Ακινητοποιημένα 1.800 βαγόνια εξαιτίας της κατάστασης στην Ειδομένη

Ακινητοποιημένα 1.800 βαγόνια εξαιτίας της κατάστασης στην Ειδομένη

Τεράστιο πρόβλημα στις σιδηροδρομικές εμπορευματικές μεταφορές έχει δημιουργηθεί από τον αποκλεισμό της σιδηροδρομικής γραμμής στην Ειδομένη, καθώς από τις 18 Νοέμβριου, 1.500 περίπου οικονομικοί μετανάστες έχουν εγκλωβιστεί στο σημείο, εξαιτίας της άρνησης των αρχών της ΠΓΔΜ να τους επιτρέψουν τη διέλευση.

Όπως δήλωσε στο ΣΚΑΪ ο Πρόεδρος και διευθύνων Σύμβουλος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, Θανάσης Ζηλιασκόπουλος, συνολικά επηρεάζονται περίπου 1800 βαγόνια εντός και εκτός Ελλάδας.

Μέσα στα Σκόπια έχουν εγκλωβιστεί με κατεύθυνση την Ελλάδα 4 τρένα ενώ στη Θεσσαλονίκη αλλά και στην Αθηνά έχουν εγκλωβιστεί τρένα που δεν μπορούν να κατευθυνθούν μέσω Σκοπίων στην Ευρώπη.

Η ζημιά για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέχρι στιγμής αγγίζει το 1,5 εκατομμύριο ευρω περίπου, σύμφωνα με τον κ. Ζηλιασκόπουλο. Πλήγμα όμως δέχεται και η αξιοπιστία της εταιρίας, καθώς δεν μπορεί να εκτελέσει τα δρομολόγια.

Σύμφωνα με το skai.gr, μεγάλοι πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, όπως η Cosco, η Hewlett Packard και η Sony, αλλά και εισαγωγικές εταιρίες, εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια και τονίζουν ότι και εν όψει Χριστουγέννων θα δημιουργηθούν προβλήματα στην αγορά.

Μάλιστα, μεγάλες ξένες εταιρίες που συνεργάζονται με τις μεταφορικές εταιρίες που χρησιμοποιούν τη σιδηροδρομική γραμμή, απειλούν να διακόψουν τη συνεργασία τους με την Ελλάδα.

Δυσαρέσκεια εκφράζουν όμως και ελληνικές επιχειρήσεις που δεν μπορούν να παραλάβουν τα προϊόντα τους.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το γεγονός ότι μέσα στα εγκλωβισμένα βαγόνια βρίσκονται περίπου 1500 τόνοι ζάχαρης αλλά και τρόφιμα σε ψυγεία, που προορίζονται για μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ. Η επιχείρηση τονίζει ότι έχουν εκδοθεί οι Χριστουγεννιάτικοι κατάλογοι του σούπερ μάρκετ, αλλά τα προϊόντα δεν μπορούν να φτάσουν στα ράφια.

Ανάμεσα στα προϊόντα που παραμένουν στα βαγόνια είναι καύσιμα, πρώτες ύλες και ηλεκτρονικός εξοπλισμός.