WSJ: Την Τζάνετ Γέλεν για το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν

WSJ: Την Τζάνετ Γέλεν για το υπουργείο Οικονομικών θα ανακοινώσει ο Μπάιντεν

Η Τζάνετ Γέλεν, πρώην επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed), είναι η επιλογή του Τζο Μπάιντεν για το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, που αναμένεται να αναλάβει τα ηνία από τον Ιανουάριο του 2021.

Την είδηση της επιλογής της Γέλεν είχε μεταδώσει προ ημερών το πρακτορείο Bloomberg και επιβεβαιώνει σήμερα η εφημερίδα Wall Street Journal.

Η Γέλεν είχε διοριστεί από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, ως επικεφαλής της Fed. Καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας της διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη διατήρηση μιας υποστηρικτικής, αλλά και ισορροπημένης νομισματικής πολιτικής, τονίζοντας πάντα τη σημασία μιας ενίσχυσης των πραγματικών μισθών στην αμερικανική οικονομία μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση του 2008. Με τις ΗΠΑ να είναι σήμερα αντιμέτωπες με μια πρωτοφανή υγειονομική και οικονομική κρίση από τον ιό του Sars-Cov-2, η Γέλεν θα έρθει, εάν επιλεχθεί τελικά, αντιμέτωπη με τη διπλή πρόκληση της στήριξης της οικονομίας και της εξισορρόπησης του προϋπολογισμού.

Εφόσον τα σενάρια επιβεβαιωθούν, πάντως, η Γέλεν θα καταστεί η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών στην αμερικανική ιστορία, καταρρίπτοντας ακόμη ένα στερεότυπο. Άλλωστε, το 2014 είχε γίνει και η πρώτη γυναίκα επικεφαλής της Federal Reserve, διαδεχόμενη τον Μπεν Μπερνάνκι.