ΥΠΕΚΑ: Επιταχύνεται η δημοπράτηση μονάδων διαχείρισης αποβλήτων σε Λαμία, Λιβαδειά και Β. Έβρο

ΥΠΕΚΑ: Επιταχύνεται η δημοπράτηση μονάδων διαχείρισης αποβλήτων σε Λαμία, Λιβαδειά και Β. Έβρο

Την εφαρμογή της διαδικασίας αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για τριών μονάδων διαχείρισης αποβλήτων στη θέση «Νευρόπολη» του Δήμου Λαμιέων, στη Λιβαδειά και στο Βόρειο Έβρο, αντίστοιχα, ενέκρινε το υπουργικό συμβούλιο μετά από εισήγηση του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστή Χατζηδάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης στην εισήγησή του υπογράμμισε ότι οι συγκεκριμένες 3 μονάδες, που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ, πρέπει να ενταχθούν στη διαδικασία αναγκαστικής απαλλοτρίωσης για να επιταχυνθεί η δημοπράτησή τους και να συμβασιοποιηθούν εντός του 2021. Διαφορετικά θα χαθεί η χρηματοδότηση των έργων αυτών και δεν θα μπορέσουν να υλοποιηθούν καθώς το επόμενο ΕΣΠΑ δεν θα χρηματοδοτήσει μονάδες διαχείρισης αποβλήτων.

Τα συγκεκριμένα έργα: η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στη θέση «Νευρόπολη» του Δήμου Λαμιέων, η Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμέων Οργανικών (ΜΕΠΟ) στη Λιβαδειά και η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Βόρειο Έβρο εντάσσονται στο ευρύτερο δίκτυο υποδομών που προωθούνται από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω του ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της διαχείρισης αποβλήτων και το κλείσιμο των παράνομων χωματερών.

Στο πλαίσιο αυτό:

- Κατασκευάζονται 4 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ): Ηλεία μέσω ΣΔΙΤ, Θήβα, Αμάρι ( Ρέθυμνο), Αλεξανδρούπολη. 

- Ξεμπλόκαρε και ξεκινάει άμεσα η κατασκευή 3 Μονάδων στην Πελοπόννησο μέσω ΣΔΙΤ.

- Δημοπρατήθηκαν 8 Μονάδες Επεξεργασίας Αποβλήτων σε Ζάκυνθο, Λευκάδα, Ναύπακτο, Χερσόνησο, Τρίκαλα, Άρτα, Ιεράπετρα και Σητεία.

Ενώ τις αμέσως επόμενες μέρες και τους επόμενους μήνες θα δημοπρατηθούν μια σειρά από μονάδες διαχείρισης αποβλήτων σε όλη την Ελλάδα.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) του Δήμου Λαμιέων:

Θα είναι η μεγαλύτερη ΜΕΑ στην Κεντρική Ελλάδα.

Η ΜΕΑ πρόκειται να έχει 25ετή διάρκεια λειτουργίας και δυναμικότητα σε 76.750tn/έτος σύμμεικτα ΑΣΑ, 10.250tn/έτος προδιαλεγμένα οργανικά και 7.000tn/έτος ιλύος.

Καταλαμβάνει επιφάνια 243.300 τ.μ περίπου.

Γίνεται στο Δήμο Λαμιέων, δίπλα στον υπάρχοντα ΧΥΤΑ.

Θα εξυπηρετεί τους έξι από τους επτά Δήμους της Π.Ε. Φθιώτιδας (όλους εκτός από τον Δήμο Λοκρών), των δύο Δήμους της Π.Ε. Ευρυτανίας και τους δύο βόρειους Δήμους της Π.Ε. Ευβοίας (Ιστιαίας-Αιδηψού και Μαντουδίου-Λίμνης –Αγίας Άννας)

Ο ΧΥΤΥ θα έχει διάρκεια ζωής 17, 5 έτη.

Το έργο εναρμονίζεται με τις προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών Αποβλήτων (ΜΕΠΟ) που πρόκειται να εξυπηρετήσει τους Δήμους Λεβαδέων, Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας και Ορχομενού:

Καταλαμβάνει επιφάνεια 26.257 τ.μ περίπου

Θα υλοποιηθεί εντός της Δ.Ε. Διστόμου του Δήμου Διστόμου-Αράχοβας-Αντίκυρας

Πρόκειται για έργο δυναμικότητας 3.100tn/έτος.

Εναρμονίζεται με τις προβλέψεις της διαχείρισης των απορριμμάτων σύμφωνα με τους στόχους που τίθενται από το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων και τον ΠΕΣΔΑ Στερεάς Ελλάδας.

Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Βόρειο Έβρο:

Η ΜΕΑ θα έχει δυναμικότητα 16.000tn/έτος. (σε 11.000tn/έτος σύμμεικτα ΑΣΑ, 3.500tn/έτος προδιαλεγμένα οργανικά και 1.500tn/έτος πράσινα απόβλητα).

Η δυναμικότητα του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) θα είναι 5.000tn/έτος περίπου.

Το έργο θα καταλαμβάνει επιφάνεια 89.649,76τ.μ. περίπου, εντός του Δήμου Ορεστιάδας

Θα εξυπηρετεί τους Δήμους Ορεστιάδος και Διδυμοτείχου.

Το έργο εναρμονίζεται με τις προβλέψεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ) της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης.