Ύφεση ρεκόρ στη Βρετανία - Η μεγαλύτερη εδώ και 40 χρόνια

Ύφεση ρεκόρ στη Βρετανία - Η μεγαλύτερη εδώ και 40 χρόνια

Η οικονομία της Βρετανίας σημείωσε στις αρχές του 2020 τη μεγαλύτερη συρρίκνωση που έχει καταγραφεί από το 1979, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που φτάνουν μέχρι και τις πρώτες μέρες του lockdown.

Το ΑΕΠ έπεσε κατά 2,2% μεταξύ Ιανουαρίου και Μαρτίου, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (ONS).

Ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα παρουσιάσει το σχέδιό του για τη επιτάχυνση της ανάκαμψης της βρετανικής οικονομίας σήμερα και αναμένεται να υποσχεθεί επενδύσεις σε υποδομές ύψους 5 δισ. λιρών.

Είναι πιθανό η οικονομία της Βρετανίας να έχει συρρικνωθεί κατά 20% κατά το πρώτο εξάμηνο του 2020, ανακοίνωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα η Τράπεζα της Αγγλίας, καθώς οι επιπτώσεις της πανδημίες έγιναν περισσότερο αισθητές σε όλους σχεδόν τους κλάδους από τον Απρίλιο έως τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την κεντρική τράπεζα η φετινή ύφεση της οικονομίας ίσως να είναι η χειρότερη εδώ και τρεις αιώνες.

Το έλλειμμα στο ισοζύγιο πληρωμών αυξήθηκε στα 21,1 δισ. λίρες το πρώτο τρίμηνο, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούσαν ότι θα κινούνταν γύρω στα 15,4 δισ. λίρες.

Η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία υπολογίζει ότι η οικονομία παρουσίασε συρρίκνωση ρεκόρ της τάξης του 20,4% τον Απρίλιο σε σχέση με τον Μάρτιο, αλλά πρόσφατα μοιάζουν να υπάρχουν κάποια σημάδια ανάκαμψης.