Ξεπέρασαν τους 2.000 νεκρούς οι ΗΠΑ - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων
Κορονοϊός

Ξεπέρασαν τους 2.000 νεκρούς οι ΗΠΑ - Ραγδαία αύξηση κρουσμάτων

Ο αριθμός των νεκρών που έχει προκαλέσει η πανδημία του κορονοϊού στις ΗΠΑ ξεπέρασε τους 2.000 χθες, Σάββατο, ενώ την ίδια ώρα αλματώδη αύξηση παρουσιάσε ο αριθμός των κρουσμάτων μόλυνσης σε πάνω από 120.000, σύμφωνα με τα δεδομένα που συγκεντρώνει το πανεπιστήμιο Τζονς Χόπκινς.

Συγκεκριμενα, οι ΗΠΑ είναι από αυτή την εβδομάδα η χώρα που καταγράφει τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα μόλυνσης στον πλανήτη και τα οποία ανήλθαν με την καταμέτρηση του Σαββάτου στα 121.117. Παράλληλα, ο αριθμός των νεκρών (2.010) έχει διπλασιαστεί από την Τετάρτη όταν έσπασε το φράγμα των 1.000.

Επίκεντρο της πανδημίας αποτελεί η Νέα Υόρκη, όπου ο αριθμός των κρουσμάτων φτάνει στα 53.393, ενώ ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν χάσει τη ζωή τους ανήλθε στους 883, οι 277 το τελευταία 24ωρο

Χτες άλλωστες ανακοινώθηκε πως οι προκριματικές εκλογές για το χρίσμα των κομμάτων ενόψει των προεδρικών εκλογών, αναβλήθηκαν για τις 23 Ιουνίου, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο να επιβληθεί καραντίνα άμεσα.

«Είμαστε πίσω από τον ιό από την πρώτη ημέρα. Περιμένουμε να δούμε τι θα κάνει», δήλωσε ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης Άντριου Κουόμο σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, προσθέτοντας ότι «δεν κερδίζεις με την άμυνα. Κερδίζεις με την επίθεση. Πρέπει να βγούμε μπροστά».

Αναδίπλωση Τραμπ για την καραντίνα στη Νέα Υόρκη

Παρά την κλιμάκωση της κατάσταση, ωστόσο, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι τελικά δεν εξετάζεται το σενάριο να τεθούν σε καραντίνα οι πολιτείες της Νέας Υόρκης, του Νιού Τζέρσι και του Κονέτικατ, λίγες ώρες αφότου είχε αναφερθεί στο ενδεχόμενο αυτό χθες, Σάββατο, στο πλαίσιο των μέτρων που λαμβάνει η κυβέρνησή του για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο αρχηγός του αμερικανιού κράτους ανέφερε επίσης πως αντ’ αυτού ζήτησε από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) να προχωρήσουν στην έκδοση μιας «σθεναρής» ταξιδιωτικής οδηγίας η οποία θα αποθαρρύνει τους Αμερικανούς να μετακινούνται προς ή από αυτές τις τρεις πολιτείες, χωρίς πάντως να επιβληθεί το κλείσιμο των συνόρων τους.

«Δεν θα απαιτηθεί καραντίνα», διαβεβαίωσε ο Τραμπ μέσω Twitter, προσθέτοντας πως οι «πλήρεις λεπτομέρειες» θα δημοσιοποιηθούν από τα CDC «απόψε».