Το 2022 «βλέπουν» επιστροφή στην κανονικότητα οι κορυφαίοι CEOs του πλανήτη

Το 2022 «βλέπουν» επιστροφή στην κανονικότητα οι κορυφαίοι CEOs του πλανήτη

Μετά από έναν ολόκληρο χρόνο πανδημίας, οι επικεφαλής των σημαντικότερων επιχειρήσεων του πλανήτη έχουν προσαρμοστεί στη νέα πραγματικότητα, ξεπερνώντας την ακραία αβεβαιότητα των πρώτων μηνών. Στην πλειονότητά τους, είναι έτοιμοι να λάβουν αποφάσεις που θα καθορίσουν την πορεία των αγορών στα χρόνια μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας της KPMG σε 500 διευθύνοντες συμβούλους επιχειρήσεων από 11 κορυφαίες αγορές, η επιστροφή στην κανονικότητα θα έρθει το 2022. Παρ’ όλα αυτά, οι περισσότεροι υποστηρίζουν ότι γνωρίζουν τις προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα επιτευχθεί η πολυπόθητη επιστροφή. Παράλληλα, εκτιμούν ότι έχουν ξεκάθαρη εικόνα για τις κινήσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν για να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους σε μία αγορά που θα έχει υποστεί μόνιμες αλλαγές.

Η έρευνα της KPMG διενεργήθηκε την περίοδο 29 Ιανουαρίου-4 Μαρτίου 2021 και δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο σήμερα αλλά και με ορίζοντα τριετίας. Συμμετείχαν επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 500 εκατ. δολαρίων, ενώ το 35% εμφανίζει τζίρο άνω των 10 δισ. δολαρίων. Πότε θα επιστρέψουμε στην προ κρίσης κανονικότητα και πόσο έχουν αλλάξει τα επιχειρηματικά μοντέλα εξαιτίας της πανδημίας; Πόσο θα κρατήσουν οι αλλαγές και πως θα είναι η επόμενη ημέρα;

Σε ποσοστό 45%, οι CEOs δεν «βλέπουν» επιστροφή σε μία «φυσιολογική» επιχειρηματική λειτουργία πριν το 2022. Αντιθέτως το 31% αναμένει αυτό να συμβεί αργότερα μέσα στο 2021. Ένα πολύ ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι 1 στις 4 επιχειρήσεις υποστηρίζει ότι η πανδημία προκάλεσε μόνιμες αλλαγές στο επιχειρηματικό της μοντέλο.

Το 55% των CEOs ανησυχεί για το πότε θα μπορέσουν να εμβολιαστούν οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, γεγονός που επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό την πλήρη επιστροφή σε κανονικές συνθήκες εργασίας.

Σε ποσοστό 90% οι επικεφαλής των επιχειρηματικών κολοσσών θα ζητήσουν από τους εργαζόμενους να δηλώσουν το πότε θα εμβολιαστούν, έτσι ώστε να εφαρμοστούν καλύτερα μέτρα προστασίας του προσωπικού. Ένας στους τρεις CEOs ανησυχεί για την παραπληροφόρηση γύρω από την ασφάλεια και αποτελεσματικότητα των εμβολίων και κατ’ επέκταση την πιθανότητα πολλοί να αρνηθούν να εμβολιαστούν.

Μικτή είναι η εικόνα των CEOs για τις μελλοντικές επιδόσεις των επιχειρήσεων και της παγκόσμιας οικονομίας. Σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις τους, τα ηγετικά στελέχη δηλώνουν περισσότερο αισιόδοξα σε σύγκριση με πέρσι, κυρίως λόγω των εμβολίων. Παρ’ όλα αυτά, η νέα έξαρση του ιού και η εκ νέου εφαρμογή περιορισμών επηρεάζουν αρνητικά το outlook της οικονομίας, με αποτέλεσμα η εμπιστοσύνη των CEOs στην παγκόσμια οικονομία να διαμορφώνεται στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που εντοπίζουν για την επόμενη τριετία σχετίζεται με την κυβερνοασφάλεια, καθώς ο ψηφιακός μετασχηματισμός αποτέλεσε τη βασική εξέλιξη του 2020 παγκοσμίως και συνεχίζεται από τις επιχειρήσεις με αμείωτο ρυθμό. Σημειώνεται ότι ο κίνδυνος των κυβερνοεπιθέσεων ανέβηκε φέτος στην 1η θέση, από την 5η θέση που βρισκόταν στις αρχές του 2020.

Οι παγκόσμιοι κολοσσοί θα συνεχίσουν να ποντάρουν στις εφαρμογές της ψηφιακής τεχνολογίας, με το 52% να θέτει ως βασική προτεραιότητα την εφαρμογή μέτρων προστασίας δεδομένων, το 50% να εστιάζει σε πελατοκεντρικές τεχνολογίες και το 49% να θέτει στόχους υιοθέτησης ψηφιακών καναλιών επικοινωνίας, όπως οι τηλεδιασκέψεις.

Ένα σημαντικό ζήτημα για τις επιχειρήσεις είναι οι πρακτικές βιωσιμότητας με εφαρμογή κριτηρίων ESG. Σε συντριπτικό ποσοστό (89%) τα ηγετικά στελέχη των επιχειρήσεων δηλώνουν ότι εστιάζουν στην αξιοποίηση της προόδου που έχουν σημειώσει σε θέματα βιωσιμότητας και κλιματικής αλλαγής, εξαιτίας της πανδημίας. Το 96% αναφέρει ότι θα δώσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα σε θέματα κοινωνικής υπευθυνότητας.