Δραστικά μέτρα για τα “κόκκινα” δάνεια της Ιταλίας θέλει το ΔΝΤ

Δραστικά μέτρα για τα “κόκκινα” δάνεια της Ιταλίας θέλει το ΔΝΤ

Σε ανάληψη δράσης κάλεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο λόγω των ανησυχιών σχετικά με το bail-in των μικροεπενδυτών στην Ιταλία, σημειώνοντας ότι τα "υψηλά" ποσοστά των μη εξυπηρετούμενων δανείων και οι αργόσυρτες δικαστικές διαδικασίες σφίγγουν τον κλοιό γύρω από τους ισολογισμούς των τραπεζών.

Οι μεταρρυθμίσεις στον χρηματοπιστωτικό κλάδο "είναι κρίσιμης σημασίας ώστε να παγιωθεί η χρηματοοικονομική σταθερότητα των τραπεζών και να υποστηριχθεί η ανάκαμψη", ανέφερε το Ταμείο μετά την τακτική αξιολόγηση της ιταλικής οικονομίας. Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια φαίνεται να σταθεροποιούνται περίπου στο 18% των συνολικών δανείων.

Όπως τονίζεται στην έκθεση του ΔΝΤ, “οι ιδιώτες επενδυτές θα επηρεαστούν αν υπάρξει ενδεχόμενο bail-in στο πλαίσιο της οδηγίας BRRD που ισχύει από την αρχή του 2016” και “οι ανησυχίες σχετικά με το bail-in πρέπει να αντιμετωπιστούν με τον κατάλληλο τρόπο”.

Οι μη θεσμικοί επενδυτές στην Ιταλία κατέχουν σχετικά μεγάλο ποσό ομολόγων σε σύγκριση με άλλες χώρες, καθώς οι τίτλοι τους καταλαμβάνουν περίπου το 1/3 από τα 600 δισ. αξίας των τραπεζικών ομολόγων και το μισό περίπου των 60 δισ. των ομολόγων μειωμένης εξασφάλισης.

Οι συνομιλίες ανάμεσα στην Ιταλία και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την ανακεφαλαιοποίηση της Banca Monte dei Paschi di Siena αλλά και άλλων τραπεζών έχουν “κολλήσει” στο αν οι πιστωτές θα έχουν απώλειες εάν χρησιμοποιηθεί δημόσιο χρήμα, σύμφωνα με ανθρώπους με γνώση του θέματος. Με βάση τις οδηγίες που τέθηκαν σε πλήρη ισχύ φέτος, οι ομολογιούχοι και οι μέτοχοι θα υφισταθούν τις ζημιές σε περίπτωση διάσωσης (bail-in).

Διαβάστε ακόμα:
Η Ευρώπη... τρέχει να προλάβει το «κούρεμα» καταθέσεων