Coffee-eco: Όταν τα απόβλητα του καφέ γίνονται πηγή πολυφαινόλων

Coffee-eco: Όταν τα απόβλητα του καφέ γίνονται πηγή πολυφαινόλων


Της Μαρίας Ακριβού

Μια καινοτόμα start up έρχεται να ταράξει τα νερά στην αγορά του καφέ, αξιοποιώντας στα υπολείμματα του αγαπημένου ροφήματος για τη δημιουργία φαινολικών ουσιών. Το εγχείρημα του Coffee-eco , πίσω από το οποίο βρίσκεται ο Αλέξης Παντζιάρος, αγκάλιασε η Εθνική Τράπεζα, καθώς ήταν μια από τις δέκα προτάσεις που βράβευσε στον προηγούμενο Διαγωνισμό Καινοτομίας και Τεχνολογίας.

Άμεσοι συνεργάτες της Coffee-eco είναι οι βιομηχανίες τροφίμων και καλλυντικών, οι οποίες κυνηγούν διακαώς τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων , ικανών να καλύψουν τις διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες των καταναλωτών τους.

“Για πρώτη φορά ίσως στην ιστορία, οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η τροφική αλυσίδα δεν αφορούν μόνο στις τεχνολογίες παραγωγής ή στο κόστος, αλλά και στις περιβαλλοντικές και κοινωνικές επιπτώσεις, τόσο των διαδικασιών παραγωγής, όσο και των ίδιων των τροφίμων” αναφέρει ο Αλέξης.

Προσθέτει πως ελάχιστοι έχουν τολμήσει να ασχοληθούν με την αξιοποίηση των οργανικών υπολειμμάτων του καφέ, τα οποία κρύβουν έναν θησαυρό μέσα τους που ακούει στο όνομα πολυφαινόλες. Καταφέρνοντας να απομονώσει και να διαχωρίσει τις πολυφαινολες, η ομάδα της Coffee-eco δημιουργεί ένα πλήρως αντιοξειδωτικό προϊόν με πάρα πολλές ευεργετικές ιδιότητες για την υγειά του ανθρώπου.

Η ομάδα της Coffeco μέσα από την συμμετοχή της στον διαγωνισμό της Εθνικής Τράπεζας έχει κερδίσει πολλά. Όπως τονίζει ο Αλέξης, η Εθνική Τράπεζα μέσα από το πρόγραμμα NBG Business Seeds δίνει μια μοναδική ευκαιρία σε νέους που πιστεύουν στην καινοτομία και στην επιχειρηματικότητα να δώσουν «ζωή» στο έργο τους. “Η Coffecο, έζησε μια δυνατή εμπειρία καταφέρνοντας να περάσει στις επόμενες φάσεις του διαγωνισμού κερδίζοντας όχι μόνο γνώσεις, αλλά και ανθρώπους που πιστεύουν σε αυτήν” τονίζει.

Προσθέτει πως η Εθνική Τράπεζα μέσα από τα με τα events που διοργανώνει σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, καταφέρνει να φέρει σε επαφή έμπειρους επιχειρηματίες με νέους που θέλουν να κάνουν καλύτερο τον κόσμο και να δημιουργήσουν.

“Το project μας λειτουργεί μέσα στο πλαίσιο της κυκλικής και πράσινης οικονομίας με γνώμονα την βιώσιμη ανάπτυξη. Η αγορά των πολυφαινολικων είναι μια μεγάλη και ισχυρή αγορά με πολύ καλές προοπτικές κέρδους, αν καταφέρεις να την προσεγγίσεις με τον κατάλληλο τρόπο. Γνωρίζουμε καλά τον ανταγωνισμό, γεγονός που μας επιτρέπει να προσαρμοζόμαστε στις συνεχές αλλαγές και
προτιμήσεις της αγοράς των πολυφαινολικών” σχολιάζει.

Για τον ίδιο, πρωτοβουλίες, όπως αυτή της Εθνικής Τράπεζας, είναι παραπάνω από απαραίτητες για να εξελιχθεί η ελληνική κοινότητα των νεοφυών επιχειρήσεων. Το πιο σημαντικό για μια νέα προσπάθεια από άτομα που επιδιώκουν να μετουσιώσουν την ιδέα τους σε βιώσιμη επιχείρηση, είναι να βρουν πρόσφορο έδαφος που θα τους απαλλάξει από λογής μικροπροβλήματα, τα οποία φθείρουν την δημιουργικότητα και τους αναγκάζουν να παραιτηθούν, πριν καν ξεκινήσουν να δραστηριοποιούνται.

Η εταιρεία έχει λάβει χρηματοδότηση της τάξης των 250 χιλιάδων ευρώ, ώστε να υλοποιήσει την πιλοτική της μονάδα και να προωθήσει σε πρώτη φάση το προϊόν της στην ελληνική αγορά. Ο Αλέξης αποκαλύπτει πως προσεχώς αναμένεται να δημιουργηθεί μια εξειδικευμένη ομάδα από διδακτορικούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές οι οποίοι θα ασχολούνται με την μελέτη και βελτιστοποίηση παραγωγής αντιοξειδωτικών ουσιών από αγροτοβιομηχανικά απόβλητα. Τέλος, στα σχέδια της Coffee-eco είναι η παραγωγή ενέργειας από τα απόβλητα του καφέ, για την οποία έχει υπάρξει ήδη συμφωνία με την Aenaos Energy.