Αναστέλλουν τη δραστηριότητα τους οι οίκοι ειδών πολυτελείας στη Ρωσία

Αναστέλλουν τη δραστηριότητα τους οι οίκοι ειδών πολυτελείας στη Ρωσία

Οι μεγαλύτεροι οίκοι ειδών πολυτελείας αναστέλλουν τη δραστηριότητα τους στη Ρωσία, κλείνοντας τα καταστήματα τους καθώς η λειτουργία τους έχει γίνει περίπλοκη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία που προκάλεσε την αντίδραση των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την επιβολή αυστηρών κυρώσεων.

Οι εταιρείες Hermes και η Richemont, ιδιοκτήτρια της Cartier, ήταν οι πρώτες που ανακοίνωσαν την αναστολή λειτουργίας στη Ρωσία για να ακολουθήσουν οι όμιλοι LVMH και Kering, η Chanel και η Prada.

O όμιλος Moet Hennessy Louis Vuitton (LVMH) που περιλαμβάνει τις μάρκες Christian Dior, Givenchy, Kenzo, TAG Heuer και Bulgari έκλεισε τις 124 μπουτίκ του στη Ρωσία την Κυριακή αλλά θα συνεχίσει να καταβάλει τους μισθούς των 3.500 εργαζομένων.

Ο οίκος μόδας Chanel αποφάσισε την προσωρινή παύση των δραστηριοτήτων στη Ρωσία λόγω της αυξημένης αβεβαιότητας και των λειτουργικών δυσκολιών που αντιμετωπίζει μετά την εισβολή. Ο γαλλικός όμιλος Kering που περιλαμβάνει τις μάρκες Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta και Boucheron έχει δύο καταστήματα στη Ρωσία και 180 εργαζομένους που θα συνεχίσει να στηρίζει μισθολογικά.

Παρόλο που οι εύποροι Ρώσοι καταναλωτές δείχνουν προτίμηση στα είδη πολυτελείας, το ποσοστό των πωλήσεων στη Ρωσία είναι μικρό σε σχέση με τις αγορές της Κίνας και των ΗΠΑ που είναι οι ατμομηχανές ανάπτυξης για τη βιομηχανία αυτή.

Ο όμιλος Richemont, του οποίου οι μάρκες περιλαμβάνουν και τις Dunhill, Jaeger LeCoutre, Montblanc, Piaget και Van Cleef & Arpels, λειτουργεί 12 καταστήματα κυρίως στη Μόσχα. Αποφάσισε τη διακοπή λειτουργίας στη Ρωσία στις 3 Μαρτίου μετά την παύση δραστηριοτήτων στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, την ημέρα της ρωσικής εισβολής. Η Hermes, με τρία καταστήματα στη Μόσχα, σχεδίαζε το άνοιγμα καταστήματος στην Αγία Πετρούπολη φέτος.

Σύμφωνα με τον επενδυτικό οίκο Jefferies, η Ρωσία παράγει πωλήσεις ειδών πολυτελείας περίπου $9,0 δις ετησίως, ποσό που αντιστοιχεί γύρω στο 6% των ποσών που ξοδεύουν οι Κινέζοι καταναλωτές και στο 14% αυτού που ξοδεύουν οι καταναλωτές στις ΗΠΑ.

Οι όμιλοι L’Oreal, LVMH και Kering έχουν δεσμευτεί για οικονομική στήριξη στους πρόσφυγες της Ουκρανίας και ο όμιλος Richemont θα κάνει σημαντική δωρεά στους Γιατρούς χωρίς Σύνορα.

Η ιταλική κατασκευάστρια αυτοκινήτων Ferrari επίσης αναστέλλει τις εξαγωγές στη Ρωσία λόγω της εισβολής στην Ουκρανία μέχρι νεωτέρας. Παρόμοια κίνηση έκανε και η ανταγωνίστρια Lamborghini, θυγατρική της Volkswagen. Η Mercedes Benz σκοπεύει να πωλήσει τη συμμετοχή της στη ρωσική Kamaz.

Η KPMG και η PricewaterhouseCoopers (PwC) ανακοίνωσαν οτι δεν θα έχουν συνδεδεμένες εταιρείες στη Ρωσία ενώ ενεργειακοί κολοσσοί όπως η BP, η Shell και η Exxon Mobil πρόκειται να πωλήσουν τις συμμετοχές τους σε ρωσικές εταιρείες και να αποχωρήσουν από τη χώρα.

H Netflix ανέστειλε την υπηρεσία της στη Ρωσία και η American Express ανακοίνωσε την Κυριακή οτι αναστέλλει τις δραστηριότητες της στη Ρωσία και τη Λευκορωσία. Ο γαλλικός όμιλος Danone αναστέλλει τις επενδύσεις του στη Ρωσία ενώ οι αυτοκινητοβιομηχανίες General Motors και BMW, όπως και η κατασκευάστρια μοτοσυκλετών Harley Davidson σταματούν τις πωλήσεις στη Ρωσία.

Η Nike και η IKEA κλείνουν προσωρινά τα καταστήματα τους στη Ρωσία, όπως και ο ισπανικός όμιλος Inditex, ιδιοκτήτης της μάρκας Zara, που κλείνει τα 502 καταστήματα του στη Ρωσία και τις online πωλήσεις.

Οι αμερικανικές εταιρείες logistics United Parcel Service και FedEx, δύο από τις μεγαλύτερες του κόσμου, σταματούν τις παραδόσεις στη Ρωσία και την Ουκρανία