ΔΝΤ: Μην περιμένετε ότι μετά τον Αύγουστο θα είναι όλα καλά

ΔΝΤ: Μην περιμένετε ότι μετά τον Αύγουστο θα είναι όλα καλά

Η ελληνική οικονομία επιστρέφει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το δημόσιο επιστρέφει στις αγορές ομολόγων, οι οίκοι αξιολόγησης αρχίζουν τις αναβαθμίσεις, ενώ υπάρχουν ελπίδες εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης τον ερχόμενο Αύγουστο. 

Όλα αυτά καλά, όμως παραμένει η πρόκληση της προσέλκυσης μακροπρόθεσμων επενδυτών, καθώς στην προηγούμενη απόπειρα εξόδου στις αγορές το περασμένο καλοκαίρι, τα hedge funds ήταν αυτά που πρωταγωνίστησαν.

Όπως αναφέρει σε σημερινό του άρθρο το Reuters, οι μακροπρόθεσμοι επενδυτές δεν «βλέπουν» ακόμη τα ελληνικά ομόλογα καθώς παρά τη βελτίωση των οικονομικών επιδόσεων της χώρας, το χρέος παραμένει σε δυσθεώρητα επίπεδα.

Επίσης, μπορεί η S&P να αναβάθμισε κατά μία βαθμίδα το ελληνικό αξιόχρεο, ωστόσο η αξιολόγηση της; Ελλάδας είναι αντίστοιχη με αυτή της Νιγηρίας, της Ρουάντα, του Πράσινου Ακρωτηρίου και μία βαθμίδα χαμηλότερα από την Αργεντινή.

Δύο σημαντικοί επενδυτές της αγοράς ομολόγων δήλωσαν στο Reuters ότι δεν προτίθενται να λάβουν μέρος στην έκδοση του επταετούς ομολόγου που ετοιμάζει το ελληνικό δημόσιο διότι ανησυχούν για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ένας άλλο επενδυτής είπε ότι προσεγγίζει την έκδοση με επιφύλαξη.

«Η Ελλάδα αποτελεί μία αμφιλεγόμενη υπόθεση γιατί από τη μία πλευρά η οικονομική εικόνα είναι βελτιωμένη και οι μεταρρυθμίσεις που ζητήθηκαν από την Κομισιόν έχουν ψηφισθεί, ωστόσο στον αντίποδα, ο συνολικός όγκος του χρέους παραμένει αμετάβλητος», δηλώνει ο Patrick Barbe, επικεφαλής ευρωπαϊκών ομολόγων της BNP Paribas Asset Management.

Σύμφωνα με το Reuters, η ομάδα του Barbe δεν έχει έκθεση στην Ελλάδα καθώς η χαμηλή αξιολόγηση της χώρας την διατηρεί κάτω από το ελάχιστο όριο που έχει θέσει ο επενδυτικός οίκος. Ο ίδιος τόνισε ότι θα είναι διστακτικός να αγοράσει στις επόμενες εκδόσεις ελληνικών ομολόγων.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ευρώπη, Jeffrey Franks, δίνει έναν επιφυλακτικό τόνο. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ελλάδα έχει εντυπωσιάσει με την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και την πρόσφατη υπεραπόδοση στους δημοσιονομικούς στόχους, ενώ το ΔΝΤ δεν εκτιμά ότι χρειάζονται περαιτέρω μέτρα λιτότητας για φέτος. Παρ'' όλα αυτά, ο Franks δήλωσε στο Reuters ότι παραμένουν ως ζητούμενα οι μακροπρόθεσμες βελτιώσεις στην οικονομία. «Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός ότι ακόμη και αν ολοκληρωθεί το πρόγραμμα φέτος, όλα θα είναι στη συνέχεια καλά για πάντα», τόνισε.