Δώδεκα δύσκολοι μήνες έως την ανάκαμψη

Δώδεκα δύσκολοι μήνες έως την ανάκαμψη

Την πεποίθηση πως ένα σημαντικό «κομμάτι» από τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης που αναλογούν στην Ελλάδα (σύμφωνα με την πρόταση της Κομισιόν) θα αφορά στην αγορά και στην ανταγωνιστικότητα εξέφρασε ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης.

Δράσεις σε αυτά τα δύο πεδία, θα βοηθήσουν μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να ξεπεράσει την παρούσα κρίση, επισήμανε στο πλαίσιο τηλεδιάσκεψης που διοργάνωσε το απόγευμα της Τετάρτης (24/6) το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ) για το κρίσιμο ζήτημα: «Εργαλεία χρηματοδότησης μικρομεσαίων επιχειρήσεων μετά την πανδημία».

Σε κάθε περίπτωση, ο υφυπουργός ξεκαθάρισε πως δεν έχει κλείσει ακόμη η δομή του Ταμείου, δηλαδή δεν υπάρχει σαφής εικόνα για τη νομική του βάση ή τις ακριβείς δράσεις του, ενώ αναφερόμενος στους πόρους υποστήριξε πως δεν θα απέχουν από το ποσό που ήδη ξέρουμε -ίσως υπάρξει απόκλιση ±5 δισ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο Ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος, εκτίμησε πως αυτά τα χρήματα θα τα ...δούμε από το δεύτερο εξάμηνο του 2021, προσθέτοντας πως ανάλογη άποψη έχει κι ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας και νυν Επίτροπος Οικονομικών, Πάολο Τζεντιλόνι.

Κατά τα λεγόμενα του κ. Κύρτσου, «η ανάκαμψη θα αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά» από τον Ιούνιο-Ιούλιο του 2021, με ένα συνδυασμό τουριστικής ανάκαμψης και με τα πρώτα, σοβαρά, λεφτά που θα έχουν αρχίσει να έρχονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης. Άρα έχουμε μπροστά μας δώδεκα εξαιρετικά δύσκολους μήνες».

Με αυτά τα δεδομένα, τόνισε πως το πρώτο που πρέπει να κάνει η κυβέρνηση (μόλις ολοκληρωθεί η φάση της διαπραγμάτευσης για το Ταμείο) είναι ένα αίτημα στην πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, για να μας δώσει κάποιες προκαταβολές.

Όσον αφορά στα χρηματοδοτικά εργαλεία, ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, υπογράμμισε πως περί το 9% της επιχειρηματικότητας της χώρας (63.000 επιχειρήσεις) έχει λάβει ρευστότητα από την επιστρεπτέα προκαταβολή και το ΤΕΠΙΧ ΙΙ. Μάλιστα, παρέθεσε στοιχεία από έρευνα της Συνομοσπονδίας που είδε το «φως της δημοσιότητας» (24/6). Βάσει αυτής, προκύπτει μείωση του κύκλου εργασιών για το 82% των επιχειρήσεων, ενώ την ίδια ώρα το 55% δηλώνει ότι τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ανεπαρκή σε επίπεδο χρηματοδότησης.

Επ’ αυτών ο κ. Τσακίρης σχολίασε: «Οι πόροι που διαθέτουμε είναι δεδομένοι. Ότι υπήρχε από το ΕΣΠΑ κάναμε την αναθεώρηση και το “ρίξαμε” στην επιχειρηματικότητα, για να το χρησιμοποιήσουμε σε αυτά τα εργαλεία. Καθώς περνάει ο καιρός, αρχίζουν να εγκρίνονται τα δάνεια, να γίνονται οι εκταμιεύσεις. Νομίζω είναι θέμα χρόνου όλα αυτά τα εργαλεία να …ξεδιπλωθούν και σημαντικά μεγαλύτερος αριθμός επιχειρήσεων να λάβει κάποιου είδους χρηματοδότηση. Τρέχουμε στο υπουργείο και η Αναπτυξιακή Τράπεζα με χρόνους ασύλληπτους για δράσεις δημοσίου χρήματος. Συμφωνώ ότι οι ανάγκες είναι άμεσες. Προσπαθούμε να πάμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Κάποιες επιχειρήσεις -δεν μπορούμε να το αποφύγουμε αυτό- θα μείνουν εκτός χρηματοδοτικών εργαλείων, ό,τι και να κάνουμε. Κάποιοι άνθρωποι θα χάσουν τις δουλειές τους. Ας προσπαθήσουμε να είναι όσο το δυνατό λιγότεροι. Αυτός είναι ο δικός μας στόχος».

Τέλος, η πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑT), Αθηνά Χατζηπέτρου, παρέθεσε τα πιο πρόσφατα στοιχεία για δύο από τα μεγάλα χρηματοδοτικά - δανειοδοτικά εργαλεία, το ΤΕΠΙΧ ΙΙ (έχει κλείσει για υποβολή αιτήσεων) και το Ταμείο Εγγυοδοσίας (παραμένει ανοιχτό).

Για το ΤΕΠΙΧ ΙΙ είπε πως η ΕΤΑ έχει ανάψει «πράσινο φως» για δάνεια 12.790 επιχειρήσεων. Το συνολικά εγκεκριμένο ποσό ανέρχεται σε 1,760 δισ. ευρώ, συν 100 εκατ. τόκοι. Αναφορικά με το Ταμείο Εγγυοδοσίας, πρόσθεσε πως, μέχρι στιγμής, έχουν εγκριθεί 1.400 δάνεια, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.