Ανεβάζουν ταχύτητα οι τηλεπικοινωνίες το 2016

Ανεβάζουν ταχύτητα οι τηλεπικοινωνίες το 2016

Υψηλές προσδοκίες κρύβει το 2016 για τις τηλεπικοινωνίες καθώς όπως όλα δείχνουν, έχει πλέον επιτευχθεί ο απαραίτητος βαθμός ωριμότητας ώστε όσα έμειναν στη μέση το 2015 ( κάποια ως παρακαταθήκη από το 2014), να κλείσουν με τη νέα χρονιά. Και δεν είναι λίγα! Τόσο σε επιχειρηματικό όσο και σε θεσμικό επίπεδο.

Ξεκινώντας από το θεσμικό, θα πρέπει με τις αρχές του νέου έτους να κλείσει η υπόθεση του προέδρου της ΕΕΤΤ, καθώς η Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών & Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ  παραμένει ακέφαλη 11 μήνες μετά την παραίτηση του Κ. Λουρόπουλου. Με ενδιαφέρον αναμένεται από την αγορά η επιλογή του προσώπου για τη θέση του προέδρου με δεδομένο ότι η φυσιογνωμία της Επιτροπής πρόκειται να αλλάξει.

Αναφερόμενος ο υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης στην διαδικασία επιλογής του προέδρου που είναι σε εξέλιξη τονίζει ότι: «Για την πλήρωση της θέσης του Προέδρου της ΕΕΤΤ επιλέγουμε μια ανοιχτή, διαφανή και αξιοκρατική διαδικασία, η οποία θα συγκεντρώσει υποψηφιότητες υψηλής ποιότητας, έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν οι τρεις βασικές μας προτεραιότητες, οι οποίες είναι:

Μια πραγματικά ανταγωνιστική αγορά, που θα φέρνει αξιόπιστες τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες, με χαμηλό κόστος στον καταναλωτή.

Η ενίσχυση των επενδύσεων με όρους διαφάνειας και προστασίας του δημοσίου συμφέροντος.

Η προστασία του καταναλωτή και της υγιούς επιχειρηματικότητας.

Ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να διαχειριστεί πολλά και σημαντικά θέματα όπως είναι οι άδειες συχνοτήτων που είτε έχουν λήξει είτε θα λήξουν και αν και στην αγορά συγκλίνουν στην άποψη ότι θα δοθεί παράταση της ισχύος των προηγούμενων αδειών, το θέμα  θα απασχολήσει τον κλάδο μέσα στο 2016.

Από την άλλη το 2016 θα ξεκινήσει να υλοποιείται και το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικής Πρόσβασης Επόμενης Γενιάς, το οποίο έχει συντάξει η Γενική Γραμματεία Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων και έχει εγκριθεί από την Κομισιόν. Το σχέδιο έχει προϋπολογισμό 425 εκατ. ευρώ και περιλαμβάνει μία σειρά από δράσεις εκ των οποίων οι  δύο βασικές δράσεις είναι:

Α)το Super Fast Broadband με προϋπολογισμό 220 εκατ. ευρώ και αφορά το έργο της επέκτασης της κάλυψης με ευρυζωνικές υποδομές ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της Ψηφιακής Ατζέντας για 100% πληθυσμιακή κάλυψη με συνδέσεις άνω των 30 Mbps.

Β) το Super Fast Broad­band (εξαιρετικά γρήγορη ευρυζωνική πρόσβαση) έχει προϋπολογισμό 195 εκατ. ευρώ και με αυτή θα επιδιωχθεί να επιτευχθεί ο στόχος του 50% των νοικοκυριών με συνδέσεων 100 Mbps.

Η Forthnet, η συνδρομητική και ο νέος πόλεμος

Σε επιχειρηματικό επίπεδο, τα βλέμματα όλων είναι στραμμένα στο εν αναμονή deal των Vodafone - Wind για τη Forthnet που ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2014 και παρά τις διακυμάνσεις που έχει περάσει το ενδιαφέρον μένει αμείωτο, αν και από αυτό έχει αποσυρθεί ο ΟΤΕ. Ο λόγος είναι προφανής, και καταδεικνύεται ακόμη περισσότερο από τις τελευταίες εξελίξεις σε ΟΤΕ και Vodafone, της εμπορικής ενοποίησης από τον ΟΤΕ και την δημιουργία του Vodafone Home από την δεύτερη. Η «προίκα » της Nova είναι το ισχυρό χαρτί της Forthnet που θέλουν να αποκτήσουν Vodafone και Wind, καθώς θα του δώσει την δυνατότητα να προσφέρουν και υπηρεσίες συνδρομητικής τηλεόρασης, έναν τομέα όπου προς το παρόν υπερτερεί ο όμιλος ΟΤΕ χάρη στο ΟΤΕ TV.

Μετά από ενάμιση χρόνο, που η Forthnet, παρά τις δυσκολίες που έχει εξ΄αιτίας των δανείων, αποτελεί περιώνυμη νύφη η αγορά περιμένει τις εξελίξεις, στίγμα των οποίων έδωσε πρόσφατα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Vodafone Ελλάδος, Γλαύκος Περσιάνης. Ο κ. Περσιάνης δήλωσε ότι το ενδιαφέρον για την Forthnet είναι ζωντανό, αλλά έσπευσε να προσθέσει ότι κάθε μήνα που περνά έχει ως αποτέλεσμα να χάνει μέρος της αξίας της η εταιρεία. Αξία η οποία αφορά τόσο στις απώλειες συνδρομητών, όσο και στην αποδυνάμωση του προγράμματος της Nova.

Να σημειωθεί ότι η εταιρεία έχει δανειακές υποχρεώσεις που ξεπερνούν τα 330 εκατ. ευρώ, και τα waivers έχουν φθάσει τα 180 εκατ. ευρώ. Η διευθέτηση των οικονομικών θεμάτων της εταιρείας περνά από τις προθέσεις και δυνατότητες των πιστωτριών τραπεζών, οι οποίες αναμένεται να φανούν με την νέα χρονιά.

Όσον αφορά στην συνδρομητική τηλεόραση, τα νούμερα είναι ικανά να δείξουν γιατί το παιχνίδι στις τηλεπικοινωνίες για νέα μερίδια περνά από αυτή. Ειδικότερα, οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι το 2016 είναι πιθανό να δούμε να ξεπερνιέται το όριο του 1 εκατ. συνδρομητών καθώς  στο τέλος του γ' τριμήνου, o συνολικός αριθμός των συνδέσεων της Nova και του OTE TV πλησιάζουν πλέον τις 920.000. Vodafone και Cyta δεν έχουν ανακοινώσει επίσημα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των Ελλήνων συνδρομητών που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες είτε του Vodafone TV είτε του Cytavision, όμως, οι υπάρχουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για 40.000 -45.000 συνδρομητές.

Η  Nova, στο τέλος Σεπτεμβρίου μέτραγε  507.261 συνδέσεις συνδρομητικής , ενώ ο ΟΤΕ TV στο γ' τρίμηνο της φετινής χρονιάς έφθασε στις 413.602 συνδέσεις.

Τέλος, η απόκτηση του 25% της Wind Ελλάς από ένα από τα μεγαλύτερα funds στο χώρο του asset management , την Golden Tree, η οποία διαχειρίζεται κεφάλαια ύψους 24,8 δισ. δολ., μόνο ως ψήφο εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής αγοράς τηλεπικοινωνιών μπορεί να εκληφθεί.

Αντιόπη Σχοινά