Αναπτυξιακή έκρηξη βλέπει η S&P – Στέλνει μήνυμα νέας αναβάθμισης

Αναπτυξιακή έκρηξη βλέπει η S&P – Στέλνει μήνυμα νέας αναβάθμισης

Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Μήνυμα για νέα αναβάθμιση του ελληνικού αξιόχρεου με την ταχεία υλοποίηση του «Ηρακλή» έστειλε ο μεγαλύτερος οίκος αξιολόγησης στον κόσμο, υποδεικνύοντας ότι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2020 είναι ένας φιλόδοξος αλλά όχι ανέφικτος στόχος. Η Standard & Poor's τονίζει τη βελτίωση των αναπτυξιακών προοπτικών της Ελλάδας αλλά και την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στην εφαρμογή του οικονομικού της προγράμματος που προβλέπει την ελάφρυνση των φορολογικών βαρών και την ενίσχυση των επενδύσεων.

Η S&P δίνει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης στις πολιτικές του Κυριάκου Μητσοτάκη υπογραμμίζοντας ότι η εγχώρια ζήτηση στην Ελλάδα θα ενισχυθεί χάρη στην αυξημένη κατανάλωση και στα φιλοεπενδυτικά οικονομικά και δημοσιονομικά μέτρα. Τονίζει, μάλιστα, ότι αν η Νέα Δημοκρατία συνεχίσει να μειώνει τους φόρους για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιταχύνει τις ιδιωτικοποιήσεις, βελτιώσει το επενδυτικό κλίμα και διευκολύνει τη μείωση των «κόκκινων» δανείων, τότε η ανάπτυξη θα ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Βασικός καταλύτης θα είναι η συνολική αντιμετώπιση των NPEs αλλά και η άρση των εμποδίων για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων, όπως η ταχύτητα απόδοσης δικαιοσύνης και οι πολύπλοκες πτωχευτικές διαδικασίες. Όσο η κυβέρνηση θα εφαρμόζει τις φιλικές προς την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη πολιτικές τόσο θα βελτιώνεται το μακροοικονομικό της προφίλ, η ικανότητά της να εξυπηρετεί το χρέος της μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα– και συνεπώς η βιωσιμότητά του – αλλάζοντας πλήρως τα δεδομένα για την προσέλκυση επενδυτών.

Το σημαντικό είναι ότι η S&P αναβάθμισε την Ελλάδα με θετικές προοπτικές (που συνεπάγεται ότι βρισκόμαστε στον προθάλαμο νέας αναβάθμισης) χωρίς να λαμβάνει υπόψη τον αντίκτυπο των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση, όπως για παράδειγμα τον Ηρακλή. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό να δούμε νέα αναβάθμιση μέσα στο α' τρίμηνο του 2020 αν το project μείωσης των «κόκκινων» δανείων υλοποιηθεί ομαλά και υποστηριχθεί και από άλλες πρωτοβουλίες, κάτι που έχει ήδη δεσμευθεί ότι θα πράξει η κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του οίκου, η ανάπτυξη θα διαμορφωθεί στο 2% το 2019 επιβεβαιώνοντας την επιτάχυνση μετά τις εκλογές (έκλεισε στο 1,5% στο α' εξάμηνο) και σταδιακά θα ανακάμπτει την τριετία 2020-2022, στο 2,5% το 2020, στο 2,7% το 2021 και στο 2,9% το 2022. Αυτές οι προβλέψεις όμως ισχύουν με τα σημερινά δεδομένα. Πολλά θα κριθούν από την περαιτέρω βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και από την εφαρμογή και άλλων πρωτοβουλιών – σε συνδυασμό με τον Ηρακλή – για την εξυγίανση των τραπεζικών ισολογισμών, εξέλιξη που θα επιτρέψει στις τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία.

Επιπλέον, η S&P αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα διαθέτει ένα από τα πιο ευνοϊκά προφίλ χρέους στον κόσμο, παρά το μεγάλο ύψος ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ το κόστος εξυπηρέτησης του χρέους διαμορφώνεται στο 1,6% του ΑΕΠ, σημαντικά χαμηλότερα από το μέσο κόστος της πλειονότητας των χωρών με αξιολόγηση της κατηγορίας «ΒΒ», στην οποία βρίσκεται πλέον και η χώρα μας.

Η Ελλάδα έχει, λοιπόν, όλα τα φόντα να τα καταφέρει αρκεί η υφιστάμενη κυβέρνηση να αξιοποιήσει την τετραετία που έχει μπροστά της και την πολιτική σταθερότητα.

Συμπερασματικά, η S&P βλέπει ότι επιτέλους υπάρχει ελπίδα ουσιαστικής ανάκαμψης και δείχνει το δρόμο για την «επενδυτική βαθμίδα», ζητώντας στην ουσία από τον Έλληνα πρωθυπουργό να συνεχίσει στο δρόμο που έχει χαράξει αλλά με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα. Η πραγματική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος και η συνολική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων είναι τα δύο «κλειδιά» για να πάρει η Ελλάδα το εισιτήριο για την κατηγορία των οικονομιών στις οποίες επενδύουν οι μεγαλύτεροι επενδυτές στον πλανήτη.