ΕΚΤ: Εξετάζει μείωση του επιτοκίου καταθέσεων

ΕΚΤ: Εξετάζει μείωση του επιτοκίου καταθέσεων

Η ανάκαμψη του ευρώ στα τέλη του καλοκαιριού, σε συνδυασμό με την περαιτέρω υποχώρηση της τιμής της πετρελαίου, εξηγεί εν μέρει την επιβράδυνση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, είπε σήμερα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Οι τιμές καταναλωτή στην ευρωζώνη μειώθηκαν κατά 0,1% τον Σεπτέμβριο ενώ ήταν αμετάβλητες τον Οκτώβριο, παρά το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που ξεκίνησε η ΕΚΤ τον Μάρτιο με στόχο την αύξηση του πληθωρισμού.

«Μέρος της απώλειας της δυναμικής στην αύξηση του πληθωρισμού μπορεί να αποδοθεί στην πρόσφατη ενίσχυση της συναλλαγματικής ισοτιμίας του ευρώ και των έμμεσων επιπτώσεων των πρόσφατων περαιτέρω υποχωρήσεων στις τιμές πετρελαίου», ανέφερε η ΕΚΤ στο οικονομικό της δελτίο που δημοσιοποίησε σήμερα.

Η ΕΚΤ εξετάζει νέα μέτρα πολιτικής, που ενδεχομένως να περιλαμβάνουν τη μείωση του επιτοκίου καταθέσεων, και αναμένεται να λάβει σχετικές αποφάσεις στην επόμενη συνεδρίασή της στις αρχές Δεκεμβρίου, όπως ανακοίνωσε η τράπεζα κατά τη συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Το ευρώ υποχώρησε έναντι του δολαρίου μετά την ανακοίνωση, με τις προοπτικές αύξησης των αμερικανικών επιτοκίων τον επόμενο μήνα επίσης να ασκούν πιέσεις στο ενιαίο νόμισμα.

Η ΕΚΤ προειδοποίησε επίσης για τον έμμεσο αντίκτυπο στην ευρωζώνη από την οικονομική επιβράδυνση της Κίνας μέσω της εμπιστοσύνης των νοικοκυριών και των επενδυτικών ροών, σύμφωνα με άρθρο του οικονομικού της δελτίου που προδημοσιεύθηκε την Τρίτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ