμσον σημείωσε ότι «το αίτημά της να γίνονται οι πληρωμές σε ρούβλια είναι μία προφανής προσπάθεια να διχαστεί η ΕΕ».

Τέλος, η Ευρωπαία Επίτροπος επισήμανε ότι πρέπει να υπάρξει απάντηση «με ενότητα και αλληλεγγύη».