Bloomberg: Η Ελλάδα προσέφυγε σε βρετανικό δικαστήριο για τα «warrants» με ρήτρα το ΑΕΠ

Bloomberg: Η Ελλάδα προσέφυγε σε βρετανικό δικαστήριο για τα «warrants» με ρήτρα το ΑΕΠ

Η Ελλάδα κατέθεσε αγωγή σε δικαστήριο της Βρετανίας σχετικά με τη διαφορά που αφορά τα warrants που συνδέονται με την εξέλιξη του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ). Η αγωγή στρέφεται κατά του Wilmington Trust, διαχειριστή των τίτλων, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η ελληνική πλευρά ζητά από το δικαστήριο να αναγνωρίσει την εγκυρότητα της πρόθεσής της να επαναγοράσει τα warrants, τα οποία λήγουν το 2042, και να επιβεβαιώσει ότι η τιμή εξαγοράς έχει υπολογιστεί σύμφωνα με τους προβλεπόμενους όρους, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.

Η  ενέργεια αυτή έρχεται μετά  την αμφισβήτηση από ορισμένους κατόχους των warrants ως προς την εγκυρότητα ειδοποίησης που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση τον Απρίλιο για άσκηση δικαιώματος πρόωρης εξαγοράς (call option), καθώς και για τον υπολογισμό της προσφερόμενης τιμής.

Η ταυτότητα των κατόχων που διατυπώνουν ενστάσεις δεν έχει γνωστοποιηθεί. Η ελληνική κυβέρνηση εκπροσωπείται από το νομικό γραφείο Cleary Gottlieb Steen & Hamilton. 

Τα warrants με ρήτρα το ΑΕΠ είναι ουσιαστικά τίτλοι που αποδίδουν πληρωμές στους κατόχους τους όταν η οικονομική ανάπτυξη υπερβαίνει συγκεκριμένα όρια. Έχουν εκδοθεί στο παρελθόν από χώρες όπως η Αργεντινή και η Ουκρανία, ενώ στην περίπτωση της Ελλάδας εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης του δημόσιου χρέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, που επικαλείται το διεθνές πρακτορείο ειδήσεων, το προβλεπόμενο κόστος εξαγοράς ανέρχεται σε περίπου 156 εκατ. ευρώ. Με βάση την αρχική συμφωνία, το κόστος εξυπηρέτησης των warrants μπορεί να φτάσει τα 375 εκατ. ευρώ το 2027, εφόσον επιτευχθούν συγκεκριμένοι στόχοι για το ΑΕΠ και την οικονομική ανάπτυξη.

Το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 2,3% το 2023 και το 2024, ενώ για το 2025 προβλέπεται αύξηση 2,2%, σύμφωνα με μέσες εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε έρευνα του Bloomberg.

Η τιμή των ελληνικών warrants βρίσκεται σήμερα, περίπου, στα 30 σεντς ανά ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Κατά την ημερομηνία έκδοσης της ειδοποίησης επαναγοράς, η τιμή τους ανερχόταν περίπου στα 38 σεντς, ενώ η προσφερόμενη τιμή, σύμφωνα με την ελληνική πλευρά, είναι περίπου 25 σεντς.

Ο υπολογισμός αυτός βασίζεται σε τιμές που καταγράφονται στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων, την οποία διαχειρίζεται η Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με πρόσωπα που παρακολουθούν τη διαδικασία, όπως αναφέρει το Bloomberg.