8ος χρόνος, ημέρα 2275η
Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2022

WADA: Χάνει τη διαπίστευσή του το Εργαστήριο Αντι-Ντόπινγκ της Αθήνας

WADA: Χάνει τη διαπίστευσή του το Εργαστήριο Αντι-Ντόπινγκ της Αθήνας
AP Images

Χάνει τη διαπίστευσή του το Εργαστήριο Αντι-Ντόπινγκ της Αθήνας, όπως προκύπτει από ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Αντιντόπινγκ (WADA). Η διαπίστευση είχε αρθεί προσωρινά, την 1η Οκτωβρίου του 2019.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του WADA, «ανακλήθηκε οριστικά η πιστοποίηση του Doping Control Laboratory of Athens εξαιτίας της μη συμμόρφωσης με το Διεθνές Πρότυπο Εργαστηρίων και με τα σχετικά Τεχνικά Έγγραφα και Επιστολές».

To Εργαστήριο της Αθήνας, στο εξής, δεν θα μπορεί να αναλύσει δείγματα ελέγχων ντόπινγκ για οργανισμούς που σχετίζονται με τον Παγκόσμιο Κώδικα Αντί-Ντόπινγκ.

Υπενθυμίζεται, ότι από το 2019 δεν μπορούσαν να γίνονται έλεγχοι στην Αθήνα διότι, δεν παρείχε, σύμφωνα με τον WADA, «επαρκή θεσμική υποστήριξη», ενώ είχε πραγματοποιηθεί άρση της διαπίστευσης για έξι μήνες.

Η αναστολή παρατάθηκε για ένα έτος και στη συνέχεια για ακόμη έξι μήνες. Από την αξιολόγηση του WADA προέκυψε το συμπέρασμα ότι το Εργαστήριο δεν μπορούσε να λειτουργήσει στα επίπεδα που ήθελε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Αντί-Ντόπινγκ και, έτσι, άρχισε η πειθαρχική διαδικασία για την ανάκληση της διαπίστευσής του.

Το Εργαστήριο της Αθήνας διατηρεί το δικαίωμα να ασκήσει έφεση για αυτή την απόφαση εντός 21 ημερών αλλά και να ζητήσει εκ νέου πιστοποίηση.

Η ανακοίνωση του ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος»

«Το Εργαστήριο Ελέγχου Ντόπινγκ της Αθήνας ιδρύθηκε το 1986, από το 2003 είναι διαπιστευμένο από τον WADA (World Anti-Doping Agency) και έχει πραγματοποιήσει ελέγχους ντόπινγκ για Ολυμπιακούς Αγώνες και άλλες μεγάλες διεθνείς διοργανώσεις.

Μετά την επιτόπια επίσκεψη κλιμακίου του WADA στο Εργαστήριο τον Ιούνιο του 2018 και την καταγραφή μιας σειράς προβλημάτων, όπως η ανάγκη εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού (δεν είχε ανανεωθεί από το 2004), πρόσληψης εξειδικευμένων στελεχών και οικονομικής αυτονομίας, αποφασίσθηκε τον Ιανουάριο του 2019 η διοικητική μεταφορά του Εργαστηρίου από το Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) στο Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος» (ΕΚΕΦΕ «Δ»).

Επακολούθησε αναστολή της διαπίστευσης του Εργαστηρίου τον Οκτώβριο του 2019 και ζητήθηκε η άμεση επίλυση των προαναφερθέντων προβλημάτων (εκσυγχρονισμού του εξοπλισμού και της στελέχωσης)».