Δεσμεύσεις από την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος ζητά το ΔΝΤ

Δεσμεύσεις από την Ευρωζώνη για το ελληνικό χρέος ζητά το ΔΝΤ

Οι χώρες της Ευρωζώνης πρέπει να δεσμευθούν για μία αποδεκτή αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, πριν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) χρηματοδοτήσει εκ νέου τη χώρα, δήλωσε ο πρώτος αναπληρωτής γενικός διευθυντής του, David Lipton, σε συνέντευξη που έδωσε στο πρακτορείο Bloomberg.

Οι υποσχέσεις για την επανεξέταση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα είναι επαρκείς, μόνο αν συνοδεύονται από συγκεκριμένους όρους για τη μείωση του βάρους δανεισμού, συνέχισε ο Lipton στην Ουάσιγκτον.

«Θέλουμε μία συμφωνημένη διαδικασία για το χρέος μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της», δήλωσε ο Lipton, προσθέτοντας: «Για να προχωρήσουμε, θέλουμε περισσότερα από μία γενική διαβεβαίωση ότι το θέμα θα αντιμετωπισθεί, με επαρκώς συγκεκριμένες λεπτομέρειες για τον τρόπο αντιμετώπισης, ώστε να διαβεβαιώσουμε το Ταμείο ότι το κόστος εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους θα ακολουθήσει μία βιώσιμη διαδρομή».

Το τρέχον πρόγραμμα του ΔΝΤ λήγει τον ερχόμενο Μάρτιο και το όποιο νέο πρόγραμμα θα πρέπει να εγκριθεί από το Διοικητικό Συμβούλιό του, το οποίο εκπροσωπεί τις 188 χώρες - μέλη του Ταμείου. Ο Lipton σημείωσε ότι το ποσό της νέας χρηματοδότησης του ΔΝΤ δεν έχει αποφασισθεί. Πολλές χώρες της Ευρωζώνης έχουν δηλώσει ότι η διαγραφή δανείων που έχουν δοθεί στην Ελλάδα θα αποτελούσαν «κόκκινη γραμμή», αλλά σημειώνουν ότι μπορεί να συμφωνήσουν στη βελτίωση των όρων εξυπηρέτησης τους, όπως σε χαμηλότερα επιτόκια και μεγαλύτερες περιόδους αποπληρωμής, που θα μείωναν τα ποσά που πρέπει να αποπληρώνει η Ελλάδα στη διάρκεια του χρόνου. Μία ομάδα εμπειρογνωμόνων στις Βρυξέλλες εξετάζει τις λεπτομέρειες, σημειώνει το πρακτορείο.

Ο Lipton δήλωσε ότι το ΔΝΤ έχει τέσσερις προτεραιότητες για ένα νέο πρόγραμμα:

Την εφαρμογή των πολιτικών για τις οποίες υπάρχει δέσμευση, διαρθρωτικές δημοσιονομικές πολιτικές που απαιτούνται για τη μεσοπρόθεσμη βιωσιμότητα, τη σταθεροποίηση του τραπεζικού τομέα και την αντιμετώπιση του χρέους. Πέραν των συζητήσεων για την ελάφρυνση του χρέους, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει αποκτήσει μεγαλύτερη σημασία και αποτέλεσε κορυφαίο θέμα συζήτησης στην ετήσια σύνοδο κορυφής του ΔΝΤ στη Λίμα του Περού τον Οκτώβριο, σημειώνει το Bloomberg. «Υπάρχει πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει, για να διασφαλισθεί ότι το τραπεζικό σύστημα είναι υγιές και με καλή διακυβέρνηση», δήλωσε ο Lipton, προσθέτοντας: «Οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται την ανησυχία μας, και αυτός είναι ο λόγος που δίνεται τόσο μεγάλη προσοχή στην αξιολόγηση των στοιχείων ενεργητικού και την ανακεφαλαιοποίηση ή τα απαιτούμενα κεφάλαια».

Μετά την τελευταία συμφωνία της Ελλάδας με την Ευρωζώνη, το ΔΝΤ βοηθά τις Ευρωπαϊκές Αρχές να καθορίσουν τα προαπαιτούμενα για τη χρηματοδότηση και να ελέγχουν την πρόοδο. Ο Lipton ανέφερε ότι το Ταμείο δεν μπορεί να εμπλακεί περισσότερο, έως ότου υπάρξει μία συμφωνία για την ελάφρυνση του χρέους, αν και «ο χρονικός ορίζοντας της είναι ένα άλλο θέμα».

«Οι Ευρωπαίοι θα προτιμούσαν να μην γίνει μία αναδιάρθρωση του χρέους, για πολλούς λόγους, κυρίως για πολιτικούς», δήλωσε στο Bloomberg ο Andrea Montanino, που ήταν μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του ΔΝΤ από το 2012 έως το 2014 και σήμερα είναι διευθυντής του παγκόσμιου προγράμματος επιχειρήσεων και οικονομιών του Ατλαντικού Συμβουλίου στην Ουάσιγκτον.

Οι ΗΠΑ, που είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ, πιθανόν θα στηρίξουν την πίεση που ασκεί το ΔΝΤ για συγκεκριμένη αντιμετώπιση του χρέους. Η προσέγγιση στο πρόγραμμα του Αυγούστου φαίνεται να είναι «σωστή», υποθέτοντας ότι όλες οι πλευρές μπορούν να ωφεληθούν από τη στρατηγική, δήλωσε ο Αμερικανός υφυπουργός Διεθνών Υποθέσεων, Νάθαν Στις, σε συνέντευξη που έδωσε στο Bloomberg την Παρασκευή. «Είναι επιτακτικό για όλους του βασικούς συμμετέχοντες να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους. Τώρα, είμαστε σε ένα σημείο, όπου οι δύο πλευρές πρέπει να υλοποιήσουν πραγματικά αυτές τις δεσμεύσεις και επομένως για την Ελλάδα αυτό σημαίνει να συνεχίσει να κινείται προς τις μεταρρυθμίσεις και για την Ευρώπη σημαίνει να αρχίσει τη συζήτηση για την αναδιάρθρωση του χρέους».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ