Bloomberg: Οι συντάξεις “καυτή πατάτα” για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Bloomberg: Οι συντάξεις “καυτή πατάτα” για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές

Το θέμα των περικοπών στις συντάξεις θεωρεί ως κομβικό σημείο στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών σε δημοσίευμά του το Bloomberg. 

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Ελλάδα αναμένεται να χάσει ένα ακόμα ορόσημο, το οποίο η ίδια έθεσε, καθώς δεν αναμένεται ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων στο επικείμενο Eurogroup της 7ης Απριλίου, στη Μάλτα. Ως ένας από τους κύριους λόγους για την καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις το Bloomberg αναφέρει την επιμονή της ελληνικής κυβέρνησης οι νέες περικοπές στις συντάξεις να ισχύσουν σταδιακά και πάντως όχι από τo 2019 – χρονιά εκλογών – όπως επιθυμούν οι δανειστές της Ελλάδας.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg, το ΔΝΤ σε σύμπνοια με τους Ευρωπαίους δανειστές πιέζει την Αθήνα να εξοικονομήσει 1,8 δισ. ευρώ, το 1% του ΑΕΠ, μέσω περικοπών στις συντάξεις, καθώς η Ελλάδα δαπανά περίπου το 13,3% του ΑΕΠ της στην καταβολή συντάξεων, το υψηλότερο ποσοστό στη ΕΕ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Από τη μεριά της η ελληνική κυβέρνηση αντιτείνει ότι μια βάναυση περικοπή των συντάξεων θα αποδυναμώσει ακόμα περισσότερο την αγοραστική δύναμη των συνταξιούχων με αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί το σύνολο της οικονομίας. Στο σημείο αυτό το Bloomberg παραθέτει το παράδειγμα ενός Έλληνα συνταξιούχου ο οποίος με τα 1.200 ευρώ της σύνταξής του συντηρεί όχι μόνο τον εαυτό του και τη σύζυγό του αλλά και συγγενείς του, οι οποίοι είναι άνεργοι, καθώς το ποσοστό της ανεργίας στην Ελλάδα φτάνει το 23%.

Το Bloomberg επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει κατορθώσει ακόμα να συστήσει ένα αποτελεσματικό σύστημα πρόνοιας. Σαν αποτέλεσμα οι συντάξεις έχουν καταστεί το de facto δίχτυ ασφαλείας για αρκετές οικογένειες. Είναι ενδεικτικό, σημείωνει το Bloomberg, ότι σύμφωνα με σχετική έρευνα που διεξήχθη τον περασμένο Ιανουάριο, το 49% των ελληνικών νοικοκυρών στηρίζονταν στις συντάξεις ως κύρια πηγή εσόδων.

Έτσι τυχόν περαιτέρω περικοπές είναι ένα ακανθώδες ζήτημα που η ελληνική κυβέρνηση δύσκολα θα μπορέσει να “πουλήσει” στους ψηφοφόρους με δεδομένο, μάλιστα, ότι το συνταξιοδοτικό ήταν μια αλλοτινή κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, την οποία, όμως, έχει ήδη υπερβεί.

Φωτογραφία: Sooc