Εκτίναξη κατά 40% στις αιτήσεις για προστασία α' κατοικίας

Εκτίναξη κατά 40% στις αιτήσεις για προστασία α' κατοικίας

Σε πάνω από 4.000 ανήλθαν το τελευταίο δίμηνο οι αιτήσεις δανειοληπτών για ένταξη στην πλατφόρμα προστασίας πρώτης κατοικίας, καταγράφοντας αύξηση 40%, γεγονός που οφείλεται στην κρίση, όσο και στην ενεργοποίηση της κρατικής επιδότησης.

Το αυξημένο αυτό ενδιαφέρον συνδέεται με την εξαγγελία από τον Πρωθυπουργό της 3μηνης παράτασης έως το τέλος Ιουλίου του σημερινού καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας, παράλληλα με ένα πρόγραμμα «γέφυρα» για όσους δανειολήπτες πλήττονται από τον κορωνοϊό, το οποίο προβλέπει επιδότηση από το κράτος. Το πρόγραμμα θα έχει τριπλάσια περίμετρο από το υφιστάμενο πλαίσιο και θα επιβραβεύει και τους συνεπείς δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την κρίση, προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία μιας νέας γενιάς κόκκινων δανείων.

Συγκεκριμένα από τις 13 Μαρτίου και μετά, οπότε και ξεκίνησαν τα περιοριστικά μέτρα, τα τελευταία στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το υπ. Οικονομικών δείχνουν ότι έχουν υποβληθεί 653 νέες προτάσεις ρύθμισης από τις τράπεζες και τους διαχειριστές δανείων προς τους δανειολήπτες. Έτσι, ο συνολικός αριθμός ανέρχεται πλέον στις 1.897.

Σαν αποτέλεσμα των παραπάνω, και στις 653 προτάσεις ρύθμισης που έχουν υποβληθεί από τις τράπεζες, περιλαμβάνεται κρατική επιδότηση, η οποία φτάνει έως 50% της δόσης του δανείου, ενώ υπάρχει και η δυνατότητα διαγραφής οφειλών. Έως και σήμερα, έχει εγκριθεί κρατική επιδότηση, μέχρι και τη συνολική εξόφληση των δόσεων αποπληρωμής των δανείων που ρυθμίστηκαν, ύψους 20,4 εκατ. ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί διαγραφή οφειλών σε δάνεια ύψους 9,8 εκατ. ευρώ.

Σημειωτέον ότι η 3μηνη παράταση για την προστασία α' κατοικίας που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση αφορά σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές από στεγαστικό δάνειο έως και τα τέλη του 2018. δηλαδή σε όσους το στεγαστικό τους δάνειό τους έχει «κοκκινίσει» πολύ πριν από τη νέα κρίση που προκαλεί η πανδημία.Τα κριτήρια βάσει των οποίων μπορεί ένας οφειλέτης να υποβάλλει αίτηση είναι η οφειλή του από στεγαστικό δάνειο να μην ξεπερνά τις 130.000 ευρώ, η αξία της πρώτης τους κατοικίας να είναι έως 250.000 ευρώ και η περιουσία τους να μην ξεπερνά τις 80.000 ευρώ.

Αυξάνεται το ενδιαφέρον δανειοληπτών

Σε κάθε περίπτωση, όλα δείχνουν ότι η κρίση έχει αυξήσει κατακόρυφα το υποτονικό μέχρι πρότινος ενδιαφέρον δανειοληπτών για ένταξη στο καθεστώς. Συνολικά μέχρι και τα μέσα Μαΐου, 1.148 δανειολήπτες – δηλαδή 535 περισσότεροι το τελευταίο δίμηνο και 1.024 απ' ότι τέλος του προηγούμενου έτους – έχουν ανταποκριθεί θετικά στις προτάσεις που τους έχουν γίνει και έχουν διασώσει την κύρια κατοικία τους, ενώ οι υπόλοιποι 749 έχουν προθεσμία ενός μηνός, για να αποδεχθούν την πρόταση της τράπεζας.

Σημειωτέον ότι μέχρι και το τέλος Μαρτίου, όταν και άρχισε να εφαρμόζεται η δυνατότητα αναστολής χρεολυσίων και δόσεων, ρυθμίστηκαν από τράπεζες και διαχειριστές δανείων, με τη χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων, περίπου 200.000 δάνεια.

Διαβάστε Περισσότερα