ΕΕ: Η πανδημία και το Brexit καθιστούν επείγουσα την Ευρωπαϊκή Ένωση Κεφαλαιαγορών

ΕΕ: Η πανδημία και το Brexit καθιστούν επείγουσα την Ευρωπαϊκή Ένωση Κεφαλαιαγορών

Η εμβάθυνση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποτελεί προτεραιότητα προκειμένου να ανακάμψει η οικονομία από την κρίση του κορονοϊού και να μειωθεί η εξάρτηση από το Σίτι του Λονδίνου, σύμφωνα με έκθεση που ζήτησε η ΕΕ.

Η ΕΕ προσπαθεί εδώ και καιρό να ενθαρρύνει τις εταιρείες να εκδώσουν μετοχές και ομόλογα με σκοπό την ανάπτυξη, αυτές όμως εξακολουθούν να βασίζονται για χρηματοδότηση στις τράπεζες, αφού οι προσπάθειες να δημιουργηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση Κεφαλαιαγορών (CMU) δεν κατάφεραν να προχωρήσουν.

Ένα «φόρουμ υψηλού επιπέδου» ειδικών όρισε σήμερα 17 συστάσεις για να επιταχυνθεί αυτό το σχέδιο, καλώντας για πολιτική υποστήριξη και ένα λεπτομερές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή του, σε μια προσπάθεια να ξεπεραστούν τα προβλήματα που είχαν παρουσιαστεί σε παλιότερες απόπειρες.

Οι ειδικοί προτείνουν να δοθούν περισσότερες δικαιοδοσίες στις ρυθμιστικές αρχές τίτλων και ασφαλίσεων της ΕΕ, καθώς και να εξομαλυνθούν οι κανόνες φορολογίας και χρεοκοπίας, ευαίσθητα σημεία που έχουν σταθεί εμπόδια στο παρελθόν.

«Το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, αν και είναι πιο ανθεκτικό και καλύτερα κεφαλαιοποιημένο, δεν αρκεί από μόνο του για την πίστωση που χρειάζεται η οικονομία της ΕΕ προκειμένου να ανακάμψει από την κρίση», αναφέρει η έκθεση.

Η Βρετανία, η μεγαλύτερη κεφαλαιαγορά της Ευρώπης, εγκατέλειψε την Ένωση, και η οικονομία της ΕΕ καθίσταται έτσι εξαρτημένη από μια περιοχή δικαιοδοσίας όπου οι κανόνες μπορεί να αρχίσουν να διαφοροποιούνται.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που ζήτησε τη σύνταξη της έκθεσης, δήλωσε ότι το φθινόπωρο θα προτείνει μέτρα ώστε κάποιες τουλάχιστον από τις συστάσεις αυτές να εφαρμοστούν.