Εύσημα στην κυβέρνηση για τη σημαντική μείωση του δημόσιου χρέους την τελευταία τετραετία αλλά και στη διατήρηση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δίνει ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην Ευρώπη, Άλφρεντ Κάμερ.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Άλφρεντ Κάμερ, τόνισε ότι καθοριστικοί παράγοντες για την αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας ήταν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις αλλά και οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. «Τι σημαίνει αυτό για το μέλλον; Δύο πράγματα: Πρώτον, η δημοσιονομική πειθαρχία πρέπει να συνεχιστεί. Βλέπουμε ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να μειώσει περαιτέρω το δημόσιο χρέος έως το 2029–2030, κάτι που θα συμβάλει στη σταθεροποίηση της οικονομίας. Ωστόσο, αυτό πρέπει να συνδυαστεί με τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου για περισσότερες δημόσιες επενδύσεις, που παραμένουν χαμηλές, και με μεταρρυθμίσεις στις δαπάνες, ιδιαίτερα στην εκπαίδευση και την υγεία. Δεύτερον, πρέπει να συνεχιστούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις».
Για μετά το τέλος του Ταμείου Ανάκαμψης το 2026, ο κ. Κάμερ επισημαίνει ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο ώστε να συνεχίσει να επενδύει σε τομείς όπως το ανθρώπινο δυναμικό μέσω της κατάρτισης, της δια βίου μάθησης και της αναβάθμισης δεξιοτήτων. «Η τεχνολογική πρόοδος θα επιταχυνθεί ακόμη περισσότερο στο μέλλον και το εργατικό δυναμικό πρέπει να μπορεί να μετακινηθεί στις πιο παραγωγικές θέσεις εργασίας κάτι που απαιτεί διαρκή επικαιροποίηση δεξιοτήτων» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, επισημαίνει την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων στη δικαιοσύνη αλλά και στον τομέα της ενέργειας ώστε να μειωθεί το κόστος το οποίο «παραμένει υψηλό και ασταθές. Η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να εργάζεται πάνω σε αυτό, σε συνεργασία με την υπόλοιπη Ευρώπη, για να δημιουργηθεί μια ολοκληρωμένη ενεργειακή αγορά με χαμηλότερο κόστος. Αυτό θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να παραμείνουν ανταγωνιστικές σε παγκόσμιο επίπεδο».
Σύμφωνα με τον Αλφρεντ Κάμερ, αν η Ευρώπη θέλει να ενισχύσει την παραγωγικότητα και το εισόδημά της, θα πρέπει να εργαστεί για την ενοποίηση της ενιαίας αγοράς καθώς παρατηρείται ότι δυναμικές επιχειρήσεις δεν μπορούν να αναπτυχθούν εντός των ευρωπαϊκών συνόρων, να έχουν πρόσβαση σε κεφαλαιαγορές για να αναπτυχθούν και κατά συνέπεια να παράγουν το εισόδημα που παράγουν οι αμερικανικές επιχειρήσεις. Αυτό που προτείνει το Ταμείο είναι:
- Μείωση των εμποδίων για προϊόντα και υπηρεσίες μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών.
- Αύξηση της κινητικότητας εργαζομένων μεταξύ των χωρών.
- Εμβάθυνση των κεφαλαιαγορών στην Ευρώπη
- Μια καλύτερα ενοποιημένη ενεργειακή αγορά στην Ευρώπη, τόσο για να μειωθεί το κόστος ενέργειας όσο και για να μειωθεί η ενεργειακή εξάρτηση και να αυξηθεί η ενεργειακή ασφάλεια.