ΠΟΥ για κορονοϊό: Ξεπέρασαν τα 80.900 κρούσματα σε 33 χώρες - «Πολύ ανησυχητική» η εξάπλωσή του

Ξεπέρασαν τα 80.900 κρούσματα σε 33 χώρες - «Πολύ ανησυχητική» η εξάπλωσή του

Η ξαφνική αύξηση στον αριθμό των κρουσμάτων του νέου κορονoϊού στην Ιταλία, το Ιράν και τη Νότια Κορέα είναι «πολύ ανησυχητική», αλλά ο ιός μπορεί και πάλι να τεθεί υπό έλεγχο και δεν συνιστά πανδημία, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετέδωσε το Reuters. Συνολικά στα 80.988 ανέρχονται τα κρούσματα σε 33 χώρες.

«Η απερίσκεπτη χρήση της λέξης πανδημία δεν έχει ουσιαστικό όφελος, αλλά ενέχει σημαντικό κίνδυνο σε ό,τι αφορά την ενίσχυση του περιττού και αδικαιολόγητου φόβου και του στίγματος, και την παράλυση των συστημάτων. Ίσως επίσης να αποτελεί ένδειξη ότι δεν μπορούμε πλέον να περιορίσουμε τον ιό, το οποίο δεν είναι αληθές», δήλωσε ο Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους σε σχόλια του σε διπλωμάτες στη Γενεύη, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων.

Και προσθέτει πως ο επικεφαλής του ΠΟΥ δήλωσε ακόμα ότι η αποστολή του ΠΟΥ στο Ιράν - που αρχικά αναμενόταν να μεταβεί στη χώρα χθες - θα ταξιδέψει τώρα το σαββατοκύριακο.

«Ο αριθμός των καταγεγραμμένων κρουσμάτων του κορονοϊού αυξήθηκε σε 80.988 σε 33 χώρες, αλλά δεν υπάρχει λόγος πρόκλησης πανικού» δήλωσε και ο διευθυντής του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) για την Ευρώπη Χανς Κλούγκε σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στη Ρώμη κατά την οποία σημείωσε ότι το ποσοστό θνησιμότητας από τον νέο κορονοϊό είναι περίπου 2% και τώρα 1% στην Κίνα, η οποία έχει το 96,5% των κρουσμάτων παγκοσμίως.

«Να έχετε υπόψιν ότι τέσσερις στους πέντε ασθενείς έχουν ήπια συμπτώματα και αναρρώνουν», υπογράμμισε ο Κλούγκε.

Η συνεργασία αντίδρασης στον κορονοϊό θα αυξηθεί ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλες οι περιοχές της Ιταλίας είναι εξίσου προετοιμασμένες μετά την αύξηση των κρουσμάτων στο βόρειο τμήμα της χώρας, σημείωσε ο Κλούγκε  και πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία για τον κορονοϊό, ανέφερε το πρακτορείο.