Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης: Συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα στη Ρουμανία

Αναπτυξιακή Εταιρεία Ροδόπης: Συμμετοχή σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για την επιχειρηματικότητα στη Ρουμανία

Με στόχο την ανάπτυξη του ανθρώπινου δυναμικού σε αγροτικές και μειονεκτικές περιοχές της Ρουμανίας στο πλαίσια του ευρωπαϊκού προγράμματος «Pidru», η Αναπτυξιακή Εταιρία Ροδόπης λαμβάνει μέρος τους τελευταίους 18 μήνες ως εταίρος του προγράμματος για την παροχή τεχνογνωσίας και καινοτόμων ιδεών επιχειρηματικότητας με ολοκληρωμένες παρεμβάσεις σε Ρουμάνους μικροκαλλιεργητές αυτών των επαρχιών.

«Επιχειρούμε να κινητοποιήσουμε κατοίκους αγροτικών περιοχών προς την απασχόληση και την επιχειρηματικότητα ώστε να βοηθήσουμε τους αγρότες παράλληλα με αυτό που κάνουν να δημιουργήσουν και μία επιχειρηματική δραστηριότητα ή να μετατρέψουν την δραστηριότητά τους σε επιχειρηματικότητα», δηλώνει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Ροδόπης, Στάθης Κεφαλίδης, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Για παράδειγμα, στην επαρχία Giurgon της νοτιοανατολικής Ρουμανίας συναντάς αγρότες με πολύ μικρούς κλήρους. Κάποιοι καλλιεργούν βατόμουρα. Δυστυχώς, η τιμή που τα πωλούν στα παζάρια και τις λαϊκές αγορές είναι πολύ μικρή. Τούς προτείναμε, λοιπόν, την οργάνωση της παραγωγής τους ώστε να μαζευτούν τρία- τέσσερα άτομα και από κοινού να δημιουργήσουν την δική τους ομάδα παραγωγών», επισημαίνει ο κ Κεφαλίδης.

Στη συνέχεια, οι συγκεκριμένοι Ρουμάνοι παραγωγοί επισκέφθηκαν αντίστοιχες οργανώσεις παραγωγών στην Κομοτηνή, είδαν πώς μπορούν να δουλεύουν μαζί, πήραν τεχνογνωσία, αφουγκράστηκαν τα θετικά αποτελέσματα των τοπικών συνεργασιών προκειμένου να τα μεταφέρουν στην πατρίδα τους.

Είδαν, επίσης, ότι πολλοί κάτοικοι αυτών των περιοχών, εκμεταλλευόμενοι τα προγράμματα και ιδιαίτερα το Leader, μπόρεσαν και δημιούργησαν μικρές ή και μεγαλύτερες επιχειρήσεις.

«Είμαστε σε συνεχή επαφή με τους 740 παραγωγούς σε τρεις περιοχές της Ρουμανίας, οργανώνοντας σεμινάρια, τόσο στη Ρουμανία όσο και στην Ελλάδα με στόχο να εντοπίσουμε τα προβλήματα τα οποία τους απαγόρευαν μέχρι σήμερα να ενταχθούν σε προγράμματα επιχειρηματικότητας και να αποκτήσουν μία επιχειρηματική κουλτούρα», αναφέρει ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρίας Ροδόπης που μετέχει και ο ίδιος στις επιμορφώσεις ως εταίρος του υλοποιούμενου ευρωπαϊκού προγράμματος.

«Μέσα από ένα διεθνές δίκτυο συνεργασιών, κατεβαίνουμε και σε διαγωνισμούς εκτός Ελλάδος. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρηματοδοτείται αποκλειστικά για την Ρουμανία. Ως εταιρία, όμως, έχουμε ένα δίκτυο με συνεργαζόμενους φορείς και μάλιστα είχαμε επιλεγεί πρόσφατα στην «short list» για προγράμματα διαχείρισης του αγροτικού τομέα με εταίρο το υπουργείο Γεωργίας της Σερβίας.

Είτε ως επικεφαλής είτε ως εταίροι μετέχουμε σε διεθνείς διαγωνισμούς γιατί έχουμε σημαντική εμπειρία και τεχνογνωσία στην διαχείριση του αγροτικού τομέα, όπως είναι τα προγράμματα Leader, ΟΠΑΑΧ και μια σειρά από άλλα, και αυτό μετράει στην αξιολόγηση των προτάσεων», καταλήγει ο κ. Κεφαλίδης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ