Αυξάνονται σήμερα τα τιμολόγια ηλεκτρισμού;

Αυξάνονται σήμερα τα τιμολόγια ηλεκτρισμού;

Της Αθηνάς Καλαϊτζόγλου

Μια δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει σήμερα η ΡΑΕ. Να αποφύγει, πρώτον, να επιβαρύνει το ενεργειακό κόστος για τα ελληνικά νοικοκυριά, μέσω μιας νέας αύξησης του Ειδικού Τέλους Μείωσης Εκπομπών Αερίων του θερμοκηπίου (ΕΤΜΕΑΡ), τα έσοδα του οποίου προορίζονται για τον Ειδικό Λογαριασμό ΑΠΕ, που στηρίζει τη συγκεκριμένη αγορά.

Και δεύτερον, να προχωρήσει σε αλλαγή της μεθοδολογίας επιμερισμού του ΕΤΜΕΑΡ ανά κατηγορία πελατών, ελαφρύνοντας ορισμένους και επιβαρύνοντας κάποιους άλλους. Ενδεικτικό στοιχείο του προβληματισμού που υπάρχει, για την αποφυγή μιας νέας επιβάρυνσης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος από τον καινούριο χρόνο, είναι το γεγονός ότι το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος προσανατολίζεται στη διατήρηση και το 2016 των εισροών του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ, που προέρχονται από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων ρύπων.

Η Ολομέλεια της ΡΑΕ, που συνέρχεται σήμερα και είναι η τελευταία με την παρούσα σύνθεση της, μετά την αποχώρηση τεσσάρων μελών της, έχει καυτά ζητήματα στην ατζέντα της, τα οποία πρέπει να κλείσουν, καθώς θα μεσολαβήσει αρκετός χρόνος μέχρι τη συμπλήρωση της, συνεπώς, και τη δυνατότητα να εγκρίνει αποφάσεις. Η αναπροσαρμογή του ΕΤΜΕΑΡ είναι υποχρέωση εκ του νόμου και αφορά στο πρώτο 6μηνο του 2016. Να θυμίσουμε ότι ανάλογη απόφαση που είχε ληφθεί στις 30/12/2014 είχε πυροδοτήσει σκληρή κόντρα μεταξύ του προκατόχου του κ. Σκουρλέτη και της Ρυθμιστικής Αρχής, με ευθείες βολές κατά της ανεξαρτησίας της.

Για ΕΤΜΕΑΡ

Το ΕΤΜΕΑΡ αποτελεί έναν από τους πολύτιμους πόρους από τον οποίο «αιμοδοτείται» ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ. Καθώς υπάρχει μνημονιακή υποχρέωση ο Λογαριασμός αυτός να είναι ισοσκελισμένος, η ΡΑΕ εκ του νόμου θα πρέπει να γνωμοδοτήσει κατά πόσο χρειάζεται να αυξηθεί ή να διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα το ΕΤΜΕΑΡ, για να μηδενισθούν τα ελλείμματα του Λογαριασμού. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΛΑΓΗΕ (Λειτουργός της αγοράς), ο Λογαριασμός για το 2015 υπολείπεται κατά 16 εκατ. ευρώ και προβλέπεται να κλείσει το 2016 με έλλειμμα 49 εκατ. ευρώ. Από τον επόμενο χρόνο ο Λογαριασμός χάνει τους πόρους από τις δημοπρατήσεις δικαιωμάτων ρύπων, οπότε δημιουργείται ένα άνοιγμα που πρέπει με κάποιον τρόπο να καλυφθεί.

Οι δημοπρατήσεις ρύπων

Το ελληνικό δημόσιο, προχωρώντας σε μια διευρυμένη ερμηνεία της κατευθυντήριας κοινοτικής οδηγίας για την ενίσχυση των πράσινων επενδύσεων στο περιβάλλον, μέσω των εισροών των δημοπρατήσεων δικαιωμάτων ρύπων, είχε αποφασίσει και κατεύθυνε από το 2013 τα χρήματα αυτά στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ, αντί του Πράσινου Ταμείου, με τη νομική δέσμευση ότι αυτό θα καταργηθεί από 1/1/2016 (Ν.4062/2012, άρθρο 39 και Ν.4277/2014, άρθρο 47).

Τώρα, προφανώς, για να συγκρατηθεί μια νέα αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΥΠΕΝ εξετάζει την προοπτική τα έσοδα από τις δημοπρατήσεις δικαιωμάτων ρύπων να εξακολουθούν να διατίθενται στον Ειδικό Λογαριασμό για τις ΑΠΕ. Αν και δεν ελήφθη ακόμη οριστική απόφαση για το θέμα αυτό, ωστόσο, πηγές της αγοράς έλεγαν στο liberal.gr ότι κατά πάσα πιθανότητα θα υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση που θα δίνει παράταση στη συγκεκριμένη επιλογή.

Οι ίδιες πηγές επισήμαναν χαρακτηριστικά ότι «δεν υπάρχουν πλέον περιθώρια για την αύξηση του ενεργειακού κόστους για τους καταναλωτές», με δεδομένο, μάλιστα, το γεγονός ότι στην τελευταία 10ετία η αύξηση αυτή είναι μεσοσταθμικά τριπλάσια σε σχέση με τα ισχύοντα στην Ευρώπη. Συνεπώς, τόνιζαν, «επείγει να βρεθούν άμεσα άλλες λύσεις».

Και ο επιμερισμός του ΕΤΜΕΑΡ

Το δεύτερο ζήτημα που έχει να κάνει με την αλλαγή της μεθοδολογίας του επιμερισμού του ΕΤΜΕΑΡ (διαφοροποιείται το κόστος του ανά μεγαβάτ και κατηγορία καταναλωτή), η ΡΑΕ αναμένεται να γνωμοδοτήσει σήμερα και για νέο προσδιορισμό ευρώ/MWh κατά κατηγορία πελατών. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει σκεπτικισμός τόσο για την οικιακή κατανάλωση, όσο και για τη βιομηχανία, για εύλογους λόγους, συνεπώς, αναμένεται με ενδιαφέρον η πρόταση του Ρυθμιστή.