Υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στην Σούδα από Ν. Παναγιωτόπουλο - Τζ.Πάιατ

Υψηλού συμβολισμού επίσκεψη στην Σούδα από Ν. Παναγιωτόπουλο - Τζ.Πάιατ

Επίσκεψη υψηλού συμβολισμού,στη βάση της Σούδας,στην Κρήτη, πραγματοποιούν αύριο Παρασκευή ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, συνοδευόμενοι από τους Αρχηγούς ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο και ΓΕΝ Αντιναύαρχο Στυλιανό Πετράκη.

Η βάση της Σούδας είναι κόμβος για την επίτευξη σταθερότητας και πολιτικών ασφαλείας στη Μεσόγειο. Οι ΗΠΑ στηρίζουν εκεί την στρατηγική τους για τη Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή. Για την Ελλάδα η Σούδα αποτελεί το δεύτερο σημείο απ’όπου θα μπορεί να αποπλέει ο Στόλος καθώς εκεί θα βρίσκονται πολεμικά πλοία για τον θαλάσσιο έλεγχο της Μεσογείου.

Και για την Ευρώπη η Σούδα είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την Ευρωπαϊκή επιχείρηση «Ειρήνη» που διεξάγεται μετά την απόφαση του ΟΗΕ να επιβάλλει το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Η Σούδα ήταν άλλωστε και ο τελευταίος σταθμός της φρεγάτας «Σπέτσαι», πλοίο που καταδιώκει το φορτηγό πλοίο «Τσιρκίν » το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες, μεταφέρει τουρκικά όπλα και πυρομαχικά στη Λιβύη.

Να σημειωθεί ότι τρία τουρκικά πλοία κινούνται προς την περιοχή ώστε να προστατέψουν το φορτίο και μένει να φανεί εάν θα αποφασίσουν να αντιπαρατεθούν με την Ευρωπαϊκή Δύναμη. Πάντως, για την ώρα, το πλοίο αρνείται να δεχθεί έλεγχο από την ελληνική ομάδα που μεταφέρει το ελικόπτερο της φρεγάτας.

Βασικοί πόλοι της επιχείρησης «Ειρήνη» στη Μεσόγειο είναι Γαλλία και Ιταλία με την οποία η Ελλάδα συνυπέγραψε ιστορικής σημασίας συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ απορρίπτοντας τις αντιρρήσεις της Άγκυρας.

Τα εύσημα Πάιατ για την συμφωνία με την Ιταλία

Υπενθυμίζετια ότι,ερωτηθείς στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών για την συμφωνία που υπέγραψε η ελληνική κυβέρνηση με την ιταλική για την ΑΟΖ στο Ιόνιο, ο ο Αμερικανός πρέσβης είπε ότι είναι ένα «παράδειγμα που δείχνει πώς πρέπει να γίνονται αυτά τα πράγματα».

Όλα τα νησιά έχουν τα ίδια δικαιώματα με την ηπειρωτική χώρα, όπως ορίζει το διεθνές δίκαιο θαλασσών, τόνισε απαντώντας σε ερώτηση αν όλα τα νησιά έχουν αυτά τα δικαιώματα από τη Γαύδο ως το Καστελόριζο.

 Πηγή: cretalive.gr