ΑΠΕ: Τα deals που ψήνονται, τα μεγάλα διεθνή κεφάλαια και η θέση των εταιρειών

ΑΠΕ: Τα deals που ψήνονται, τα μεγάλα διεθνή κεφάλαια και η θέση των εταιρειών

Τεκτονικές αλλαγές συντελούνται στην αγορά ενέργειας στη χώρα μας με νέα project αλλά και εξαγορές χαρτοφυλακίων, με Voltera, Τερνα Ενεργειακή και Intrakat να έχουν τραβήξει το ενδιαφέρον διεθνών κεφαλαίων με τεράστια δύναμη πυρός που εγγυάται την ολοκλήρωση των επενδυτικών πλάνων τους και μεγιστοποίηση των αποδόσεων. 

Ακολουθώντας τη διεθνή τάση με πανίσχυρα επενδυτικά σπίτια να μπαίνουν σε εταιρείες με project σε εξέλιξη ή έτοιμα χαρτοφυλάκια, η ελληνική αγορά καρπώνεται τη δυναμική που φέρνουν πρόσφατες εξαγορές στη διεθνή σκακιέρα όπως αυτή της KKR που απέκτησε τη γαλλική Albioma με 1,6 δισ.ευρώ και την εξαγορά της ιταλικής Falk από τη JPMC στα 3,1 δισ. ευρώ και αποτελούν σηματωρό για το τι μέλει γενέσθαι και στη χώρα μας που deals «ψήνονται» αφού πατήθηκε το κουμπί της έναρξης με το mega deal των ΕΛΛΑΚΤΩΡ και  Motor Oil. 

Οι ζυμώσεις στον κλάδο έχουν πρωταγωνιστές εταιρείες με παρουσία σε κατασκευές και ενέργεια και οι ΑΒΑΞ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μέσω της Τέρνα Ενεργειακή και Intrakat κατέχουν θέση υψηλά στην κούρσα των αποδόσεων από ΑΠΕ και εν γένει ενεργειακά επενδυτικά πλάνα σε εξέλιξη. 

Οι συμφωνίες στον τομέα της Ενέργειας ανάμεσα σε κατασκευαστικές εταιρίες και τρίτους ενδιαφερόμενους, όλο και πληθαίνουν καθώς οι ΑΠΕ έχουν  σημαντικές ροές, υψηλά λειτουργικά κέρδη εγγυημένες «τιμές» σε κάποιες περιπτώσεις με αποτέλεσμα οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται να  βλέπουν σημαντικές προοπτικές αύξησης κερδοφορίας ειδικά δεδομένης της συγκυρίας με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση σε πλήρη εξέλιξη, να προσελκύουν ισχυρά κεφάλαια. 

Αν στο κάδρο προστεθούν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα αλλά και το κομμάτι της αποθήκευσης τα assets αυτών των εταιρειών μεγιστοποιούν την αξία τους ανεβάζοντας και τις αποτιμήσεις. 

Έτσι, σε επίπεδο συμφωνιών μετά την Ελλακτωρ  με τη Motor Oil, θέμα χρόνου φαίνεται ότι είναι η ολοκλήρωση συμφωνίας για τη Volterra, θυγατρικής του ΑΒΑΞ, τουλάχιστον για τις ΑΠΕ, όπου σε κάποια project συνεργάζεται με τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, αλλά και για το εμπορικό τμήμα, δηλαδή της δραστηριότητας ως παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου, με παρουσία σε λιανική & χονδρική αγορά ηλεκτρισμού & Φυσικού Αερίου.  

Η μητρική ΑΒΑΞ έχει δηλώσει τη «διακοπή δραστηριότητας» του κλάδου ενέργειας,  και έχει προσληφθεί χρηματοοικονομικός σύμβουλος για να εξεταστεί το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη Volterra. 

Στην ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, του βραχίονα ΑΠΕ του γκρουπ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι εξελίξεις ξεκινούν πρώτα από την ανάπτυξη των εργασιών, καθώς με ένα γιγαντιαίο επενδυτικό πλάνο ύψους 2,3 δισ. ευρώ την επόμενη τριετία και 3,6 δισ. μέχρι το 2029 αποτελεί αδιαμφισβήτητα μία διεθνή εταιρεία παραγωγής πράσινης ενέργειας με μεγάλες επενδύσεις στη Νοτιοανατολική και Κεντρική Ευρώπη 

Ο  επιχειρηματικός σχεδιασμός της εταιρείας, προβλέπει την ανάπτυξη ενός διεθνοποιημένου  χαρτοφυλακίου έργων συνολικής δυναμικότητας 1 GW σε Πολωνία,  Βουλγαρία, Αλβανία, Ρουμανία  μέχρι το 2030. 

Πρόκειται για ανάπτυξη που θα γίνει παράλληλα με τη διεύρυνση του μεριδίου της εταιρείας στην Ελλάδα, με την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή να προβλέπει ότι μέχρι το 2029 θα ελέγχει το 25% εγχώριας αγοράς ΑΠΕ που ισοδυναμεί με έργα συνολικής ισχύος 6,4 GW. 

Με τις προγραμματισμένες επενδύσεις η ΤΈΡΝΑ Ενεργειακή εκτιμάται ότι θα ελέγχει μερίδιο 33% στην αιολική ενέργεια,  21% στον τομέα των φωτοβολταϊκών, 27% στην παραγωγή ενέργειας από υδροηλεκτρικές μονάδες και 10% της αγοράς αποθήκευσης. 

Με τέτοια προίκα η εταιρεία είναι δεδομένο ότι προσελκύει σοβαρά κεφάλαια ωστόσο το πότε θα βγει, αν βγει λευκός καπνός θα ακουστεί σύντομα Θυμίζετε ότι πρόσφατα, απαντώντας σε ερώτηση αναλυτή ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι ενδιαφέρον για την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή υπήρξε επανειλημμένα κατά το παρελθόν, ειδικά τα τελευταία 4-5 χρόνια, με προτάσεις ενίοτε και δυο φορές τον χρόνο. «Στο πλαίσιο αυτό και με δεδομένη τη διεθνή τάση για αναβαθμισμένες αποτιμήσεις στις ενεργειακές εταιρείες και δη αυτές που δραστηριοποιούνται στην καθαρή ενέργεια – δεχθήκαμε και πρόσφατα σχετικές προτάσεις, δεν υπάρχει ωστόσο κάτι συγκεκριμένο και άρα ανακοινώσιμο επί του παρόντος. 

Τέλος, στην Intrakat οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη η εισηγμένη στο τελευταίο δίμηνο έχει καθίσει στο τραπέζι με τέσσερις ενδιαφερόμενους χωρίς ωστόσο να υπάρξει αποτέλεσμα. Η τελευταία προσέγγιση η οποία έγινε την προηγούμενη εβδομάδα είναι από την BC Partners, η οποία έχει ζητήσει να δει συγκεκριμένα στοιχεία και ενδιαφέρεται σοβαρά να μπει έτσι και αλλιώς στην αγορά των ΑΠΕ. 

Οι ίδιες πληροφορίες σημειώνουν ότι αυτή τη στιγμή οι επαφές είναι σε πρώιμο στάδιο και τονίζουν ότι ο ενδιαφερόμενος επενδυτής, για τον οποίο η εταιρεία δεν έκρυψε ποτέ ότι περιλαμβάνεται στον αναπτυξιακό της σχεδιασμό μια τέτοια συνεργασία θα χρειαστεί να βάλει στο τραπέζι όχι μόνο τα χρήματα για την εξαγορά του ποσοστού αλλά και τουλάχιστον 1 δις. Ευρώ για την προώθηση του επενδυτικού σχεδιασμού. 

Σε κάθε περίπτωση η κατάληξη οποιασδήποτε συμφωνίας δεν μπορεί να ολοκληρωθεί χρονικά πριν από το Φθινόπωρο αν τελικά ευοδωθούν οι διαπραγματεύσεις 

Η Intrakat έχει δηλώσει ότι θα δώσει έμφαση σε νέα έργα ΑΠΕ, σε υπεράκτια πάρκα, αποθήκευση ενέργειας, υδρογόνο μετά και την περυσινή απορρόφηση της ΓΑΙΑ Άνεμος. Διαθέτει χαρτοφυλάκιο έργων 1,6 GW και τα οποία κατηγοριοποιούνται σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Αιολικά Πάρκα συνολικής ισχύος 1 GW και σε έργα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Φωτοβολταϊκά Πάρκα συνολικής ισχύος 0,6 GW. Προς το παρόν, το πλάνο προβλέπει τη λειτουργία 100 MW έως το τέλος του 2022 ή τις αρχές του 2023 και την προσθήκη ακόμη 250 MW μέσα στο 2023, το οποίο κατά τη διοίκηση κινείται εντός προγράμματος. Από φέτος δε ;αρχίζει η ροή για την κερδοφορία με τα έσοδα από το Φραγκάκι να υπολογίζονται στα 2,5 εκατ. Ευρώ και από το 20223 άνω των 4,5 εκατ. Ευρώ.