Chr. Lagarde: Έχει ευθύνες και η ελληνική πλευρά

Chr. Lagarde: Έχει ευθύνες και η ελληνική πλευρά

Η περίπτωση της Ελλάδας ήταν «μοναδική», σημειώνει η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείο, στη δήλωσή της αναφορικά με την έκθεση του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης του Ταμείου. 

Η κ. Lagarde, τονίζει ότι ενώ οι στόχοι που είχαν τεθεί από το αρχικό πρόγραμμα για την Ελλάδα αποδείχθηκαν υπερβολικά φιλόδοξοι, το πρόγραμμα ωστόσο βρήκε σημαντικά εμπόδια λόγω παραγόντων όπως οι επαναλαμβανόμενες πολιτικές κρίσεις στη χώρα, τα κατεστημένα συμφέροντα, τα σημαντικά προβλήματα εφαρμογής του, καθώς και οι φόβοι για το Grexit, που τελικά οδήγησαν σε μια πολύ βαθύτερη από την αναμενόμενη συρρίκνωση της παραγωγής.

Από την άλλη πλευρά, η κ. Lagarde τόνισε ότι η Ελλάδα θέτει πρόσθετες και μοναδικές προκλήσεις. Όπως επισημαίνει, μαζί με απαράμιλλη διεθνή στήριξη, η χώρα ανέλαβε σημαντικές ενέργειες δημοσιονομικής προσαρμογής, παρά τα σοβαρά προβλήματα εφαρμογής που προανέφερε.  

Σύμφωνα με την εκτίμηση της διευθύντριας του ΔΝΤ, κανένα από τα εμπόδια αυτά δεν θα μπορούσε να προβλεφθεί εκ των προτέρων και, με το πλεονέκτημα της ύστερης γνώσης, κρίνει ότι οι αρχικές παραδοχές σχετικά με την ιδιοκτησία και την ανάπτυξη του προγράμματος αποδείχθηκαν πάρα πολύ αισιόδοξος.

Ωστόσο, τονίζει ότι τελικά η Ελλάδα παρέμεινε μέλος της ζώνης του ευρώ, κάτι που ήταν ο βασικός στόχος για τη χώρα και τα άλλα κράτη της ευρωζώνης. 

«Οι εκθέσεις του Ανεξάρτητου Γραφείου Αξιολόγησης αναδεικνύουν μια σειρά “μαθημάτων” που έχουμε πάρει από τις εσωτερικές μας αξιολογήσεις», προσθέτει.

«Περάσαμε από αυστηρή αξιολόγηση το Ταμείο για τα προγράμματα του 2010-2011 και ως εκ τούτου, έχουν ήδη γίνει αλλαγές σε πτυχές της λειτουργίας και πολιτικής του Ταμείου. Τα πρώτα “μαθήματα” περιελάμβαναν τις αξιολογήσεις των προγραμμάτων: για παράδειγμα, προσαρμόστηκαν οι δημοσιονομικοί πολλαπλασιαστές και εφαρμόστηκε περισσότερος ρεαλισμός στον ρυθμό εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», σημειώνει η διευθύντρια του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρει η κ. Lagarde, ενδυναμώθηκαν τα πλαίσια του ΔΝΤ σε σχέση με τις αναλύσεις βιωσιμότητας του χρέους και σε σχέση με την αντιμετώπιση της υπερδιόγκωσης του χρέους.

Σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, η διευθύντρια του ΔΝΤ επισημαίνει πως η χώρα επωφελήθηκε από το κούρεμα στο ιδιωτικό χρέος το 2012, καθώς και από την χρηματοδότηση με πολύ ευνοϊκούς όρους από τους επίσημους πιστωτές της, ενώ ακόμα και σήμερα το ΔΝΤ κάνει έκκληση για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους.

Δεδομένης της εμπειρίας της τρόικας, το Ταμείο προσπαθεί για τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της συνεργασίας του με περιφερειακούς χρηματοπιστωτικούς φορείς, τονίζει η κ. Lagarde. Όσον αφορά την επιτήρηση, «έχουμε αναλάβει σημαντικές πρωτοβουλίες για να συμπεριλαμβάνουμε έναν πιο παγκοσμιοποιημένο και διασυνδεδεμένο κόσμο».

Οι πρωτοβουλίες αυτές, εξηγεί ότι, περιλαμβάνουν την πλήρη αναθεώρηση του νομικού πλαισίου για την εποπτεία μέσω μιας νέας Πράξης Ολοκληρωμένης??Επιτήρησης (Integrated Surveillance Decision), μέσω της?εμβάθυνσης των κινδύνων, μέσω της ενίσχυσης της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα (συμπεριλαμβανομένου και του συστημικού κινδύνου), και μέσω της αναβάθμισης της αξιολόγησης των εξωτερικών θέσεων.