Ξέσπασμα τραπεζών έως 22%, σήκωσε υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Ξέσπασμα τραπεζών έως 22%, σήκωσε υψηλότερα το Χρηματιστήριο

Την τέταρτη ανοδική συνεδρίαση στις πέντε τελευταίες ολοκλήρωσε σήμερα το ελληνικό χρηματιστήριο συνεχίζοντας να δείχνει διάθεση ανοδικής διόρθωσης και μερικής τακτοποίησης των πρόσφατων πτωτικών ακροτήτων, ενώ με αιχμή τις τράπεζες που ξέσπασαν έως 22%, ο Γενικός Δείκτης ξεπέρασε και τις 570 μονάδες.

Το ελληνικό χρηματιστήριο έχοντας χάσει τη χθεσινή (ανοδική) συνεδρίαση των διεθνών αγορών λόγω της εθνικής εορτής, όφειλε σήμερα μια μερική αποστασιοποίηση στη διόρθωση των ευρωπαϊκών δεικτών, όπως και έγινε, αν και το ισχυρό ανοδικό άνοιγμα των αμερικανικών δεικτών, «γύρισε» και την Ευρώπη θετικά.

Διεθνώς, υπάρχει σημαντική βελτίωση του επενδυτικού κλίματος όλες τις τελευταίες ημέρες, κάτι που αποτυπώνεται τόσο στις αγορές μετοχών όσο και σε όλα τα υπόλοιπα επενδυτικά προϊόντα που το προηγούμενο διήμερο κινήθηκαν επίσης έντονα ανοδικά.

Καταλύτης για την αλλαγή πλεύσεις είναι οι μεγάλες παρεμβάσεις που εφαρμόζουν οι κυβερνήσεις και όλοι οι κεντρικοί θεσμοί Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας ως προς τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων, κάτι που σε συνδυασμό με το ιστορικών διαστάσεων «λιώσιμο» που είχε προηγηθεί, έφερε αντίδραση.

Fed, ΕΚΤ αλλά και πολλές κεντρικές τράπεζες επιμέρους χωρών, έχουν αλλάξει ρώτα εντελώς, απελευθερώνοντας μεγάλη ρευστότητα σε όλο το σύστημα, ενώ η κρίση με τον κορονοϊό φαίνεται πως αλλάζει νόρμες και σταθερές δεκαετιών, οδηγώντας σε αλλαγή καθιερωμένων πολιτικών και σε σπάσιμο ισχυρότατων ταμπού.

Σήμερα, κεντρικός καταλύτης για το τραπεζικό ράλι στο ελληνικό χρηματιστήριο ήταν η απόφαση της ΕΚΤ να καταργήσει τα όρια στις αγορές ομολόγων 750 δισ. ευρώ, για τη στήριξη της οικονομίας στην ευρωζώνη, κάτι που οδήγησε σε ράλι όλα τα ομόλογα των χωρών της κοινότητας.

Μέσα σ’ αυτές τις εξελίξεις το ελληνικό χρηματιστήριο παρ’ ότι παλινδρόμησε στο ξεκίνημα και σε αρνητικά εδάφη, εντούτοις έδωσε μια έντονα ανοδική συνεδρίαση, με καλό συγκριτικά τζίρο και υποσχέσεις.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 573,35 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 3,78%, παρ’ ότι αρχικά έφτασε να υποχωρεί έως 0,99%, ενώ στο υψηλό ημέρας έφτασε έως το +4,53%, έχοντας συνολική διακύμανση 5,51%. Η αξία συναλλαγών ήταν ενισχυμένη και έφτασε στα 93,44 εκατ. ευρώ, με μόλις 4,06 εκατ. ευρώ να είναι πακέτα.

Ο FTSE 25 έκλεισε στις 1.388,21 μονάδες καταγράφοντας άνοδο 4,18%, ενώ έφτασε έως το +5,23% στο υψηλό ημέρας και στο -0,98% στο χαμηλό, με συνολική διακύμανση 6,22%.

Ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 351,13 μονάδες με ράλι 17,84%, επίδοση που αποτελεί τη μεγαλύτερη άνοδο εδώ και πολλούς μήνες. Μάλιστα, αν προστεθεί και η άνοδος της Τρίτης, ο τραπεζικός δείκτης σε δύο συνεδριάσεις έχει αντίδραση 30,68%!

Στις τράπεζες, η Eurobank κυριάρχησε στο ράλι αντίδρασης με άνοδο 22,22%, η Εθνική Τράπεζα ενισχύθηκε κατά 18,92%, η Alpha Bank έκλεισε στο +14,87% και η Πειραιώς +12,62%. Η Attica Bank είχε άνοδο 7,03%, ενώ πτώση 4,97% είχε η μετοχή της Τράπεζας Ελλάδος.

Στο χώρο των μη τραπεζικών μετοχών του Large Cap, κέρδη άνω του 7% είχαν οι Jumbo, Aegean Airlines, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, ενώ κέρδη είχαν επίσης οι ΕΧΑΕ, Viohalco, Lamda Development, Ελλάκτωρ, ΑΔΜΗΕ, Μυτιληναίος και ΕΛΠΕ. Πτώση είχαν μετοχές όπως Τιτάν, Coca Cola HBC, Motor Oil και Τέρνα Ενεργειακή.

Στον Mid Cap, ανοδικά έκλεισαν μετοχές όπως Κέκροπας, Ολυμπιακή Τεχνική, MIG, Autohellas, Profile, AVAX, Intrakat, Ικτίνος κ.α. Στο σύνολο της αγοράς, 75 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 36 που υποχώρησαν.