7ος χρόνος, ημέρα 2188η
Πέμπτη, 28 Οκτωβρίου 2021

Τζανάκης για αντιεμβολιαστές: Να σκεφτούν πόσους ανθρώπους παίρνουν στον λαιμό τους

Τζανάκης για αντιεμβολιαστές: Να σκεφτούν πόσους ανθρώπους παίρνουν στον λαιμό τους
Eurokinissi

«Είχε γίνει προσπάθεια από το περιβάλλον της να εμβολιαστεί, αλλά δεν καρποφόρησε. Δέχθηκε επιδράσεις αντιεμβολιαστικές κι από άλλους παράγοντες. Ελπίζω αυτοί οι άνθρωποι να το μετανιώσουν, να σκεφτούν τι κάνουν και πόσους ανθρώπους παίρνουν στον λαιμό τους», υπογράμμισε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, σχολιάζοντας την περίπτωση 62χρονης γιατρού από χωριό της Μεσαράς στην Κρήτη, που προσεβλήθη από κορονοϊό και άφησε την τελευταία της πνοή.

Η άτυχη μικροβιολόγος έπασχε από υποκείμενα νοσήματα και δεν είχε εμβολιαστεί.

«Οι επιπλοκές και παρανέργειες των εμβολίων είναι της τάξεως του 1 στο εκατομμύριο. Αυτές τις σπανιότατες επιπλοκές δεν μπορείς κάποιος να τις προβάλει εν είδει καθημερινότητας. Το να χρησιμοποιείς ψέματα, παραπληροφόρηση για να δικαιολογήσεις την στάση ζωής που έχεις προκαλεί, κάνει ζημιά», υπογράμμισε, μιλώντας στο Mega, αναφερόμενους σε όλους όσοι διασπείρουν fake news.

«Οι φήμες λένε ότι παρασύρθηκε από κύκλους αντιεμβολιαστών. Το οικογενειακό της περιβάλλον αν θέλει μπορεί να κινήσει διάφορα πράγματα. Θα πρέπει να δουν αν παρακινήθηκε ή πειθάρχησε σε διάφορες αντιεμβολιαστικές ιδέες για να μην υπάρξουν άλλα θύματα. Μερικοί αρνητές των εμβολίων είναι τόσο αρνητές ένας ιερέας για να μην παραβιάσει την νηστεία, πέθανε. Δεν δέχθηκε να του μπει η συσκευή υποστήριξης. Αρνούνται ιατρικές πράξεις», επισήμανε.

Για τα μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων που αποτελούν τον πυρήνα των αντιεμβολιαστών σημείωσε πως «τα μικρά μορφώματα βάζουν ως προμετωπίδα την Εκκλησία για να δώσουν κύρος στις πράξεις τους. Δεν έχουν καμία σχέση με την Εκκλησία και την θρησκεία μας».

Για τον ημερήσιο αριθμό κρουσμάτων σχολίασε πως είναι «καλά νούμερα, δείχνουν σταθεροποίηση. Υπάρχει μια ελαφρά υποχώρηση. Το είχαμε προαναγγείλει ως απόρροια της μείωσης της τουριστικής κίνησης. Περίμενα την πτώση των κρουσμάτων. Ενδεχομένως μετά τις 15 Σεπτεμβρίου να δούμε περαιτέρω μείωση του δείκτη. Οι "σκληροί" δείκτες καθυστερούν. Θα συνεχίσουμε να έχουμε περίπου 600-800 θανάτους μηνιαίως. Αυτοί οι θάνατοι σημαίνει ότι θα έχουμε 20-30 θανάτους τη μέρα.»

«Εννέα στους 10 είναι ανεμβολίαστοι. Αν υπάρξει κάποιος θάνατος εμβολιασμένου θα είναι άνθρωπος άνω των 80 – 85 ετών ή άνθρωπος με κάποιο πρόβλημα υγείας ή λήψη φαρμάκου με ανοσοτροπική δράση. Δεν έχουν ανταποκριθεί ανοσιακά όπως θα έπρεπε στον εμβολιασμό τους. Αυτό είναι το πρόβλημα που μας δίνει ένα 10-15% των νοσηλευομένων. Το 85% είναι ανεμβολίαστοι», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε μελέτη στο Ισραήλ που έδειξε ότι 10-12 φορές μικρότερη πιθανότητα να νοσηλευτεί κάποιος και πέντε φορές μικρότερη πιθανότητα να μολυνθεί αν έχει εμβολιαστεί σωστά».

«Η υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού δεν πρέπει να είναι εργαλείο συνδικαλιστικής ή πολιτικής αντιπαράθεσης», κατέληξε ο κ. Τζανάκης.