Εμβόλιο κορονοϊού : Ξεκίνησε η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ

Ξεκίνησε η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ

Η μεγαλύτερη κλινική δοκιμή για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού ξεκίνησε σήμερα σε τουλάχιστον 30.000 προγραμματισμένους εθελοντές στις ΗΠΑ από την εταιρεία Moderna Inc. και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της χώρας.

Στην κλινική δοκιμή που πραγματοποιεί η εταιρεία βιοτεχνολογίας με έδρα τη Μασαχουσέτη οι εθελοντές δεν θα γνωρίζουν εάν παίρνουν το πραγματικό πλάνο ή μια εικονική έκδοση όπως αναφέρει το πρακτορείο Associated Press.

"Είμαστε αισιόδοξοι, συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι προς το τέλος του έτους θα υπάρξουν δεδομένα που θα αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο παράγει αντισώματα" δήλωσε ο Δρ Στίβεν Χοντζ πρόεδρος της Moderna με έδρα τη Μασαχουσέτη την περασμένη εβδομάδα. 

H εταιρεία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι έλαβε 472 εκατ. δολάρια επιπλέον από την Αρχή Προηγμένης Βιοϊατρικής Έρευνας και Ανάπτυξης (BARDA) των ΗΠΑ για την ανάπτυξη του εμβολίου της κατά της Covid-19.

Τον Απρίλιο η Moderna έλαβε χρηματοδότηση ύψους 483 εκατ. δολαρίων από την ομοσπονδιακή υπηρεσία των ΗΠΑ που χρηματοδοτεί τεχνολογία καταπολέμησης ασθενειών, όταν το εμβόλιο βρισκόταν στην πρώτη φάση δοκιμών.

Η συνολική χρηματοδότηση της BARDA προς τη Moderna, που είναι η πρώτη εταιρεία στις ΗΠΑ που ξεκινά κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, φτάνει τώρα τα 955 εκατ. δολάρια.

Η Moderna δηλώνει ότι είναι ικανή να παραδίδει περίπου 500 εκατ. δόσεις ανά έτος, και ίσως έως και 1 δισ. δόσεις ανά έτος, από το 2021.