Αισιόδοξα μηνύματα ενόψει της έκθεσης αξιολόγησης των θεσμών

Αισιόδοξα μηνύματα ενόψει της έκθεσης αξιολόγησης των θεσμών

Πυρετώδεις είναι οι διαβουλεύσεις μεταξύ τεχνικών κλιμακίων των θεσμών και στελεχών των αρμόδιων υπουργείων προκειμένου να συνταχθεί η δέκατη μεταμνημονιακή αξιολόγηση, η οποία πρόκειται σύμφωνα με πληροφορίες να δημοσιευθεί στις 26 Μαϊού, με απώτερο στόχο να κατατεθεί στο Eurogroup της 17ης Ιουνίου, ενώ στις 20-21 Απριλίου αναμένονται οι επίσημες συναντήσεις με την πολιτική ηγεσία.  Οι δύο πλευρές σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν άριστη συνεργασία, ενώ αυτή εκτείνεται σε καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας. 

Ειδικότερα οι συζητήσεις περιλαμβάνουν την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, τις εγγυήσεις σε δάνεια που έχουν καταπέσει, το νέο Πτωχευτικό και τις μεταρρυθμίσεις. Επίσης, κομβικό ρόλο στις συζητήσεις που ήδη διεξάγονται διαδραματίζει και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, όπως επίσης και εμβληματικών επενδύσεων όπως αυτό του Ελληνικού.

Όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των διαβουλεύσεων που πραγματοποιούνται, τα τεχνικά κλιμάκια της ΕΚΤ, και των ΔΝΤ και Κομισιόν, είναι ικανοποιημένα από τις μεταρρυθμίσεις που πραγματοποιούνται στους καίριους τομείς της ελληνικής οικονομίας, κάτι που αναμένεται να αποτυπωθεί και στην έκθεση της ΕΚΤ που θα δημοσιοποιηθεί στις 26 Μαΐου. 

«Δεν αναμένεται να έχουμε εκπλήξεις δυσάρεστες» αναφέρουν οι ίδιες πηγές και προσθέτουν πως «φαίνεται πως η κυβέρνηση είναι προσηλωμένη σε ένα εμποσθοβαρές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων». Ωστόσο, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν, πως «υπάρχει ακόμη αβεβαιότητα σε ό,τι αφορά αφορά στη μακροοικονομική εικόνα της χώρας, καθώς δεν έχει αποσαφηνιστεί το φετινό έλλειμμα, ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να κινηθούν μεταξύ 3%-4%.»

Από τι θα εξαρτηθεί η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας; Όπως συμπληρώνουν οι ίδιες πηγές «η συνεχής ανάπτυξη του εμβολιαστικού προγράμματος και η επιτυχία της σωστής απόφασης της κυβέρνησης για τα self-tests, θα κρίνουν την τουριστική κίνηση για φέτος. Επομένως πολλά εξαρτώνται από το πότε θα ολοκληρωθεί το εμβολιαστικό πρόγραμμα, αν θα υπάρξει ανάκαμψη τουριστική το φετινό καλοκαίρι και ο ρυθμός αύξησης των κόκκινων δανείων, απόρροια της πανδημίας του κορονοϊού». 

Αν και η ακριβής αποτίμηση των ευεργετικών συνεπειών των χρημάτων που θα εισρεύσουν από το Ταμείο Ανάκαμψης δεν πρόκειται να υπάρξει με ακρίβεια στην Έκθεση της ΕΚΤ και των άλλων θεσμών, ωστόσο οι ίδιες πηγές εκτιμούν πως «θα υπάρξει σημαντική ανάπτυξη χάρις στο Πρόγραμμα 2.0  και στις επενδύσεις που θα προωθηθούν σε σημαντικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας.

Ήδη υπάρχουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης, κάτι που αναμένεται να συνεχιστεί το επόμενο διάστημα και θα ενισχυθεί η ψηφιακή μετάβαση. Η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας είναι ένας ακόμη κλάδος που έχει ιδιαίτερη σημασία για την ανάπτυξη. H ψηφιακή σύγκλιση που επιχειρείται στις δημόσιες υπηρεσίες είναι πρωτοφανής και έχει επίπτωση όχι μόνο στους πολίτες, αλλά και στις επιχειρήσεις».

Οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων αναμένεται να συναντηθούν με τους επικεφαλής της Τράπεζας της Ελλάδας, του Υπουργείου Οικονομικών, του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της γραμματείας του ιδιωτικού χρέους στις 20 και 21 Απριλίου, όπου θα τεθεί «επί τάπητος» η πρόοδος που παρουσιάζεται σε όλα τα παραπάνω μέτωπα.

Το momentum πάντως χαρακτηρίζεται θετικό καθώς σε εκθέσεις και εκτιμήσεις οίκων αξιολόγησης, όπως η DBRS Morningstar, η ελληνική οικονομία εμφανίζεται έτοιμη για να κάνει το «come back» στις διεθνείς αγορές καταγράφοντας σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης.