Βαρύ Νοέμβρη δείχνουν οι τιμές χονδρικής στο ρεύμα

Βαρύ Νοέμβρη δείχνουν οι τιμές χονδρικής στο ρεύμα

Ενός κακού – της ενεργειακής κρίσης - μύρια έπονται. Όλα συγκλίνουν στο ότι ο Νοέμβριος θα είναι εξαιρετικά δύσκολος μήνας καθώς ενώ ο υδράργυρος θα αρχίσει να υποχωρεί σε όλη τη χώρα αναγκάζοντας τα νοικοκυριά να ενεργοποιήσουν τη θέρμανση, οι εκτιμήσεις των παραγόντων της αγοράς συγκλίνουν στο ότι οι τιμές θα κινηθούν σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Τα στοιχεία από μεγάλους προμηθευτές δείχνουν ότι η μέση τιμή χονδρικής στο ρεύμα το Νοέμβριο θα εκτιναχθεί στα 230 ευρώ η μεγαβατώρα και συνυπολογίζοντας μια σειρά από άλλα κόστη, αθροίζεται ένα τελικό κόστος ενέργειας στα 285 ευρώ. Διαμορφώνεται δηλαδή μια τελική τιμή πώλησης κοντά στα… 300 ευρώ!

Το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο οι υψηλές τιμές της ενέργειας αλλά η εκκίνηση της διαδικασίας διάχυσης των ανατιμήσεων σε όλη την αγορά. Ο πληθωρισμός της οικοδομής είναι ένα στοιχείο. Με ιδιαίτερη αγωνία αναμένεται ο γενικός πληθωρισμός του Οκτωβρίου ο οποίος εκτιμάται ότι θα κλείσει σε πολύ υψηλότερα επίπεδα καθώς το «συντηρητικό» 2,3% του Σεπτεμβρίου δεν περιείχε καν ακόμη τις ανατιμήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και τις αναπροσαρμογές των τιμοκαταλόγων από χιλιάδες επιχειρήσεις. Η Ελλάδα έχει πολλά χρόνια να ζήσει τις συνέπειες του πληθωρισμού και οι επόμενοι μήνες θα είναι πολύ κρίσιμοι. Οι απώλειες εισοδήματος εκτιμώνται στο 1 δισ. ευρώ μόνο από τις ανατιμήσεις στα καύσιμα. Διευρύνονται όμως αν συνυπολογιστούν και οι ανατιμήσεις στα υπόλοιπα προϊόντα κάτι που σε αυτή τη φάση είναι ένα φαινόμενο σε εξέλιξη. Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν μπορεί παρά να ανησυχεί καθώς το κύμα των ανατιμήσεων έρχεται τη στιγμή που η ελληνική οικονομία θέλει να πατήσει… γκάζι ανακτώντας το ταχύτερο δυνατό το χαμένο έδαφος της πανδημίας.

Η πρώτη μεγάλη συζήτηση των επόμενων ημερών στους κόλπους της κυβέρνησης θα αφορά στο κατά πόσο θα πρέπει να υπάρξουν συμπληρωματικά μέτρα στήριξης μέσα στο 2021. Η κυβέρνηση υπολόγιζε ότι με το πακέτο των 500 εκατ. ευρώ θα «έβγαζε» το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και ότι στη συνέχεια να αναζητούσε πόρους για να καλύψει τα νοικοκυριά και για το δεύτερο μισό του χειμώνα δηλαδή το πρώτο τρίμηνο του 2022. Τώρα όμως τα δεδομένα είναι πολύ διαφορετικά. Αν επιβεβαιωθούν οι δυσοίωνες εκτιμήσεις περί διαμόρφωσης της τιμής χονδρικής στο ρεύμα στα 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Νοέμβριο, συνυπολογίζοντας και τις ανατιμήσεις τον Οκτώβριο, τότε το άθροισμα θα μπορούσε να προκαλέσει σωρευτική απώλεια εισοδήματος άνω των 1,4 δισ. ευρώ.

Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο η συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης μέσα στο 2021, ανοίγει και πάλι με ιδιαίτερα έντονο τρόπο. Χρόνος λήψης αποφάσεων, ο Νοέμβριος καθώς πλέον θα υπάρχει εικόνα και για την πορεία των φορολογικών εσόδων τον Οκτώβριο αλλά και για την πορεία των τιμών κατά τον συγκεκριμένο μήνα. Το ενδιαφέρον πλέον επικεντρώνεται και στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων οι οποίες παραλαμβάνουν εξαιρετικά φουσκωμένους λογαριασμούς λόγω και της εξαίρεσής τους από την κρατική επιδότηση. Επίσης, αναμένεται να γίνει χρήση της δυνατότητας που δίνει η εργαλειοθήκη της ΕΕ για δημιουργία ενός πλαισίου «ευκολιών πληρωμής» προς τα νοικοκυριά προκειμένου να αντιμετωπίσουν τους φουσκωμένους λογαριασμούς.