8ος χρόνος, ημέρα 2277η
Τρίτη, 25 Ιανουαρίου 2022

Τζόκοβιτς: Κέρδισε την έφεση για την ανάκληση της βίζας στην Αυστραλία

Τζόκοβιτς: Κέρδισε την έφεση για την ανάκληση της βίζας στην Αυστραλία

Δικαστήριο της Μελβούρνης δικαίωσε τον Νόβακ Τζόκοβιτς κρίνοντας πως λανθασμένα ανακλήθηκε η βίζα του, επιτρέποντας στον Σέρβο τενίστα, όχι μόνο να παραμείνει στην Αυστραλία αλλά και να αγωνιστεί στο Australian Open, σύμφωνα με δημοσίευμα της The Washington Post.

Η απόφαση, του δικαστή του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου Άντονι Κέλι, έβαλε τέλος σε μια πενθήμερη αντιπαράθεση μεταξύ του κορυφαίου τενίστα στον κόσμο και των Αυστραλών αξιωματούχων που είχε γίνει διεθνές θέαμα.

Η δικαστική απόφαση επιτρέπει στον Τζόκοβιτς να συνεχίσει την προσπάθειά του να σπάσει το ρεκόρ για τους τίτλους του μονού Grand Slam ανδρών στο Australian Open.

Συγκεκριμένα, ο Αυστραλός δικαστής αποφάσισε τη Δευτέρα ότι ο Νόβακ Τζόκοβιτς πρέπει να αποφυλακιστεί από την κράτηση, που βρισκόταν, θεωρώντας ότι η απόφαση της κυβέρνησης να ανακαλέσει τη βίζα εισόδου στη χώρα του αστέρα του τένις ήταν «παράλογη».

Ο δικαστής Άντονι Κέλι διέταξε να αφεθεί ελεύθερος ο Τζόκοβιτς μέσα σε 30 λεπτά και το διαβατήριό του και άλλα ταξιδιωτικά του έγγραφα να του επιστραφούν.

Ωστόσο, οι δικηγόροι της ομοσπονδιακής κυβέρνησης είπαν στο δικαστήριο ότι ο υπουργός Μετανάστευσης της χώρας επιφυλάσσεται του δικαιώματος να ασκήσει την προσωπική του εξουσία για να ανακαλέσει ξανά τη βίζα του Τζόκοβιτς, αναφέρει το Reuters.

Ο Τζόκοβιτς, 34 ετών, εκρατείτο σε ξενοδοχείο κράτησης μεταναστών μαζί με μακροχρόνια κρατούμενους αιτούντες άσυλο από την Πέμπτη. Του επετράπη να παρευρεθεί στα τμήματα των δικηγόρων του για τις εικονικές ακροάσεις, αλλά δεν έχει εμφανιστεί δημόσια από τότε που έφτασε στην Αυστραλία.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι μια πρόσφατη λοίμωξη από COVID-19 επέτρεψε στον Τζόκοβιτς την ιατρική εξαίρεση από την απαίτηση για διπλή δόση εμβολιασμού για τους μη Αυστραλούς πολίτες που εισέρχονται στη χώρα.

Η αυστραλιανή κυβέρνηση, ωστόσο, υποστηρίζει ότι οι μη υπήκοοι δεν έχουν δικαίωμα εγγυημένης εισόδου στην Αυστραλία, αμφισβήτησε τη διεκδικούμενη εξαίρεση και τόνισε ότι ακόμη και αν ο Τζόκοβιτς κερδίζει τη δικαστική αγωγή, διατηρεί το δικαίωμα να τον κρατήσει ξανά και να τον απομακρύνει από τη χώρα.