Είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η TESLA του ελληνικού Χρηματιστηρίου;

Είναι η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή η TESLA του ελληνικού Χρηματιστηρίου;

Οι εμπλεκόμενοι στα των αγορών λένε ότι μια μετοχή που βρίσκεται σε ιστορικά υψηλά έχει μόνο ευτυχισμένους μετόχους. Αν μάλιστα αυτή η μετοχή έχει και σταθερή παρουσία στην ανταμοιβή μέσω μερισμάτων τα οποία δίνει κάθε χρόνο τότε οι μέτοχοι της είναι καταδικασμένοι «να γεράσουν» μαζί της. Η σχέση ενός μετόχου με μια εταιρία είναι σχεδόν ερωτική. Απαιτεί αρχικά ένα ξελόγιασμα, ένα φλερτ με την τιμή κτήσης το ταμπλό και μια παθιασμένη σχέση αγάπης και μίσους. 

Για να φτάσουμε ωστόσο σε αυτό το σημείο στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή οι μέτοχοι πέρασαν από μια μακρά περίοδο αναμονής η οποία οφειλόταν κυρίως στις καθυστερήσεις εγκρίσεων υλοποίησης των αδειών λόγω προσφυγών, κωλυσιεργιών και άλλων τεχνικών δυσκολιών για τις οποίες όσοι έχουν κάποια μικρή γνώση της αγοράς των ΑΠΕ αντιλαμβάνονται καλύτερα.  Για την υλοποίηση μιας άδειας ΑΠΕ μέχρι πρότινος απαιτούνταν η συνδρομή έως και 12 διαφορετικών υπουργείων με ότι αυτό συνεπάγεται για την ταχύτητα την οποία έχει το Δημόσιο στην προώθηση. Μόνο η «ουρά» των αιτήσεων για την εξέταση των αδειών ηλέκτρισης στη ΡΑΕ συχνά έφτανε τους 24 μήνες. Όλα αυτά συνέβαιναν σε μια οικονομία που το κόστος του τραπεζικού δανεισμού για μια μεγάλη χρονική περίοδο πριν φτάσουμε στο τώρα ήταν επιεικώς απαγορευτικό.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή επικρίθηκε την περίοδο της Δημόσιας Προσφοράς των μετοχών της κατά της εισαγωγής της στο Χρηματιστήριο. Τα κεφάλαια που αντλήθηκαν τον Νοέμβριο του 2007 ήταν 331 εκατ. ευρώ και η αποτίμηση εισαγωγής 1,2 δισ. ευρώ Κατά την είσοδο της στο ΧΑ η εταιρεία μπήκε με ιστορικά καθαρά κέρδη 7,6 εκατ. ευρώ. Χρειάστηκαν 13 χρόνια για να ξεπεράσει την τιμή εισαγωγής στο ταμπλό έχοντας ωστόσο μια σταθερή παρουσία στα μερίσματα και τις επιστροφές κεφαλαίου που μοίρασε στους μετόχους της. Από αυτή την άποψη η εταιρεία δικαιολόγησε το κόστος παραμονής των μετόχων της χωρίς να χάσει από την στιγμή της εισαγωγής μια χρήση χωρίς μέρισμα ανταμοίβοντας την πίστη τους. Παράλληλα έχτισε 1.373MW μοιράζοντας τα σε Ελλάδα (728 MW), Αμερική (513 MW) Πολωνία και ΝΑ Ευρώπη (132 MW). 

Είναι επομένως η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή το ελληνικό ισοδύναμο της TESLA, μιας μετοχής που διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλά και με πολλαπλασιαστές κερδών στην στρατόσφαιρα ; Η απάντηση είναι όχι. Κρίνοντας από τις αποτιμήσεις στις συναλλαγές που γίνονται στις ΑΠΕ (>12x EV/EBITDA) και την εικόνα της μελλοντικής κερδοφορίας της με την προσθήκη νέου δυναμικού (429 MW σε φάση κατασκευής ή επιπλέον 30%) η αποτίμηση της έχει ακόμα πολύ δρόμο για να θεωρηθεί ότι έχει ξεφύγει. Ο στόχος βέβαια δεν εξαντλείται στα  1,8 GW καθώς ο όμιλος στοχεύει στα 2,8GW στα επόμενα πέντε χρόνια. Η ιστορία έχει δείξει ότι πρώτον η εταιρία ξέρει και μπορεί να φτιάχνει τέτοια έργα, δεύτερον έχει την υπομονή και την χρηματοοικονομική δυνατότητα να το κάνει και τρίτον αν χρειαστεί μπορεί και να πουλήσει σε τιμές που εξασφαλίζουν μια καλή υπεραξία. 

Η καλύτερη μετοχή είναι αυτή που δεν θες να πουλήσεις ποτέ, η μετοχή που ο γάμος μαζί της δεν είναι μια σύμβαση αναγκαιότητας αλλά μια αμοιβαία επωφελής σχέση ευημερίας. Και η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή αν μη τι άλλο φέτος έπεισε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για το θεσμό του γάμου. Είναι μια σχέση που μεταφορικά και κυριολεκτικά μπορεί να κρατήσει μέχρι να σβήσει ο ήλιος.