Amazon, η φούσκα που ποτέ δεν έσκασε!

Amazon, η φούσκα που ποτέ δεν έσκασε!

Μια από τις δυσκολότερες εβδομάδες πέρασαν οι αγορές την περασμένη εβδομάδα. Οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων των μεγάλων της Wall Street τρομοκράτησε τους επενδυτές αλλά δεν ήταν ικανή να ανατρέψει την γενικότερη μεγάλη εικόνα των αγορών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η αντιστάθμιση των αρνητικών νέων των Neftlix, Meta από τα υπερκέρδη της Amazon!

Η Amazon ανακοίνωσε κέρδη ύψους 14,3 δισ. δολαρίων ή 27,75 δολάρια ανά μετοχή στο δ' τρίμηνο, που είναι υπερδιπλάσια σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020 και εντυπωσιακά καλύτερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη 3,61 δολ. ανά μετοχή. Σε αυτά περιλαμβάνονται κέρδη προ φόρων ύψους 11,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τη συμμετοχή του Ομίλου στην εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian Automotive. Ωστόσο, οι προβλέψεις της εταιρείας για το α΄ τριμήνου του 2022 θα είναι κατώτερες των εκτιμήσεων της Wall Street, καθώς οι διαταραχές στην αγορά εργασίας και την εφοδιαστική αλυσίδα επιβαρύνουν τον "κολοσσό" του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Στο παραπάνω γράφημα παρατηρούμε την έντονα ανοδική πορεία της εταιρείας που θεωρείται από πολλούς αναλυτές ώς “η φούσκα που ποτέ δεν έσκασε”!  Αυτό συμβαίνει καθώς παρουσιάζει χαρακτηριστικά που εμφανίζονται στις φούσκες: όπως η αποτίμηση υπερβαίνει κατά πολύ την θεμελιώδη αξία της, ενώ οι επενδυτές αγοράζουν ακολουθώντας διαφημιστικές καμπάνιες από διαδικτυακές πλατφόρμες που υπόσχονται τεράστια κέρδη με ελάχιστα χρήματα, κάτι εφικτό μέσω των δικαιωμάτων στις αγορές παραγώγων εάν προβλεφθεί η κίνηση. Καθώς η στήλη εξειδικεύεται στις αγορές των παραγώγων και παρακολουθεί κυρίως τις μετοχές στη Wall Street να αναφέρουμε ότι μια αγορά ενός δικαιώματος της Amazon την περασμένη Πέμπτη στο -7% και πώληση την Παρασκευή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έδωσε τεράστια υπερκέρδη στους τολμηρούς.

Ένα κεφάλαιο της τάξεως των 7000 δολ έδωσε κέρδη 20000 σε μία ημέρα!!! Φυσικά η στήλη έχει αναφερθεί σε πολλά άρθρα της για την σημασία των παραγώγων σε μια χρηματιστηριακή αγορά και την προσέλκυση πελατών καθώς υπάρχει η προσδοκία για τεράστια κέρδη άμεσα. Αυτά είναι που διαφημίζουν και οι υπερπλατφόρμες ανά τον πλανήτη και η Wall Street είναι αυτή που είναι. Το 1 δολ. γίνεται εκατό ή χάνεται! Δεν πειράζει λέει ο κερδοσκόπος που δεν θέλει να γίνει συνταξιούχος διακράτησης μετοχών. Υπάρχει μια πιθανότητα να κερδίσει και αυτή είναι αρκετή, καθώς και το κεφάλαιο που επενδύει είναι ελάχιστο και η απόδοση που του υπόσχεται η πλατφόρμα είναι τεράστια.

Ένα παράδειγμα από την κίνηση της περασμένης εβδομάδας με την μετοχή της Amazon, χρησιμοποιώντας ένα ακριβό call option, καθώς οι 100 μετοχές αξίζουν περίπου 300.000 δολ. Ο επενδυτής που θα ήθελε να αγοράσει 100 μετοχές θα έπρεπε να πληρώσει 277.000 δολ. Εάν αγόραζε ένα δικαίωμα αγοράς θα πλήρωνε 6000 δολ για 100 μετοχές. Την Παρασκευή θα πουλούσε τις μετοχές στα 315.000 δολ. Απόδοση της τάξεως του 15%, εάν αγόραζε το δικαίωμα θα το πουλούσε 38.000 δολ!

Η σχέση κεφαλαίου με αναμενόμενη απόδοση, αλλά και ρίσκο, δεν αφήνει περιθώρια σε κάποιον που του αρέσει να ασχολείται με τις αγορές σε καθημερινή βάση. Αυτό σημαίνει ότι τα εργαλεία που μας δίνουν οι μεγάλες αγορές του πλανήτη δίνουν τη δυνατότητα να κερδοσκοπήσει και ο μικρός επενδυτής με λιγότερα κεφάλαια. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι οι κωδικοί σε πλατφόρμες του εξωτερικού από την χώρα μας ξεπερνούν τις 150.000, όταν στο ελληνικό χρηματιστήριο απασχολούνται 20.000 κωδικοί.

Αυτές οι αποδόσεις δε σημαίνει ότι γίνονται σε καθημερινή βάση, όμως τέσσερις φορές τον χρόνο στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων γίνεται ένα μεγάλο πανηγύρι και οι τζίροι ξεπερνούν και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις των χρηματιστών! Οι υπόλοιπες ημέρες του χρόνου κυλούν σύμφωνα με την καθημερινότητα μας και με αποδόσεις της τάξεως του 50-100%. Συμπερασματικά, το εργαλείο των δικαιωμάτων δίνει ένα μεγάλο αβαντάζ στους επενδυτές που καλούνται με λίγα χρήματα να κερδίσουν πολλά. Αυτό είναι που πουλάει η Wall Street και οι διαδικτυακές πλατφόρμες.

Παρ' ότι υπάρχει μια έντονη ανησυχία το τελευταίο διάστημα σχετικά με την πορεία των αγορών και το έχουμε αναλύσει και από την στήλη μας, δεν ανησυχούμε ιδιαίτερα, λόγω των πολλών σημαντικών χρηματοοικονομικών εργαλείων και επιλογών που υπάρχουν. Μια πτώση θα είναι κατά πολύ περισσότερο καλοδεχούμενη, καθώς οι αποδόσεις στα put options θα υπόσχονται ακόμα μεγαλύτερα κέρδη λόγω του ότι οι μεγάλες πτώσεις είναι γρήγορες και εάν προλάβεις και το γύρισμα που επακολουθεί το παιχνίδι γίνεται καλύτερο.

Φανταστείτε όλους τους επενδυτές που ασχολούνται με τα call να γυρίσουν το παιχνίδι στα put, όταν αλλάξει το κλίμα καθοδηγούμενοι από τους συμβούλους τους. Σίγουρα θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Εδώ θα μπορούσαμε να επισημάνουμε κάποιους κινδύνους όσον αφορά στην πραγματική εικόνα των μετοχών, το οποίο θα αναλύσουμε σε επόμενο άρθρο μας.

Και καθώς δεν είναι μόνο η περίπτωση της Amazon αλλά υπάρχουν και αυτές των Netflix, Meta αυτό που παρατηρούμε στα διαγράμματα και των τριών μετοχών είναι η διακράτηση των βασικών ανοδικών γραμμών και η προσπάθεια να διαφύγουν τον κίνδυνο διάσπασης τους. Για όσους πιστούς ασχολούνται με τις αγορές δικαιωμάτων θα γνωρίζουν ότι οι τιμές σε αξίες κάτω των 500 δολ είναι κοντά στα 150-400 δολ ανά 100 μετοχές που σημαίνει ότι ένα put  για παράδειγμα στην μετοχή της meta άξιζε 200 δολ. και με την διήμερη πτώση πλήρωσε περίπου 8000 δολ!

Αναμένοντας τις επόμενες κινήσεις των δεικτών και με το δάχτυλο στην σκανδάλη κυριολεκτικά αλλά και υποθετικά, οι επόμενοι μήνες θα μας δώσουν πολλές και μεγάλες συγκινήσεις. Οι πλατφόρμες είναι έτοιμες να υποδεχθούν και την μεγάλη πτώση, εάν έρθει, και να υποσχεθούν και πάλι κέρδη, γιατί όπως λέμε από την στήλη οι «αγορές μεταλλάσσονται» και εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε την τάση. Ραντεβού το επόμενο τρίμηνο για μεγαλύτερες συγκινήσεις και προσοχή στις μικρές αλλά σημαντικές κινήσεις του μήνα Φλεβάρη που υπόσχονται πολλά.