Bloomberg: Η Ελλάδα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές ανησυχούν

Bloomberg: Η Ελλάδα καθυστερεί τις μεταρρυθμίσεις, οι δανειστές ανησυχούν

Πλήγμα για το επενδυτικό κλίμα, για τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της Ελλάδας αλλά ακόμα και για την προσεχή έκδοση ομολόγου μπορεί να αποτελέσει η αδυναμία της κυβέρνησης να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές, καθώς η αντίστροφη μέτρηση για την εκταμίευση της δόσης έχει ξεκινήσει.

Μένουν μόλις 10 μέρες για να προλάβει η Ελλάδα να «τελειώνει» με σημαντικές μεταρρυθμίσεις που πλέον έχουν κάνει τους πιστωτές να ανησυχούν, ρισκάροντας με αυτό τον τρόπο την προγραμματισμένη ελάφρυνση του χρέους τον επόμενο μήνα και την ανάκαμψη στις αγορές μετοχών και ομολόγων.

Σύμφωνα με το Bloomberg, αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης περιγράφουν πως η έκθεση της Κομισιόν θα δείξει ότι η Ελλάδα δεν έχει ακόμη συμμορφωθεί πλήρως με έναν κατάλογο 16 εκκρεμών μεταρρυθμίσεων.

Αν δεν βιαστεί να τις ολοκληρώσει πριν από την συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στις 11 Μαρτίου, οι εκταμιεύσεις πιθανόν να καθυστερήσουν, σύμφωνα με τους ίδιους αξιωματούχους.

Παρόλο που η Ελλάδα εξήλθε από το διεθνές σχέδιο διάσωσης το περασμένο καλοκαίρι, εξακολουθεί να χρειάζεται μεταρρυθμίσεις με αντάλλαγμα εξαμηνιαίες εκταμιεύσεις περίπου 1 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα του 2022. Πρόκειται για χρήματα που θα χρησιμοποιηθούν από το πιο χρεωμένο κράτος της Ευρωζώνης, προκειμένου να διευκολύνει την αναχρηματοδότηση των υποχρεώσεών του.

Όπως αναφέρει το Bloomberg, η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, η οποία θα έρθει αντιμέτωπη με εθνικές εκλογές φέτος, έχει αποδειχτεί αργή στην εφαρμογή των συμφωνηθέντων μέτρων, ενώ παράλληλα έλαβε αποφάσεις - συμπεριλαμβανομένης της αύξησης του κατώτατου μισθού και των προτεινόμενων επιδοτήσεων για ενυπόθηκα δάνεια - που τρόμαξαν τους πιστωτές. Γεννάται λοιπόν το ερώτημα κατά πόσον οι καθυστερήσεις αποτελούν μέρος της μεταρρυθμιστικής κόπωσης ή – κάτι πιο αποφασιστικής σημασίας - μιας πολιτικής επιλογής που προμηνύει περαιτέρω δημοσιονομική αβεβαιότητα.

Ακόμη, η απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον κατώτατο μισθό κατά 11% - πάνω από το ανώτατο όριο της κλίμακας που συνιστούν οι αναλυτές – δημιούργησε έκπληξη τους πιστωτές, οι οποίο το εξέλαβαν ως κίνδυνο για την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη της Ελλάδας.

Τέλος, μεταξύ των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πιστωτές είναι και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την προστασία της πρώτης κατοικίας από κατάσχεση, την οποία οι αξιωματούχοι της ΕΕ θεωρούν υπερβολικά γενναιόδωρη. Το νέο νομικό πλαίσιο πιθανότατα θα κατατεθεί στη Βουλή την ερχόμενη εβδομάδα, με τις λεπτομέρειες να διαμορφώνονται από τις ελληνικές τράπεζες και τους πιστωτές.