Τι επιφυλάσσει το δεύτερο εξάμηνο για τη χρηματιστηριακή αγορά

Τι επιφυλάσσει το δεύτερο εξάμηνο για τη χρηματιστηριακή αγορά

Παρά τα πολλά εμπόδια, από την αναταραχή στον τραπεζικό κλάδο μέχρι τις επαναλαμβανόμενες αμφιβολίες για την πορεία της οικονομίας, η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά που δίνει τον τόνο και στις υπόλοιπες κέρδισε ύψος το πρώτο εξάμηνο. Αν η ιστορία είναι οδηγός, η καλή πορεία της αγοράς στο πρώτο εξάμηνο μπορεί να εξελιχθεί σε ούριο άνεμο για τις μετοχές στο δεύτερο.

Ο δείκτης S&P 500 κέρδισε γύρω στο 14% το πρώτο εξάμηνο, πετυχαίνοντας μία ανάκαμψη που εξέπληξε πολλούς αναλυτές μετά το «χτύπημα» που δέχτηκαν οι μετοχές το 2022. Ο δε δείκτης Nasdaq είχε το καλύτερο πρώτο εξάμηνο της τελευταίας 40ετίας φέτος με άνοδο 29,9%.

Από το 1945, ο S&P 500 σημειώνει κέρδη 8% κατά μέσο όρο το δεύτερο εξάμηνο στις χρονιές που είχε άνοδο τουλάχιστον 10% στους πρώτους έξι μήνες, σύμφωνα με την εταιρεία CFRA.Για τους επενδυτές που εξετάζουν τις προοπτικές των μετοχών στο δεύτερο εξάμηνο τα κύρια ζητήματα είναι τα ακόλουθα. 

Ύφεση

H οικονομία των ΗΠΑ έδειξε πολύ ανθεκτική στην επιθετική νομισματική σύσφιξη της Fed και μέχρι τώρα έχει αποφύγει την ύφεση που πολλοί οικονομολόγοι προέβλεπαν στις αρχές της χρονιάς. Οι ανησυχίες για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου δεν έχουν απομακρυνθεί πλήρως, ωστόσο, το σενάριο ύφεσης δεν θεωρείται πολύ πιθανό φέτος.

«Η προοπτική ομαλής προσγείωσης της οικονομίας, τουλάχιστον στην αντίληψη των επενδυτών, θεωρείται σήμερα πολύ πιθανή από σχεδόν απίθανη στο ξεκίνημα της χρονιάς,» σχολιάζει σε έκθεση της η UBS. «Το θετικό αυτό σενάριο βέβαια μπορεί να εξατμιστεί γρήγορα αν ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας απογοητεύσουν», συμπληρώνουν οι αναλυτές.

Σε περίπτωση που η οικονομία υποστεί σημαντική συρρίκνωση, οι εκτιμήσεις για τα κέρδη των επιχειρήσεων του δείκτη S&P 500 που προσδοκούν άνοδο 1,4% το 2023 θα πρέπει να αναθεωρηθούν πολύ χαμηλότερα.

Πόσο γρήγορα θα πέσει ο πληθωρισμός

Ο ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού έχει υποχωρήσει από το υψηλό 40ετίας το προηγούμενο καλοκαίρι, αλλά παραμένει πάνω από τον στόχο του 2% που θέλει να δει η Fed πριν αρχίσει να «χαλαρώνει τα λουριά» της νομισματικής σύσφιξης. Μετά την προσωρινή παύση αυτόν το μήνα αναμένεται νέα αύξηση επιτοκίων τον Ιούλιο. Μερικοί επενδυτές θεωρούν την ήπια υποχώρηση του πληθωρισμού και την αντοχή της ανάπτυξης θετικό καταλύτη για τη χρηματιστηριακή αγορά.

Μπορεί η κούρσα να διευρυνθεί;

Ενας μικρός αριθμός μετοχών κολοσσιαίας κεφαλαιοποίησης, όπως η Apple και η Nvidia, οδηγεί το ράλι του S&P 500, δημιουργώντας ανησυχίες οτι η άνοδος δεν θα έχει διατηρησιμότητα αν δεν παρασύρει και άλλες μετοχές. Ο δείκτης κερδίζει 14% μέχρι στιγμής φέτος, ενώ η μέση μετοχή μόνο 4,2%. Ο συγκεντρωτισμός των αποδόσεων στα μεγαθήρια κεφαλαιοποίησης δεν μπορεί να συνεχιστεί επ’ άπειρον.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη

O γενικότερος ενθουσιασμός με την πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνης ώθησε τις μετοχές υψηλότερα, όπως και τις προσδοκίες για την κερδοφορία τους. Στα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου τις ερχόμενες εβδομάδες οι επενδυτές θα εστιάσουν στο χρονικό ορίζοντα που οι εμπλεκόμενες επιχειρήσεις θεωρούν οτι τα οφέλη θα αρχίσουν να γίνονται αισθητά. 

Οι μετοχές τεχνολογίας του S&P 500 έχουν πολλαπλασιαστή κερδών (Ρ/Ε) 27 φορές τα προσδοκώμενα κέρδη, πάνω από το μέσο ιστορικό Ρ/Ε του 20,9, αλλά χαμηλότερο από τα επίπεδα όπου είχε σκαρφαλώσει στη φούσκα των dot.com.

Τα αδύναμα σημεία της αγοράς

Η τραπεζική κρίση που προκάλεσε η κατάρρευση της Silicon Valley Bank τον Μάρτιο δεν εξελίχθηκε στο συστημικό επεισόδιο που πολλοί φοβούνταν. Όμως, τα επενδυτικά ραντάρ είναι σε επιφυλακή για άλλα τρωτά σημεία  στο χρηματοοικονομικό σύστημα που επιδεινώνονται από τον επιθετικότερο κύκλο επιτοκιακών αυξήσεων της Fed εδώ και δεκαετίες. Ενα τέτοιο ευάλωτο σημείο θεωρείται η αγορά εμπορικών ακινήτων με τις ανησυχίες να πηγάζουν από τα άδεια γραφεία που προκάλεσε η πανδημία COVID 19.

Τέλος, η άνοδος των αποδόσεων στο χώρο του σταθερού εισοδήματος προσφέρει στους επενδυτές εναλλακτικές επιλογές, χωρίς όμως να έχει πλήξει τις αποδόσεις των μετοχών μέχρι στιγμής φέτος. Μπορεί όμως να επηρεάσει την ελκυστικότητα των μετοχών μελλοντικά, αν οι αποδόσεις στα ομόλογα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα επί μακρόν.