Αλ. Εξάρχου: Δημιουργούμε έναν όμιλο με υψηλό ανεκτέλεστο και κερδοφορία
Οικονομικό Φόρουμ Δελφών

Αλ. Εξάρχου: Δημιουργούμε έναν όμιλο με υψηλό ανεκτέλεστο και κερδοφορία

Στους λόγους που οδήγησαν στην εξαγορά της ΑΚΤΩΡ, τις προσδοκίες για το νέο όμιλο, την ανάκαμψη του κλάδου των κατασκευών, αλλά και την αδυναμία των τραπεζών να καλύψουν τις εγγυητικές επιστολές που θα απαιτήσουν τα δημόσια έργα στο επόμενο διάστημα, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο Αντιπρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Intrakat, Αλέξανδρος Εξάρχου, κατά τη διάρκεια ομιλίας του στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα το ρόλο του Ταμείου Ανάκαμψης στα έργα υποδομών.

Όπως ανέφερε ο ισχυρός άντρας της Intrakat:«Η αντιμετώπιση του ιστορικά υψηλού ανεκτέλεστου της Intrakat, μας υποχρέωσε ουσιαστικά σε δύο πράγματα, πρώτον στην κεφαλαιοποίηση της, κάτι που κάναμε στο προηγούμενο εξάμηνο με μια επιπλέον αύξηση 100 εκατ. ευρώ. Ουσιαστικά η Intrakat το τελευταίο έτος έχει αυξήσει το μετοχικό της κεφάλαιο κατά 150 εκατ. ευρώ».

«Αυτό μας επέτρεψε να μειώσουμε τα ληξιπρόθεσμα ουσιωδώς και να έχουμε ένα διαχειρίσιμο δανεισμό. Το υψηλό ανεκτέλεστο που έχουμε είναι υγιές επειδή  αποκτήθηκε το τελευταίο διάστημα που η πίεση στις εκπτώσεις δεν ήταν όπως στο παρελθόν, άρα τα έργα αποκτήθηκαν με μια υγιή προσδοκώμενη κερδοφορία. Στόχος ήταν να μπορέσουμε να εκτελέσουμε τα έργα αυτά με ασφάλεια στο χρονοδιάγραμμα το οποίο έχουμε υπογράψει επομένως με τέτοιο τρόπο ώστε να έχουμε και ένα value engineer. Τεχνική επάρκεια δηλαδή» τόνισε ο κ. Εξάρχου.

Ο ίδιος δήλωσε πως «το βασικότερο στοιχείο λοιπόν στο να αποκτήσουμε την ΑΚΤΩΡ ήταν η ενίσχυση της τεχνικής επάρκειας της Intrakat σε βαθμό τέτοιο που να μας επιτρέπει να θεωρούμε ότι το υγιές αυτή τη στιγμή ανεκτέλεστο δε θα γίνει μη υγιές σε λίγο γιατί θα αδυνατούμε να το εκτελέσουμε».

Από την άλλη πλευρά ο κ.Εξάρχου αναφερόμενος στο ανεκτέλεστο της ΑΚΤΩΡ, σημείωσε ότι, είναι πολύ πρόσφατο, δηλαδή έχει τα ίδια στοιχεία με το ανεκτέλεστο της Intrakat, ενώ για το αν θα χρειαστεί και κατά πόσο ή όχι να κεφαλαιοποιηθεί η ΑΚΤΩΡ στο σύντομο μέλλον, σημείωσε «ότι είναι ένα θέμα που αντιμετωπίζεται».

Τόνισε δε ότι αυτό «που δεν αντιμετωπίζεται στις κατασκευές είναι η αδυναμία, η τεχνική ανεπάρκεια κάποιου να εκτελέσει το έργο σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα και τις προδιαγραφές», και συμπλήρωσε ότι «αν υπάρχει τεχνική επάρκεια και ικανότητα σε μια εταιρεία και αποκτήσει και την κεφαλαιακή επάρκεια τότε ακόμη και αν προκύψουν καθυστερήσεις ή κάτι άλλο «στραβό»,  το θετικό cash flow και η κεφαλαιακή επάρκεια  θα επιτρέψουν την ανάκτηση του PNL».

Στο ίδιο πάνελ, ο Αλέξανδρος Εξάρχου μίλησε για τη δυνατότητα των τραπεζών να υποστηρίξουν μέσω εγγυητικών επιστολών τα μεγάλα σε όγκο και αξία έργα που έρχονται.

Συγκεκριμένα σημείωσε ότι «ο κατασκευαστικός κλάδος ανέκαμψε μετά από μία δεκαετή κρίση, που οδήγησε σε έλλειψη επιστημονικού και στελεχιακού δυναμικού, καθώς και σε δοκιμασίες κεφαλαιακής επάρκειας, ανακάμπτει». O κ. Εξάρχου τόνισε πως «προκειμένου οι εταιρείες του κλάδου να μπορούν να ανταποκριθούν στην αύξηση του ανεκτέλεστου, η οποία αναμένεται στα επόμενα 2 έτη, απαιτείται τόσο κεφαλαιακή επάρκεια όσο και ανθρώπινο δυναμικό». 

Ο ίδιος επεσήμανε τη σημαντικά αυξημένη ζήτηση έκδοσης εγγυητικών από τις μεγάλες συστημικές τράπεζες, λόγω του μεγάλου όγκου έργων που βρίσκονται σε εξέλιξη, και αναμένεται να έρθουν στην επόμενη διετία και μετά, και τη δυσκολία κάλυψης της ζήτησης αυτής, ανεξάρτητα από τη χρηματοοικονομική κατάσταση του αιτούντος, προβλέποντας ότι «το πρόβλημα θα λάβει μεγαλύτερες διαστάσεις στα επόμενα δύο χρόνια». Κάλεσε δε την Πολιτεία να επιληφθεί του θέματος, ώστε η απορρόφηση των κονδυλίων να προχωρήσει χωρίς καθυστερήσεις, προκειμένου να μη χαθούν.