Οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη. Tι αναφέρει η έκθεση και τα reports των Goldman Sachs, Nomura, JP Morgan και Citi.
DBRS: Επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

DBRS: Επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα για την Ελλάδα

Οι δηλώσεις του κ. Χατζηδάκη. Tι αναφέρει η έκθεση και τα reports των Goldman Sachs, Nomura, JP Morgan και Citi.

Μετά από πολλά χρόνια η ελληνική οικονομία κατέκτησε την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα από τον οίκο DBRS, με τους αναλυτές να μιλούν για μεγάλες αναπτυξιακές προοπτικές. Ειδικότερα αναβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα σε BBB- από ΒΒ+. Όπως αναφέρει το report της DBRS το «track record» της ελληνικής οικονομίας είναι «ιστορικό» και καλεί την κυβέρνηση να παραμείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική πειθαρχία, διασφαλίζοντας ότι ο δείκτης του δημοσίου χρέους θα συνεχίσει να μειώνεται. 

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές η στήριξη της κοινωνίας κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης δεν εμπόδισε την ελληνική οικονομία από το να καταφέρει πλεόνασμα 0,1% το 2022 και εκτιμούν πως φέτος το πλεόνασμα θα φτάσει το 1,1% και το 2,1% το 2024. Υπενθυμίζεται πως από το 2020 το χρέος έχει μειωθεί κατά 35 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς η ανάπτυξη είναι ισχυρή και η κυβέρνηση έχει μιλήσει για την εφαρμογή συνετής δημοσιονομικής πολιτικής.

Η DBRS αναφέρει πως το 2022 ήταν δύσκολο για την ελληνική οικονομία καθώς οι διεθνείς αβεβαιότητες στις αγορές εντάθηκαν. Ωστόσο «η ελληνική οικονομία έδειξε ανθεκτικότητα καταγράφοντας ανάπτυξη 5,9% με βελτίωση σε όλους τους επιμέρους τομείς. Από την αγορά εργασίας, την ιδιωτική κατανάλωση, τις επενδύσεις και τον τουρισμό» αναφέρει η έκθεση. Και προσθέτει πως «ο ρόλος των επενδύσεων είναι κομβικός για να μην υπάρξουν καθοδικοί κίνδυνοι. Η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας αντανακλά επίσης τη στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τα θεσμικά της όργανα και το Ταμείο Ανάκαμψης. «Η Ελλάδα συνεχίζει να επωφελείται από τα εργαλεία και τα χρηματοδοτικά οφέλη της Ευρώπης σε περιόδους κρίσεων και αυτός είναι ένας επιπλέον παράγοντας που οδηγεί στην επενδυτική βαθμίδα» συμπληρώνουν οι αναλυτές.

Στις 20 Οκτωβρίου έρχεται η σειρά της S&P και την 1η Δεκεμβρίου της Fitch που βαθμολογούν την Ελλάδα επίσης ένα σκαλοπάτι κάτω από το investment grade, με τον πρώτο οίκο ήδη να έχει αναβαθμίσει τις προοπτικές της οικονομίας σε «θετικές». 

Κ. Χατζηδάκης: Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας είναι σημαντική εξέλιξη σε δύσκολη συγκυρία

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, μετά την ανακοίνωση του οίκου DBRS Morningstar για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην επενδυτική βαθμίδα έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για την πατρίδα μας, σε μια στιγμή που η σκέψη όλων μας είναι στα θύματα των άνευ προηγουμένου φυσικών καταστροφών και τις οικογένειές τους, η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας για την Ελλάδα μετά από πολλά χρόνια, είναι μια πολύ σημαντική εξέλιξη για τη χώρα μας.

Ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS Morningstar, ένας από τους τέσσερις διεθνείς οίκους που αναγνωρίζονται από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, δίνει στην Ελλάδα τη λεγόμενη επενδυτική βαθμίδα και με αυτόν τον τρόπο την κατατάσσει σε μια διαφορετική πλέον κατηγορία από πλευράς πιστοληπτικής αξιολόγησης.

Το άλμα αυτό δεν ήταν εύκολο, αλλά ούτε και τεχνικού χαρακτήρα. Προϋπέθετε αφενός τη συστηματική προσπάθεια που έγινε τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε οικονομικό επίπεδο και η οποία είχε επιβραβευτεί μέχρι τώρα με αλλεπάλληλες πιστοληπτικές αναβαθμίσεις. Σημαίνει επίσης περαιτέρω βελτίωση των όρων δανεισμού, μεγαλύτερες επενδύσεις στη χώρα, ανάπτυξη και νέες θέσεις εργασίας.

Η ανακοίνωση του οίκου DBRS είναι αρκετά εύγλωττη για να γίνουν πολλά περαιτέρω σχόλια. Μιλάει τόσο για την επιτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης σε διαφορετικά επίπεδα (αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, μείωση της ανεργίας, μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ), όσο και για τον συνδυασμό της πολιτικής σταθερότητας με την υπεύθυνη οικονομική πολιτική που δημιουργεί ένα κατάλληλο κλίμα για την περαιτέρω ενδυνάμωση και ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.

Δουλειά μας είναι να συνεχίσουμε με σοβαρότητα τις προσπάθειές μας στο επίπεδο της δημοσιονομικής πολιτικής όσο και των διαρθρωτικών αλλαγών, για να πείσουμε τόσο τους οίκους αξιολόγησης, όσο και τις αγορές και τους επενδυτές ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που αξίζει κανείς να επενδύει και να ανοίγει καινούργιες δουλειές. Το οφείλουμε σε όλους τους Έλληνες πολίτες, το οφείλουμε στην πατρίδα μας».

Τι εκτιμούσαν Nomura, JP Morgan και CITI

To προηγούμενο διάστημα Nomura, JP Morgan και Citi είχαν σχολιάσει με reports τους την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από την DBRS.

Η πιο πρόσφατη έκθεση είναι της Nomura σύμφωνα με την οποία η DBRS θα αναβάθμιζε μόνο τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας αφήνοντας για το 2024 την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές η αναβάθμιση θα έρθει με «όχημα» τη συνεχή εφαρμογή μεταρρυθίσεων, την αύξηση των επενδύσεων και τη συνέχιση σε ένα δημοσιονομικά υπεύθυνο δρόμο. Μάλιστα, στα θετικά στοιχεία προσμετρούν οι επενδυτές την πτώση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά 380 μονάδς το 2023, 330 μονάδες το 2025 και το 2026 το χρέος θα διαμορφωθεί στο 135,2%. 

«Πολύ πιθανή» χαρακτήριζαν από τη μεριά τους οι Citi και JP Morgan την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές οι πρόσφατες εκλογές δείχνουν πολιτική σταθερότητα, ένταση των μεταρρυθμίσεων και μείωση του χρέους. Επομένως, συνεχίζουν οι αναλυτές, αναμένεται το προσεχές διάστημα η χώρα να πάρει το πολυπόθητο IG από τους τέσσερις μεγάλους οίκους αξιολόγησης. 

«Ταύρος» η Goldman Sachs για τις τράπεζες

Ένα νέο report, αυτήν τη φορά από τον κολοσσό της Goldman Sachs, ήρθε χθες να επιβεβαιώσει τη θετική πορεία της ελληνικής οικονομίας. Οι αναλυτές περιμένουν ισχυρό τρίτο τρίμηνο από τις ελληνικές τράπεζες με νέα αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους, υποστηριζόμενο και από αύξηση 0,50% των επιτοκίων της ΕΚΤ.  Η Goldman Sachs περιμένει  υψηλή απόδοση κεφαλαίων με το μέσο ROTE στο 14% για φέτος, που θα παραμείνει σε υψηλά διψήφια επίπεδα κερδοφορίας με μέσο όρο 12% και 11,5% αντίστοιχα για το 2024 και 2025 και θέτει νέες αυξημένες τιμές στόχους με περιθώρια ανόδου 21%-42%. Η Goldman Sachs βάζει τις παρακάτω νέες τιμές - στόχους:

  • Στην Alpha Bank αυξάνει την τιμή στόχο στα 2,05 ευρώ από 1,86 ευρώ
  • Στην Εθνική Τράπεζα αυξάνει την τιμή στόχο στα 8 ευρώ από 7,10 ευρώ
  • Στην Τράπεζα Πειραιώς αυξάνει την τιμή στα 4,30 ευρώ από 3,50 ευρώ
  • Στη Eurobank στα 1,85 ευρώ από 1,75 ευρώ.

 

Επενδυτική βαθμίδα έδωσαν οι μικρότεροι οίκοι

Υπενθυμίζεται πως, πριν την DBRS, οι μη αναγνωρισμένοι από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα οίκοι αξιολόγησης, Scope Ratings και R&I ήδη είχαν δώσει στη χώρα μας την επενδυτική βαθμίδα. 

Όπως αναφέρουν οι οικονομικοί αναλυτές της Scope Ratings τρεις είναι οι λόγοι που προχώρησε στην αναβάθμιση. Ο πρώτος είναι πως το δημόσιο χρέος διατηρείται σταθερά σε πτωτική τροχιά. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές παρά τον υψηλό πληθωρισμό η ανάπτυξη της χώρας είναι ισχυρή και το δημόσιο χρέος υποχωρεί. Ειδικότερα αναμένεται να πέσει στο 160,7% του ΑΕΠ το 2023 και να επιτευχθούν πρωτογενή πλεονάσματα τα επόμενα έτη. 

Ο δεύτερος λόγος που ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης προχώρησε στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ειδικότερα, όπως αναφέρει η έκθεση, η ραγδαία πτώση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPLs) έδωσε ώθηση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και έχει θωρακίσει τις ελληνικές τράπεζες. Την ίδια στιγμή οι μεταρρυθμίσεις στην ελληνική οικονομία εντείνονται. Τα παραπάνω σε συνδυασμό με τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να φέρουν νέες επενδύσεις ενισχύοντας σημαντικά την ανάπτυξη στη χώρα. 

Ο τρίτος λόγος που οι αναλυτές προχώρησαν στην αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας είναι ότι εντάθηκε η υποστήριξη των ευρωπαϊκών θεσμών στην Ελλάδα. Τόσο τα μέτρα που πάρθηκαν για τη στήριξη της ελληνικής οικονομίας κατά τη διάρκεια της πανδημικής κρίσης, όσο και η χαλάρωση των απαιτήσεων για τις εξασφαλίσεις των ελληνικών κρατικών ομολόγων, έδωσαν ώθηση στην ελληνική οκονομία. Μάλιστα, οι αναλυτές τονίζουν πως το «ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο».