Τη μοναδική ευκαιρία να διεκδικήσει και να απορροφήσει τμήμα της ρευστότητας των 1,7 τρισ. δολαρίων, που έχουν στα χέρια τους τα private equity funds ανά τον κόσμο έχει η Ελλάδα, όπως υποστήριξε ο επικεφαλής της BC Partners (Ηνωμένο Βασίλειο), Νίκος Σταθόπουλος. «Και οι αποτιμήσεις είναι ελκυστικές στην Ελλάδα, καθώς υπάρχουν εξαιρετικής ποιότητας, σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, διοικητικές ομάδες αλλά και η συγκυρία για υλοποίηση επενδύσεων είναι η κατάλληλη» ανέφερε. Ωστόσο, όπως σημείωσε, για να προσελκυστούν οι ξένοι επενδυτές απαιτείται να υπάρξει πραγματική σταθερότητα, όπως και ένα φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον.
«Κατά 12 φορές συρρικνώθηκε από το 2008 η χρηματοδότηση των ΜμΕ στην Ελλάδα»
Κατά 12 φορές έχει συρρικνωθεί από το 2008 η χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ελληνική αγορά, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται «μια άνευ προηγουμένου ανάγκη για ρευστότητα», όπως επισήμανε ο Απόστολος Ταμβακάκης, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του fund EOS Capital Partners, το οποίο επικεντρώνεται στην υλοποίηση επενδύσεων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς περίπου το ήμισυ των κεφαλαίων προέρχεται από το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (EIF) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (EIB). Εξάλλου, όπως είπε, το 99,5% των ελληνικών επιχειρήσεων είναι μικρομεσαίες, διαθέτοντας κύκλο εργασιών έως 50 εκατ. ευρώ και μέχρι 200 άτομα προσωπικό.
Στο μεταξύ, συμβόλαια μικρού μεγέθους, της τάξης των 20.000 έως 30.000 ευρώ, θα παρέχει η Eυρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕBRD) στην Ελλάδα, προκειμένου 70-80 εταιρείες ακινήτων και τουρισμού να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες συμβουλευτικής, ώστε να καταστούν πιο ανταγωνιστικές, όπως αποκάλυψε η Sabina Dziurman διευθύντρια EBRD για την Ελλάδα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ