Ζ. Μπορέλ: Ελπίζω ο EMA να εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο

Ζ. Μπορέλ: Ελπίζω ο EMA να εγκρίνει το ρωσικό εμβόλιο

Την ελπίδα ότι το ρωσικό εμβόλιο Sputnik-V θα εγκριθεί σύντομα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) για χρήση στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξέφρασε σήμερα ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, από τη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Είναι μία καλή είδηση για όλη την ανθρωπότητα», είπε ο Μπορέλ. «Τώρα ελπίζω ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων να πιστοποιήσει την αποτελεσματικότητά του ώστε να μπορέσει επίσης να χρησιμοποιηθεί από τα κράτη της Ε.Ε. Αντιμετωπίζουμε ελλείψεις σε εμβόλια, οπότε μία νέα πηγή προμήθειας είναι ευπρόσδεκτη».

Ωστόσο, το ινστιτούτο Gamaleya δεν έχει καταθέσει ακόμα αίτηση για έγκριση του εμβολίου του από τον EMA.

Μέχρι σήμερα, μόνο η Ουγγαρία έχει εγκρίνει μέσω εθνικών διαδικασιών εκτάκτου ανάγκης τη χρήση του ρωσικού εμβολίου. Τα υπόλοιπα κράτη-μέλη (όσα έχουν τοποθετηθεί επί του θέματος) έχουν γνωστοποιήσει ότι θα περιμένουν το πράσινο φως του EMA.

Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη η έγκυρη ιατρική επιθεώρηση Lancet δημοσίευσε μελέτη βάσει της οποίας το ρωσικό εμβόλιο είναι αποτελεσματικό σε ποσοστό 91,6% στην αποτροπή νόσησης από τη Covid-19.