Ανοίγει κύκλος υψηλής ανάπτυξης έως το 2030

Ανοίγει κύκλος υψηλής ανάπτυξης έως το 2030

Ένας κύκλος μεγάλων προσδοκιών για υψηλές οικονομικές επιδόσεις και πολυετή ανάπτυξη με ρυθμούς που δεν είχαμε φανταστεί ξεκινά για την ελληνική οικονομία.

Ένας κύκλος που με σωστή διαχείριση και αποτελεσματικότητα στην υλοποίηση του σχεδίου Ανάκαμψης μπορεί να διαρκέσει καθ’ όλη τη διάρκεια της τρέχουσας δεκαετίας έως το 2030. Μένει να φανεί πόσο… ενάρετος θα είναι αυτός ο κύκλος καθώς χρειάζονται τολμηρές αποφάσεις για να αλλάξει η δομή της οικονομίας και να ενισχυθεί η παραγωγικότητα.

Από την ημέρα που έγινε γνωστό ότι μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να διοχετευτούν έως και 70 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία την επόμενη πενταετία, γράφουμε για τη μεγάλη ευκαιρία που έχει μπροστά της η χώρα μας και την οποία σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσει να πάει χαμένη.

Τις τελευταίες ώρες σημειώνεται καταιγισμός εκτιμήσεων, αναλύσεων και δηλώσεων που σχετίζονται με αυτή την τεράστια ευκαιρία καθώς η Ελλάδα θεωρείται από τις πιο ευνοημένες χώρες σε επίπεδο στήριξης από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Η πιο ηχηρή αντίδραση είναι της Κομισιόν, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναθεωρεί επί τα βελτίω τις προβλέψεις της κάνοντας λόγο για ανάπτυξη 4,1% φέτος και 6% το 2020, που θα αντισταθμίσει τις απώλειες του ΑΕΠ μέσα στην κρίση.

Η ανάπτυξη αυτή θα προέλθει από ένα χείμαρρο επενδύσεων, οι οποίες είναι ήδη χαρτογραφημένες. Αφορούν την ενέργεια, το real estate, τον τουρισμό, την ψηφιακή οικονομία. Το διαπιστώνουν οι άνθρωποι που κάνουν τις δουλειές, που σχεδιάζουν τις μπίζνες της επόμενης ημέρας και έχουν εικόνα για το τι θα συμβεί.

Επενδύσεις και χρηματοδοτήσεις από Ταμείο Ανάκαμψης και ΕΣΠΑ μπορεί και να αθροίζουν τα 100 δισ ευρώ, όπως εκτιμούν στην αγορά. Αυτό μεταφράζεται σε 20 δισ ευρώ το χρόνο. Στην ουσία, αυτό που λένε οι επενδυτές είναι ότι σε μια 5ετία, μπορεί να έχει καλυφθεί το επενδυτικό κενό της χώρας, εκείνα τα περίφημα 50 δισ ευρώ, τα οποία έλεγαν κάποτε οι εκθέσεις ότι μας λείπουν.

Πρόσφατα δε, είχαμε και την εξαιρετικά σημαντική αναβάθμιση από την S&P όπου ο οίκος αξιολόγησης τοποθέτησε την ανάπτυξη του 2021 στο 4,9% και του 2022στο 5,8%. Δεν αποκλείεται πλέον να δούμε και αναβάθμιση των εκτιμήσεων από το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών, με προοπτική νέας αναθεώρησης τον Σεπτέμβριο ανάλογα με το πως θα εξελιχθεί η τουριστική περίοδος.

Η Ελλάδα μετά από 10 χρόνια πλήρους απαξίωσης και φτωχών οικονομικών επιδόσεων έχει όλες τις προϋποθέσεις να γίνει το απόλυτο success story στην Ευρωζώνη, στην εποχή μετά την πανδημία, με όχημα φυσικά το Ταμείο Ανάκαμψης. Μαζί με την Ιταλία και την Ισπανία συνθέτουν ένα τρίπτυχο που φέρνει τον ευρωπαϊκό Νότο για πρώτη φορά στο επίκεντρο της ανάπτυξης.

Είναι άκρως εντυπωσιακό ότι η Κομισιόν εκτιμά πως η Ελλάδα θα εμφανίσει τη μεγαλύτερη επενδυτική άνθηση στην Ευρώπη με έκρηξη επενδύσεων άνω του 28% τη διετία 2021-2022, με τα… καλύτερα να έρχονται αφού από το 2023 αναμένεται να πολλαπλασιαστεί ο αντίκτυπος του Ταμείου Ανάκαμψης καθώς θα υλοποιούνται μεγάλα έργα.

Πολλά βέβαια θα κριθούν από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και από την αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων. Στο κομμάτι που αφορά τις ιδιωτικές επενδύσεις, παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν ότι αυτή τη φορά θα πρέπει να ξεχάσουμε τις πελατειακές πρακτικές του παρελθόντος και να γίνουν πραγματικές επενδύσεις που θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο.

Η πολιτική ηγεσία, από την πλευρά της, καλείται να φέρει εις πέρας ένα σχέδιο ολικού μετασχηματισμού της οικονομίας με σημαντικές αλλαγές στη δομή της. Ένα project που θα υλοποιηθεί στο έπακρο ανεξάρτητα από το ποιο κόμμα θα κυβερνά και θα αλλάξει επίπεδο την ελληνική οικονομία.

Δεν είναι τυχαίο ότι σε σχετική έκθεσή της, η Goldman Sachs τονίζει ότι η μακροπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη επίπτωση των ευρωπαϊκών πόρων θα εξαρτηθεί από τις μεταρρυθμίσεις που θα υλοποιηθούν.

Χθες, στο εν λόγω ζήτημα αναφέρθηκαν αρκετοί ομιλητές που συμμετέχουν στο 6ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ενώ οι επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην ανάγκη να διοχετευθούν οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης σε παραγωγικές επενδύσεις και όχι στην κατανάλωση, μία πρακτική που οδήγησε στα λάθη του παρελθόντος.

Θετικό οιωνό αποτελεί η μέχρι σήμερα διάθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις αλλά και το πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων που περιέχει το σχέδιο «Ελλάδα 2.0», όμως το θέμα είναι να υπάρξει συνέχεια μεσοπρόθεσμα.

Θα πρέπει να έχουμε κατά νου ότι η… εμμονή στη στήριξη της κατανάλωσης είχε ως αποτέλεσμα να φτάσουμε στη μεγάλη κρίση της περασμένης δεκαετίας όταν το ΑΕΠ της χώρας μειώθηκε στο 55% του μέσου όρου της Ε.Ε.

Επομένως η ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μόνο ευκαιρία ανάκαμψης αλλά και αναστροφής του κακού κλίματος απέναντι στην Ελλάδα και αναβάθμισής της μέσα στην Ευρώπη.

Γιατί μία χώρα που θα αναπτύσσεται με ρυθμούς 5% και 6% για μία πενταετία – ενδεχομένως και περισσότερο - έχει τη δυνατότητα και… το δικαίωμα από κομπάρσος να εξελιχθεί σε πρωταγωνιστή των εξελίξεων και από «μαύρο πρόβατο» σε παράδειγμα προς μίμηση.