Z. Ράπτη: Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, αν δεν έρθουν εθελοντικά

Z. Ράπτη: Επιστράτευση ιδιωτών γιατρών, αν δεν έρθουν εθελοντικά

Την ανάγκη να ενισχυθεί το ΕΣΥ και με ιδιώτες γιατρούς καθώς αυξάνεται η πίεση που δέχεται το σύστημα από την πανδημία υπογράμμισε σήμερα η υφυπουργός Υγείας, Ζωή Ράπτη. «Αν δεν έρθουν, προφανώς θα υπάρξει απόφαση για επιστράτευση των γιατρών που θα απαιτηθούν», τόνισε.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, η κ. Ράπτη είπε χαρακτηριστικά:

«Χθες είχαμε 180 εισαγωγές στην Αττική και 22 ανθρώπους σε αναμονή για να διαπιστωθεί αν χρειάζονται νοσηλεία. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει αυξημένη πίεση και διασπορά του κορονοϊού. Στο πλαίσιο αυτό, υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω πρόσληψη γιατρών και αυτό που τόνισε ο κ. Κικίλιας είναι ότι χρειάζεται να έρθουν γιατροί από τον ιδιωτικό τομέα να συνδράμουν στο έργο του ΕΣΥ για όσο χρόνο χρειαστεί».

Η υφυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι γιατροί που θα παράσχουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους, θα λάβουν το ποσό των 2.000 ευρώ αφορολόγητα συν 1.000 ευρώ περίπου για τις εφημερίες.

Αθ. Εξαδάκτυλος: Δεν αρνούνται οι γιατροί να βοηθήσουν

Δεν αντιπροσωπεύει την πραγματικότητα η έκφραση «αρνούνται οι γιατροί να βοηθήσουν», υποστήριξε ωστόσο ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, αναφορικά με την επικείμενη επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.

Συγκεκριμένα μιλώντας στο OPEN, ο κ. Εξαδάκτυλος είπε χαρακτηριστικά ότι «πρώτον, δεν μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δεν εργάζονται. Δεύτερον, λειτουργούν ως ανάχωμα προς τα νοσοκομεία και θα υπάρξει μετακίνηση επιπλέον ασθενών προς τα κρατικά νοσοκομεία, αν γίνει επιστράτευση».

«Συστηματικά, την ώρα που προσπαθούμε να παροτρύνουμε τους ανθρώπους, έχουμε κινήσεις που είναι λάθος. Αν εσείς είχατε την απειλή ή θα έρθετε ή θα σας φέρω με το ζόρι, θα πηγαίνατε με χαρά; Έχουμε μια διολίσθηση λαϊκισμού σε βάρος των γιατρών. Ο υπουργός Υγείας την Παρασκευή επέλεξε να βγάλει τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο έξω από τον ΕΟΠΥ, ήταν προσβλητικό για τον σύλλογο.Ξεκινήσαμε στραβά, για πρώτη φορά ετέθη θέμα στη συνάντησή μας να μην καταγράφονται τα πρακτικά», υπογράμμισε.

«Για εμάς η προσπάθεια συνεχίζεται, οι ασθενείς και το σύστημα είναι πάνω απ όλα. Όσοι μαζευτήκαμε θέτουμε τις υπηρεσίες μας στην διάθεση του υπουργείου αρκεί να τις αξιοποιήσει. Αν για παράδειγμα έχουμε προσφορά 3 ΩΡΛ να βοηθήσουν, παρά το γεγονός ότι δεν έχουν την εξειδίκευση, να πάνε να βοηθήσουν. Δεν έχουμε πνευμονολόγο και έχουμε καρδιολόγο, δεν μπορούμε αυτή την προσφορά να την αξιοποιήσουμε; Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε», σημείωσε ο πρόεδρος του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου.

Άκαρπη η τηλεδιάσκεψη Κικίλια με ιατρικούς συλλόγους - Προς επιστράτευση ιδιωτών γιατρών

Υπενθυμίζεται πως άκαρπη αποδείχθηκε η τηλεδιάσκεψη χτες μεταξύ του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια και του προέδρου του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιου Εξαδάκτυλου, παρουσία όλων των προέδρων των ιατρικών συλλόγων της χώρας. Πιθανή πλέον πρέπει να θεωρείται η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών.

Παρά τις εκκλήσεις και τις προσπάθειες του υπουργού Υγείας, Βασίλη Κικίλια, δεν δόθηκαν από τους ιδιώτες γιατρούς οι επιθυμητές απαντήσεις.

Μόνο 60 ιδιώτες γιατροί ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, από τους 200 που ζητούσε το υπουργείο. 

Κατά συνέπεια, είναι πολύ πιθανό τις επόμενες ώρες να προχωρήσει η επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών.Υπενθυμίζεται ότι χθες τα μεσάνυχτα έληξε η 48ωρη προθεσμία που έδωσε ο Υπουργός Υγείας, πριν γίνει «επιστράτευση» ιδιωτών γιατρών.

Ο Βασίλης Κικίλιας μάλιστα είχε παρουσιάσει και την πρόταση του υπουργείου Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς, η οποία προέβλεπε, μεταξύ άλλων, συμβάσεις για 6 μήνες με δυνατότητα επέκτασης για άλλους 6 μήνες, μηνιαίες αμοιβές 2000 ευρώ αφορολόγητα, αμειβόμενες εφημερίες πλήρη ή μερική απασχόληση, αμοιβές για επίσκεψη κατ’ οίκον και αμοιβές για τηλεσυμβουλευτική

Στ. Πέτσας: Αν χρειαστεί, θα επιστρατεύσουμε ιδιώτες γιατρούς

Η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε επίταξη ιδιωτών γιατρών, αν δεν υπάρξει εθελοντική συνεισφορά, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας μιλώντας στον ΣΚΑΪ. 

«Από την πρώτη στιγμή της πανδημίας έχουμε πει ότι θα χρησιμοποιούμε τους δημόσιους πόρους και όταν χρειάζεται θα συνεργαζόμαστε με τους ιδιωτικούς πόρους για να στηρίξουμε το σύστημα υγείας. Όμως όταν φτάνουμε στα όρια και δεν υπάρχει αυτή η εθελοντική συνεργασία, θα πρέπει η κυβέρνηση να παίρνει σκληρές αποφάσεις. Επομένως αν χρειάζεται να πάμε σε επιτάξεις, θα το κάνουμε, γιατί όπως φάνηκε και από τη χθεσινή παρουσίαση δεν μπαίνει σε καμία ζυγαριά η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής κι επομένως πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να κρατήσουμε ψηλά τις δυνατότητες του συστήματος υγείας να περιθάλψει όσους πολίτες έχουν ανάγκη», τόνισε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα όπως ανέφερε «είμαστε μακριά από την εθελοντική συνεισφορά που θα θέλαμε να δούμε σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς είμαστε μόλις στο ¼ αυτών που ζήτησε ο υπουργός Υγείας». 

Εν συνεχεία  ο κ. Πέτσας δήλωσε ότι «η πανδημία δεν είναι η ευκαιρία να λύσουμε συντεχνιακά ζητήματα που χρονίζουν, όπως η οικονομική αποζημίωση των γιατρών. Ή θα υπάρξει η εθελοντική συνεισφορά ή ο πρωθυπουργός θα προσχωρήσει σε επίταξη υπηρεσιών, γιατί ο χρόνος είναι κρίσιμο μέγεθος». 

Όσον αφορά το άνοιγμα της αγοράς, ο αναπληρωτής υπουργών Εσωτερικών τόνισε ότι η βαλβίδα αποσυμπίεσης που θα ανοίξει από Δευτέρα έχει μια σημασία, αλλά αυτό που θα βοηθήσει είναι η πίστη ότι φτάνουμε στο τέλος αυτού του δράματος. «Μέχρι το Πάσχα θα είμαστε πολύ καλύτερα. Ο Απρίλιος είναι ο μήνας που θα μας οδηγήσει στην έξοδο», δήλωσε. 

Σε ό,τι αφορά στα rapid test που θα κάνουν μόνοι τους οι πολίτες, ανέφερε ότι θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία που θα προβλέπεται και να κάνουν τη σχετική επιβεβαίωση ώστε να υπάρξει η ιχνηλάτηση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας επισημαίνοντας ότι μέχρι τέλος Μαρτίου όλα αυτά θα εξειδικευθούν.  

Αθ. Εξαδάκτυλος: Εξαντλήστε τις «δεξαμενές» όσων δεν εργάζονται