BofA: Ύφεση 7,5% το 2020 στην Ελλάδα και ισχυρή ανάπτυξη 9,8% το 2021

BofA: Ύφεση 7,5% το 2020 στην Ελλάδα και ισχυρή ανάπτυξη 9,8% το 2021

Με ισχυρή ανάπτυξη της τάξης του 9,8% το 2021 η ελληνική οικονομία θα καταφέρει να υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος που θα προκαλέσει η ύφεση του 2020, σύμφωνα με όσα εκτιμά η Bank of America σε έκθεση με τίτλο «Greek Banks; COVID-19 delays normalisation progress» στην οποία μειώνει τις τιμές-στόχους των μετοχών των ελληνικών τραπεζών κατά 55% εξαιτίας των επιπτώσεων της πανδημίας. Παράλληλα, η αμερικανική τράπεζα εκτιμά ότι η εξομάλυνση των συνθηκών για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, μετατίθεται κατά δύο χρόνια.

Πιο αναλυτικά, η BofA αναβαθμίζει τη σύσταση για την Alpha Bank σε «Buy» από «Neutral» αλλά μειώνει την τιμή στόχο στα 0,94 ευρώ από 2,10 ευρώ προηγουμένως, ενώ για τη μετοχή της Eurobank διατηρεί σύσταση «Buy» και μειώνει την τιμή-στόχο στα 0,52 ευρώ από 1,09 ευρώ. Για την Εθνική Τράπεζα διατηρεί σύσταση «Underperform» και μειώνει την τιμή-στόχο στα 1,26 ευρώ από 3,16 ευρώ προηγουμένως και για την Τρ. Πειραιώς διατηρεί επίσης σύσταση «Underperform» και μειώνει την τιμή-στόχο στα 1,28 ευρώ από 3,08.

Με βάση τις τρέχουσες τιμές, η BofA «βλέπει» περιθώρια ανόδου 55% για την Alpha Bank, 54% για την Eurobank, 10% για την ΕΤΕ και 9% για την Τρ. Πειραιώς.  

«Οι αναλυτές μας εκτιμούν ότι το ελληνικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 7,5% το 2020 και θα ανακάμψει απότομα κατά 9,8% το 2021», σημειώνει, ενώ για τις τράπεζες αναφέρει ότι το αυξημένο βάρος σε ό,τι αφορά τα κόκκινα δάνεια δεν θα πρέπει να αναγνωριστεί μέσα σε ένα έτος. 

Η BofA δεν προβλέπει ότι τα δανειακά χαρτοφυλάκια των ελληνικών τραπεζών δεν θα συρρικνωθούν δεδομένων των ισχυρών εκταμιεύσεων μέσα στο 2020 και της απουσίας πωλήσεων πακέτων NPEs εξαιρουμένης της Eurobank.

Η ισχύς των πιέσεων στην ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών αναμένεται να εξαρτηθεί από τη διάρκεια του lockdown τόσο στην Ελλάδα όσο και στον υπόλοιπο κόσμο. Ανεξάρτητα από αυτό, η BofA εκτιμά ότι η τουριστική σαιζόν του 2020 θα δεχθεί ισχυρό πλήγμα. Η συντονισμένη νομισματική και δημοσιονομική στήριξη, σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των εποπτικών κανονισμών για τα «κόκκινα» δάνεια, θα μπορούσαν να δώσουν «ανάσα» στις ελληνικές τράπεζες όμως η αύξηση των NPEs είναι αναπόφευκτη, υπογραμμίζει.

«Πιστεύομε ότι οι ελληνικές τράπεζες θα προτιμήσουν να διασπείρουν τις πιέσεις όσον αφορά το κόστος κινδύνου σε δύο έτη για να διατηρηθούν σε κερδοφόρο έδαφος, ενώ οι βελτιωμένες τάσεις στο κόστος κινδύνου θα επανέλθουν από το 2022».