Ζακ Κωστόπουλος: Τρία χρόνια από τον θάνατό του

Ζακ Κωστόπουλος: Τρία χρόνια από τον θάνατό του

Ο Ζακ Κωστόπουλος ήταν ακτιβιστής της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, αρθρογράφος, και, όπως είχε ο ίδιος αποκαλύψει, οροθετικός. Το πλήρες όνομά του ήταν Ζαχαρίας. Ο Ζακ άφησε την τελευταία του πνοή στο πεζοδρόμιο, κατά τη φερόμενη ως απόπειρα ληστείας κοσμηματοπωλείου στην Κάνιγγος κοντά στην Ομόνοια.

Ο θάνατός του συντάραξε την ελληνική κοινωνία και προκάλεσε έντονη δημόσια συζήτηση, αφού ο ίδιος υπήρξε ένθερμος υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας και των οροθετικών ανθρώπων, σύγχρονο σύμβολο στον αγώνα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ισότητα χωρίς εξαιρέσεις.

Όπως αναδείχθηκε και από το βίντεο που είδε το φως της δημοσιότητας, δύο άντρες κλωτσούσαν και έσπασαν τη τζαμαρία της προθήκης του κοσμηματοπωλείου, από την οποία επιχειρούσε να απεγκλωβιστεί, με αποτέλεσμα στη συνέχεια να βρει τον θάνατο στο πεζοδρόμιο της Γλάδστωνος, ενώπιον δεκάδων θεατών και παρά την παρέμβαση ενός από αυτούς, ο οποίος και προσπάθησε να σταματήσει τους δύο άντρες που τον κλωτσούσαν.

Ο Ζακ Κωστόπουλος γεννήθηκε στην Αμερική το 1985 και ήρθε στην Ελλάδα 8 ετών. Υπήρξε από τους πρώτους ανθρώπους που αποκάλυψαν δημόσια ότι είναι οροθετικός, ενώ υπήρξε από τις μαχητικές προσωπικότητες και δυνατές φωνές του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος.

Αρθρογραφούσε στο Antivirus και το orothetika.blogspot.com, έγινε εθελοντής στη «Θετική Φωνή» και σε Κέντρο Ημέρας sex workers, ενώ για κάποιο διάστημα εργάστηκε στο κέντρο πρόληψης Athens Checkpoint, ενημερώνοντας τον κόσμο για θέματα HIV και σεξουαλικής υγείας.

Παρέμβαση Διεθνούς Αμνηστίας

 

Η Διεθνής Αμνηστία αποκάλεσε τον θάνατο του Ζακ «δολοφονία» και ανέδειξε διεθνώς την υπόθεσή του.

Έξι άνθρωποι – ο κοσμηματοπώλης, ο μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί – κατηγορούνται για πρόκληση θανατηφόρου βλάβης. Και οι έξι έχουν αρνηθεί την κατηγορία. Στις 6 Νοεμβρίου του 2020 η δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου, αναβλήθηκε επ’ αόριστο λόγω κορονοϊού.