Η οικονομία της Ευρωζώνης δείχνει σημάδια αδυναμίας και υπάρχει ο κίνδυνος να συρρικνωθεί το 2024, προειδοποίησε ο Αντιπρόεδρος ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, εκτιμώντας ότι ήδη βρίσκεται σε ύφεση από το τελευταίο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με το Bloomberg.
«Οι ήπιοι δείκτες δείχνουν οικονομική συρρίκνωση και τον Δεκέμβριο, επιβεβαιώνοντας την πιθανότητα τεχνικής ύφεσης το β' εξάμηνο του 2023 και τις αδύναμες προοπτικές για το εγγύς μέλλον», δήλωσε χαρακτηριστικά από τη Μαδρίτη, χαρακτηρίζοντας δύσκολη χρονιά τη φετινή χρονιά.
Σύμφωνα με τον ίδιο «τα εισερχόμενα στοιχεία δείχνουν ότι το μέλλον παραμένει αβέβαιο και οι προοπτικές κλίνουν προς το αρνητικό» ενώ παρατήρησε πως ο κλάδος των κατασκευών και της μεταποίησης πλήττονται ιδιαίτερα σκληρά και τις υπηρεσίες να είναι πιθανό να ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.
Πρόσθεσε ακόμα πως «ο ταχύς ρυθμός του αποπληθωρισμού που παρατηρήσαμε το 2023 είναι πιθανό να επιβραδυνθεί το 2024 και να παύσει προσωρινά στην αρχή του έτους, όπως αντίστοιχα έγινε και τον Δεκέμβριο». Στο πλαίσιο αυτό, επανέλαβε ότι ένα επιτόκιο καταθέσεων 4%, διατηρούμενο για «αρκετά μεγάλη διάρκεια», θα συμβάλει στη μείωση της αύξησης των τιμών πίσω στο στόχο της ΕΚΤ για 2%.
Όπως αναφέρει το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο, επενδυτές και αναλυτές αναμένουν ήπια συρρίκνωση και επαναφορά -με δυσκολία - στον πληθωριστικό στόχο του 2%, που έχει θέσει η ΕΚΤ. Μάλιστα, άρχισαν να «ποντάρουν» ότι η κεντρική τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού από την άνοιξη, δηλαδή νωρίτερα απ’ ό,τι αφήνουν να εννοηθεί οι αρμόδιοι αξιωματούχοι.
