Ξενοδοχεία: Η τελική απόφαση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Ξενοδοχεία: Η τελική απόφαση για τα υγειονομικά πρωτόκολλα

Tα υγειονομικά πρωτόκολλα βάσει των οποίων θα λειτουργήσουν φέτος τα ξενοδοχεία ορίζει αναλυτικά Κοινή Υπουργική Απόφαση ενόψει του ανοίγματος του κλάδου μετά το lockdown, αύριο Δευτέρα για τα καταλύματα δωδεκάμηνης λειτουργίας και στις 15 Ιουνίου για τα εποχικά.

Ειδικότερα, στα βασικά σημεία της ΚΥΑ, που έχει σταλεί για δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θεσπίζεται σήμα πιστοποίησης “Health First”, το οποίο είναι υποχρεωτικό για τις επιχειρήσεις τουριστικών καταλυμάτων το 2020, θα αναρτάται σε εμφανές σημείο του κοινόχρηστου χώρου υποδοχής και θα αποδεικνύει ότι η επιχείρηση τηρεί τα πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου.

Μεταξύ άλλων, ορίζεται η χρήση μάσκας από το προσωπικό, που μπορεί να είναι είτε απλή χειρουργική είτε πάνινη/υφασμάτινη με την υποσημείωση ότι το προσωπικό υπηρεσίας υποδοχής μπορεί να φορά και προσωπίδα, αναφέρονται τα βασικά μέτρα αποφυγής μετάδοσης του κορονοϊού, οι διαδικασίες διαχείρισης ύποπτου κρούσματος καθώς και του βιβλίου συμβάντων Covid-19.

Σημειώνεται ότι για τις παραβάσεις των υγειονομικών κανονισμών προβλέπονται πρόστιμα από 500 έως 5.000 ευρώ και αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης από 15 έως 90 ημέρες.

Η λειτουργία των χώρων εστίασης των ξενοδοχείων γίνεται σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο που τέθηκε σε εφαρμογή για τις σχετικές επιχειρήσεις του κλάδου, προβλέπεται διεύρυνση χρονικού διαστήματος που θα είναι ανοικτά τα εστιατόρια για την εκ περιτροπής προσέλευση των επισκεπτών, ενώ καθίσταται υποχρεωτική η τοποθέτηση προστατευτικού διαχωριστικού στον μπουφέ.

Απαγορεύεται επίσης η λειτουργία εσωτερικών χώρων αναψυχής για παιδιά, όπως και εσωτερικής πισίνας, ενώ γενικότερα για τις πισίνες ο μέγιστος συνολικός των ανθρώπων δεν θα είναι μεγαλύτερος από έναν λουόμενο ανά 5 τμ. της επιφανείας νερού.

 Αναφορά γίνεται και για τα τουριστικά λεωφορεία με σύσταση για τοποθέτηση διαχωριστικού υλικού ανάμεσα στον οδηγό και τους επιβάτες. Στην είσοδο των τουριστικών λεωφορείων μάλιστα θα υπάρχουν και διαθέσιμα αντισηπτικά.

Επιπλέον, υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο για τη λειτουργία των οργανωμένων τουριστικών κατασκηνώσεων (κάμπινγκ).

Ιδιαίτερη σημασία δίδεται και στην παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος για τα υγειονομικά πρωτόκολλα των τουριστικών καταλυμάτων. Αυτή όπως τονίζεται θα είναι υποχρεωτική και θα συνδέεται με την ασφαλή και νόμιμη λειτουργία κάθε επιχείρησης. Η διαδικασία της πιστοποιημένης εκπαίδευσης θα τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Τουρισμού, το οποίο μπορεί να αναθέτει στο Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας (ΞΕΕ) και συνεργαζόμενους φορείς την εκτέλεσή της.

Δείτε αναλυτικά την ΚΥΑ: