Capital Economics: «Bαριά σκιά» στην παγκόσμια οικονομία φέρνει η νέα μετάλλαξη

Capital Economics: «Bαριά σκιά» στην παγκόσμια οικονομία φέρνει η νέα μετάλλαξη

Καθώς οι χώρες διεθνώς λαμβάνουν περιοριστικά μέτρα στις μετακινήσεις για να κρατήσουν το νέο στέλεχος κορονοϊού από τη Β.Αφρική εκτός συνόρων, η Capital Economics κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις διαταραχές που φέρνει στις αγορές το νέο στέλεχος. Οι άμεσες επιπτώσεις; Ένταση των διαταραχών στις εφοδιαστικές αλυσίδες, αβεβαιότητα στις αγορές και πλήγμα για την αγορά εργασίας διεθνώς. Αυτά αναφέρει ο επικεφαλής της Capital Economics, Neil Shearing.

Όπως εκτιμά, η νεά μετάλλαξη δεν πρόκειται να περιοριστεί από τα μέτρα κατά των μετακινήσεων που λαμβάνονται διεθνώς. Ήδη οι φόβοι για την επέκταση της μετάλλαξης αποτυπώνεται στα ταμπλό των χρηματιστηρίων διεθνώς, ενώ οι εφοδιαστικές αλυσίδες αναμένεται να επηρεαστούν σημαντικά.

Για να μπορέσει όμως να ποσοτικοποιηθεί η ζημιά που θα προκληθεί στην παγκόσμια οικονομία πρέπει να αποσαφηνιστούν τα μέτρα που θα λάβουν οι κυβερνήσεις. Αν αυτά οδηγήσουν σε νέα γενικά περιοριστικά μέτρα, τότε το πλήγμα θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, ενώ αν δεν λάβουν οι κυβερνήσεις μέτρα σκληρά, τότε θα είναι ήπιο. Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει τη λογική πως πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον ιό, ενώ πιο ασαφής είναι η στάση ευρωπαϊκών κρατών.

Ένα στοίχημα, που αναμένεται να καθορίσει και ενδεχόμενα νέα περιοριστικά μέτρα, είναι το κατά πόσο το εμβόλιο είναι ανθεκτικό στη νέα αυτή μετάλλαξη. Μία ακόμα πρόκληση, είναι πόσο θα πιεστούν τα συστήματα υγείας διεθνώς, καθώς σε μία τέτοια περίπτωση αναμένεται να αυξηθούν οι πιθανότητες για λήψη νέων περιοριστικών μέτρων. Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τις εφοδιαστικές αλυσίδες έγκειται στο ενδεχόμενο να περιοριστούν οι μεταφορές εμπορευματοκιβωτίων και υδρογονανθράκων στα λιμάνια. Σε αυτή την περίπτωση οι αγορές θα υποστούν βαρύ πλήγμα και οι ελλείψεις σε προϊόντα και οι καθυστερήσεις στην παράδοση εμπορευμάτων αναμένεται να οδηγήσουν σε έντονες διακυμάνσεις στο supply chain.

Η Κίνα αποτελεί την οικονομία, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σημαντικά προβλήματα. Όπως επισημαίνει ο οικονομολόγος, η κυβέρνηση έχει υιοθετήσει λογικές μηδενικής ανοχής, επομένως τοπικές καραντίνες και περιοριστικά μέτρα στα λιμάνια της χώρας, είναι πολύ πιθανό να ληφθούν.

Ένα νέο κύμα της νέας αυτής μετάλλαξης θα μειώσει τις θέσεις εργασίας, ενώ οι αποδόσεις ομολόγων και οι τιμές των μετοχών έχουν ήδη μειωθεί απότομα. Χώρες που έχουν μεγαλύτερη εξάρτηση από τον τουρισμό και την ενέργεια, αναμένεται να πληγούν περισσότερο από ενδεχόμενη επέκταση της αφρικανικής μετάλλαξης.